• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

KLIMATYZACJA UWAGA!!!!!

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
487
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Dokładnie. Zmieniło się prawo i za jazdę na rowerze pod wpływem alkoholu nie zabierają już prawka.
Robię rowerem 15 000 km rocznie ;) i z przepisami rowerowymi jestem na bieżąco.

gelu1986

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Byłem na początku Kwietnia na szkoleniu z obsługi klimatyzacji samochodowych, i wiem dlaczego trak sprawdzają nie dawno była nowela ustawy i kontrolują czynnik r134a. Wg ustawy jest zakaz napełniania pustych klim chyba że wykonasz naprawę. Jak ktos chcę informację z tej dziedziny z chęcią podzielę się wiedzą.

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
A skąd masz wiedzieć czy klima jest napełniona czy uszkodzona elektrycznie?
najszybciej było nacisnąć zawór i już wiedziałeś czy trzeba sprawdzić szczelność czy zrobić obsługę bo klient 5 lat nie robił obsługi bo chłodziła, czy nie jest sprawna elektrycznie.
Sam wiesz że jak jest gorąco to nagle wszyscy wyjeżdżają i chcą na wczoraj mieć zrobione i masz kolejkę a klient nie rozumie że ty musisz minimum te 30min. trzymać na azocie przy dużym braku czynnika , sama obsługa powinna trwać chyba 20min już nie pamiętam ja jadę na 5min chodzi mi o próżnię .
I ten poj.....y tekst (a to ja przyjadę za 30min. albo jutro) i tyle go widzieli jeszcze ci zrobi opinie że robisz wolno i dołoży cos od siebie

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
Z tym wcisnieciem zaworów i kara 5000 to bym uważał... podstawcie się na miejscu kontrolera , to też człowiek a w telewizji nie chciał by być w programie jakimś.... przecież to paranoja ... tu psyt a inne auto pęka rura i kilogram gazu w powietrze .

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Jest różnica między świadomym upuszczaniem gazu a przypadkiem losowym - szkoda komunikacyjna przy której dochodzi do rozszczelnienia układu i wycieku gazu.
Weszliśmy do UE, a więc przepisy odgórnie narzuca UE.
Wszystkich nie skontrolują, ale w pośpiechu część osób stosuję takie metody. Ostrzeżenie o takich kontrolach było wałkowane na różnych forach i szkoleniach. Podstawa prawna do nałożenia kary jest więc cóż niektórzy mogą mieć niefarta jak przyjedzie jakiś krwaciarz (urzędnik) bo mu klima nie działa i szybko coś z tym fantem trzeba będzie zrobić. W pośpiechu personel warsztatu naciskając zaworek sprawdza w ten sposób obecność gazu, czy tez w przyszłości będzie trzeba tak sprawdzać obecność propan butanu w układzie.
Nie przychylam się do takich zachowań ze strony urzędników, ale prawo jest prawem. Ktoś go stworzył wiec znajdzie się też osoba co będzie chciała kontrolować jego przestrzeganie (systemem motywacji będzie premia od wystawionych kar).
Zobaczcie co się dzieje na drogach, policjanci bezczelnie karzą kierowców za przekroczenie prędkości suszarkami które nie odwzorowują realnej prędkości, to samo nieoznakowane radiowozy z wideorejestratorami. Ku czemu ma to służyć ja się pytam bo na pewno nie poprawie bezpieczeństwa tylko łataniu dziur w budżecie rozkradanym przez polityków i całą tą sitwę oszustów wykorzystujących wpływy.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Czyli niełamanie prawa jest walką z rządem :D

Nie ma jakiś manometrów prostych do sprawdzania ciśnienia tak jak są do opon ? Takie małe urządzonko pod ręką i można się oduczyć naciskania zaworka

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Podłączając a na pewno odłączając manometr też usyłyszysz "psssst".

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
To teraz nie wolno wpuszczać klienta do garażu podczas sprawdzenia klimy.
upload_2018-5-20_16-27-8.jpeg Jest to niebezpieczne bo nie przeszedł przeszkolenia BHP w tym zakresie.nie ma odzieży i butów ochronnych.może zrobić zagrożenie itd.

Ostatnio robiłem Vito i klient był na przeglądzie w salonie mercedesa.Mechanik nagrał film co sprawdzał i co jest źle nawet wskaźnik miał

Biuro wydało fakturkę za sprawdzenie i link do filmu wysłany na telefon

https://motofocus.pl/informacje/po-godzinach/45225/klient-na-terenie-warsztatu

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Dokładnie. Zmieniło się prawo i za jazdę na rowerze pod wpływem alkoholu nie zabierają już prawka.
Robię rowerem 15 000 km rocznie ;) i z przepisami rowerowymi jestem na bieżąco.
A przypadkiem nie zabierają powyżej pewnego pułapu promili?

Do góry Bottom