• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

klimatyzacja mercedes b klasa

J 59

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kleve
Witam . mam problem z klimatyzacją w mercedesie b klasa 1.7 benzyna 2005 rok, nie chce mi się włączyć , a jak podłączyłem pod komputer i uruchomię to się włączy a silnik strasznie spada na obrotach i nim trzęsie, jaka to może być usterka ,pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
jak to jaka? skończyła się sprężarka i stawia duży opór dla silnika.
Podejrzewam nieszczelność w układzie i nic w nim nie zostało, nawet olej mógł wylecieć a sprężarka się zaciera.
Pod kompem włączy się po robi testy.
Bez kompa nie włączy się bo nie ma ciśnienia w układzie a czujnik tego ciśnienia nie widzi i nie daje zgody na uruchomienie sprężarki...

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
jak to jaka? skończyła się sprężarka i stawia duży opór dla silnika.
Podejrzewam nieszczelność w układzie i nic w nim nie zostało, nawet olej mógł wylecieć a sprężarka się zaciera.
Pod kompem włączy się po robi testy.
Bez kompa nie włączy się bo nie ma ciśnienia w układzie a czujnik tego ciśnienia nie widzi i nie daje zgody na uruchomienie sprężarki...
Coś zrobiło Ci się na powagę. A do J 59 słuchaj Szumka bo dobrze gada- dać mu wódki. Zawsze możemy mu flachę wysłać.

J 59

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kleve
szumek, o jakim ciśnieniu piszesz bo nie jestem obeznany, jak włączę za pomocą komputera to normalnie chłodzi czyli jakieś ciśnienie się znajduje a odnośnie sprężarki to możesz mieć racje, od jakiegoś czasu jadąc samochodem i gdy zmieniałem biegi to dziwnie szarpało w momencie zwolnienia sprzęgła . A możesz mi powiedzieć gdzie szukać ten czujnik o którym piszesz, pozdrawiam.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
jeżeli za pomocą komputera chodzi i chłodzi to układ jest szczelny, ale sprężarka ma dość. Przyczyny szukaj w panelu sterowania.
A jakie ciśnienie komputer pokazuje w układzie klimy?
W układzie klimy jest czujnik ciśnienia, zobacz w instalacji,
a wentylator włącza się przy uruchomieniu klimy?

J 59

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kleve
tak wentylator się włącza,będę musiał jeszcze raz podłączyć się i sprawdze ciśnienie , na co jeszcze zwrócić uwage jak się podłącze?, a możesz sprecyzować gdzie dokładnie znajduje się ten czujnik w mercedesie b klasy

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Z tego czujnika mietek widzi ciśnienie w układzie i komp też. W a- klasie jest przy chłodnicy klimy. W b- klasie pewnie też, ale może ktoś coś doda.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
nie mogę znaleźć opisu, ale znajdziesz w instalacji czujnik z przewodami, może być jak kolega napisał wyżej a i przy skraplaczu albo w skraplaczu(na pewno w aluminiowych przewodach)

J 59

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kleve
podłączyłem ponownie do kompa, to wszystkie parametry są idealne
czujnik punktu rosy 19,0 stopni
ciśnienie czynnika chłodzącego 1,0 bar
czujnik temperatury parownika 27 stopni
czujnik wnętrza pojazdu 30,8 stopnia.
jak włączyłęm klime za pomocą kompa to obroty spadły, potem się zwiększyły tak na zmiane

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a jakie powinieneś mieć ciśnienie w układzie? L i H?

tutaj masz dane ciśnienia, nie wiem czy masz napełniony układ...
a jak nie masz to jej nie włączysz. IMG_20160911_195010.jpg

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom