• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klimatyzacja bmw e53 x5

• Thread starter Anonymous123
  • Rozpoczęty
A

Anonymous123

Pacjent bmw x5 e53. Jako ze klimatyzacją zajmuję się od niedawna to doświadczenie praktyczne mniejszej niz teoretyczne więc może ktoś coś podpowie. Auto stałego klienta, problemy z klimatyzacją miał juz zanim ja kupilem maszynę i wiele rąk tam grzebalo. Po nabiciu klima chodzi tak do 3-5 minut jednak temperatura na niskim cisnieniu nie spada ponizej 10° a na wysokim w granicach 40°. Wentylator wlaczy się dwa, trzy razy i na tym koniec dzialania klimy. Cisnienie zaczyna wzrastać i po jakimś czasie wartości na obu zegarach wyrównują się. Włączenie wentylatora na krótko nie zmienia nic wiec raczej problem nie tkwi w chlodzeniu. Chlodnica, czyjnik cisnienia - nowe, w tamtym roku wymieniony kompresor dwa razy na regenerowany, zawór rozprezny. Po wymianie kompresora ponoć dzialalo normalnie przez dwa dni. Sprawdziłem parametry temperatur i nie widzę nic nienormalnego.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Zawór rozprezny może psocic

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Jak włączysz klimke po dluższym postoju pochodzi chwilę?

A

Anonymous123

Zdemontowalem kompresor. Pełno opilkow. Kompresor nowy, blyszczacy a już zajechany.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Bo może układ nie został wypłukany dokładnie?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
A skraplacza nie da rady? Rozumiem, że jak zintegrowany z osuszaczem to szrot ale jak taka zwykła chłodnica to chyba pójdzie?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Hmm. Zalać do pełna rozpocholem ;) Klimy nie robię stad moje pytania. Gdzieś widziałem kiedyś maszynę do czyszczenia układu. Tez nie da rady?

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Skraplacz ma obieg równoległy, kanały są bardzo niewielkiego przekroju stąd też nie ryzykuje się i leci nowy.

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Prawda jest bolesna, nie istnieje możliwosc oczyszczenia układu z opiłków ,tylko wymiana niektórych elementów może rozwiązac takie problemy.