• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klimatyzacja samochodowa a vat

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
22
Hej, w tym roku chciałbym wejść na rynek z serwisem klimatyzacji.
wiadomo bdo, bds te sprawy ale do sedna
Jak wygląda fiskalizacja usługi klimy?
wiadomo ewidencje bym prowadził ile do jakiego auta czy z wymiana oringu czy bez
Ale chodzi o rozliczanie, wystarczy na kasie pozycja „Naprawa klimatyzacji” (i w tym zawarta usługa oraz czynnik) Czy trzeba na każdą taką usługę wystawiać fakturę VAT?
i pytanie czy muszę wejść na VAT oczywiście skoro wezmę na siebie butlę czynnika, która jest potrzebna do naprawy klimatyzacji a wiadomo, że ona mi pójdzie :)
Jak to macie u siebie ?

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Serwis Klimatyzacji, Naprawa Klimatyzacji.
Najlepiej nie osobno:
1. Serwis klimatyzacji 200 zł
2. 100g czynnika r134a 60 zł.

Tylko po prostu
1. Serwis klimatyzacji 260 zł

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
22
Serwis Klimatyzacji, Naprawa Klimatyzacji.
Najlepiej nie osobno:
1. Serwis klimatyzacji 200 zł
2. 100g czynnika r134a 60 zł.

Tylko po prostu
1. Serwis klimatyzacji 260 zł
A co potem, gdy ktoś kiedyś przyjdzie spytać gdzie ten czynnik, który brałem? Wiadomo, że trzeba prowadzić ewidencję

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Jeśli prowadzisz magazyn to raczej jesteś na Vat, bo zauważ że od kilku lat nie można wystawiać dokumentów ze sprzedaży np.: oleju nie będąc vatowcem.. czyli paragon/faktura z pozycją:
1. Wymiana oleju: 70 zł
2. Wymiana filtra oleju 30 zł
3. Olej xxx 0w00 5L 250 zł
4. Filtr oleju XX/1234 50 zł

Stajesz się od tego momentu vatowcem.

Wiec w twoim przypadku sprzedajesz jedynie towar w połączeniu z usługą i w takim przypadku jesteś zwolniony z płacenia vatu do kwoty 200 000 zł przychodu w ciągu roku (ryczałtowo względem całego roku)

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
22
Jeśli prowadzisz magazyn to raczej jesteś na Vat, bo zauważ że od kilku lat nie można wystawiać dokumentów ze sprzedaży np.: oleju nie będąc vatowcem.. czyli paragon/faktura z pozycją:
1. Wymiana oleju: 70 zł
2. Wymiana filtra oleju 30 zł
3. Olej xxx 0w00 5L 250 zł
4. Filtr oleju XX/1234 50 zł

Stajesz się od tego momentu vatowcem.

Wiec w twoim przypadku sprzedajesz jedynie towar w połączeniu z usługą i w takim przypadku jesteś zwolniony z płacenia vatu do kwoty 200 000 zł przychodu w ciągu roku (ryczałtowo względem całego roku)
Aaaa taki bajer, dziękuję za piękne wyjaśnienie :)

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Żeby kupić czynnik wystarczy certyfikat F-gaz. Ewidencję prowadzisz przez SZWO ( i oczywiście w swoim zeszycie ). Zapisz się na szkolenie. Wszystko Ci tam wyjaśnią. Na vacie nie jestem.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Żeby kupić czynnik musisz mieć pieniądze i kontakt z Panią Krystyna co ma pochytane

Brzostowski

SuperMechanior
Punktów
22
Żeby kupić czynnik musisz mieć pieniądze i kontakt z Panią Krystyna co ma pochytane
Krysia jest ogarnięta, pieniądze w drodze
Automatyczne połączenie postów:

Żeby kupić czynnik wystarczy certyfikat F-gaz. Ewidencję prowadzisz przez SZWO ( i oczywiście w swoim zeszycie ). Zapisz się na szkolenie. Wszystko Ci tam wyjaśnią. Na vacie nie jestem.
Ja wiem co trzeba mieć by kupić, bardziej chodziło mi o „obrot” :)

Do góry Bottom