• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klucz dynamometryczny, jakiej firmy ?

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Hej,
Przymierzam się do zakupu nowego klucza dynamometrycznego w zakresie najbardziej popularnym czyli ~40Nm - ~210Nm, zastanawiam się jaką firmę wybrać:

1. Yato.
2. King Tony.
3. KS Tools.
4. Jonnesway

Jak myślicie którą wybrać ?

Pozdrawiam.

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Montując podnośniki przy dokręcania kotw używam klucza dynamometrycznego mam 3 sztuki dwa to toptul model ANAF 1621 40-210Nm codziennie dokręcam nim około 28 kotw czasami więcej lub mniej przeważnie na 200Nm spisuje się bardzo dobrze

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
Również polecam King Tony. Mam 2 małe i 1 duży 70-250 Nm

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
JONNESWAY możesz sobie darować, bardzo szybko lecą zębatki , 2-3 lata temu nie było problemu, teraz mają jakieś dziadostwo lecą zębatki po 2-3 tygodniach .

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Zamówiłem na hurtowni 2 kluczyki z KING TONY i 1 z KS Tools w cenie ~200-320 zł za 1/2'', zobaczę sobie który będzie takie w miarę OK :)

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Wybrałem KS Tools, koleś z hurtowni załatwił za pół ceny rynkowej, bo był zestaw Klucz Pneumatyczny + Klucz Dynamometryczny + Nasadki do aluminium, a inny klient tylko chciał kupić samego pneumata, wiec ja wybrałem dynanometra i nasadki w cenie 250 zł + 50 zł, gdy teraz patrze to nawet spoko interes bo nówki w cenie ok. 430 zł

Taki jak ten:
http://allegro.pl/klucz-dymanometryczny-ks-tools-20-200-nm-1-2-i5375984194.html

Mam nadzieje, że mi posłuży dłuuuuugo :)

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Mnie ostatnio coś pokusilo żeby kupić tengtoola.Średnio zadowolony jestem.Już kilka razy przy dokonaniu koła jakby coś delikatnie przeskoczylo.Druga rzecz tej firmy i niewypał.Polecić natomiast mogę dynamometry z halfordsa.Kilka lat użytkowania i bez najmniejszego problemu,bardzo wygodny odczyt skali

adrianwzd

Nowy
Punktów
0
JONNESWAY możesz sobie darować, bardzo szybko lecą zębatki , 2-3 lata temu nie było problemu, teraz mają jakieś dziadostwo lecą zębatki po 2-3 tygodniach .
ja mam jonnesway 2 lata temu kupiony duzo go uzywam i jak narazie dziala bez zazutu
40-210 nm

monstergarage

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Pieszyce
ja mam proxxon-a microclick bo ma dożywotnią gwarancję i papier z kalibracji czego przy poprzednim KS Tools nie dostałem , nawet jak uszkodzisz go to wymienią ci na nowy, i pamiętaj żeby po zakończeniu używania nastawić na minimum nigdy nie zostawiaj na ustawionym momencie dokręcania.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
KS Tools daje teraz papier z kalibracji, co do gwarancji nie wiem, ale myślę, że wytrzyma troszkę, bo dość taki solidy się wydaje :)

08michael

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
K-n
Od 8 lat king tony . Dwa razy dałem do spr. na kalibrację,ale nie było co robić.Wiadomo że nie używam go codziennie.Głównie przy głowicach i przy rozrządach.

monstergarage

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Pieszyce
KS Tools pewnie daje papier ja po prostu nie dostałem, mój pracownik też stwierdził że solidnie wygląda a że choćby koła dokręcamy dynamometrem i używamy ich codziennie, zamiast delikatnie się z nim obchodzić po dokręceniu kół klucz wylądował z około metra bezwładnie na podłodze, chłopak stwierdził że to nie pierwszy raz i że dobrze dokręca ... dalszej części chyba nie muszę opisywać w każdym razie szybko się rozstaliśmy, klucz dla pewności wymieniłem na proxxon i do tej pory 4 lata jest ok. w zeszłym roku dałem też do kalibracji jakoś po jesienno zimowym bumie zmian opon jakoś w grudniu też nie było co do roboty ale że szybka była trochę zarysowana to na nową wymienili.

konczel

Bywalec
Punktów
3
Sprawdź sobie jeszcze marki:

1. Toptulanas
2. Sonic
3. Hans

Dużo tego mają na motointegrator (zakładka narzędzia -> klucze i narzędzia ręczne -> narzędzia dynamometryczne -> klucze dynamometryczne).

Do góry Bottom