• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klucz Dynamometryczny na Lewy i Prawy gwint

WPK

Początkujący
Punktów
0
Witam
Jestem przed zakupem klucza dynamometrycznego.
Temat podobny był gdzie była mowa o dobrych i gorszych kluczach - ale nie znalazłem aby jakikolwiek temat mówił o przeznaczeniu klucza również na lewy gwint.
Ogólnie to chciałbym kupić coś ze średniej półki - stad też ten wątek w zakresie 10-100 Nm.

Patrzę po sklepach i spora grupa sprzedawców przekazuje mylne informacje mówiąc że dany klucz jest na lewy i prawy gwint - tylko dlatego że na grzechotce jest przełącznik. A jak wiadomo nie jest to do końca prawdą.

Co uważacie za godne polecenia?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Szukaj na forum, temat wyczerpałem jakiś czas temu. były dwa z tego co pamiętam.

WPK

Początkujący
Punktów
0
Mam już jeden noName ale tylko na prawy gwint w zakresie do 24 Nm i nie chciałbym za bardzo niepotrzebnie mnożyć dodatkowo narzędzi.
Gedore 20-100 jest ciekawą propozycją L i R a cenowo w okolicach 400 jeszcze do przeżycia. Pomnożyć to x2 to już nieakceptowalne dlatego pisałem o zakresie 10-100.
Nawet zakres może być niższy - jak do domowego majsterkowania. Szukam czegoś pokroju Jonnesway/Proxxon - ale warunek konieczny L i R gwint.

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Gedore Red masz lewy prawy gwint tylko 20-100. I pewnie ciut droższy niż jonnesway

WPK

Początkujący
Punktów
0
Do góry Bottom