• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klucz dynamometryczny po raz milionowy

Al6ert

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Skierniewice
Dzień dobry!

Przeglądałem forum w poszukiwaniu informacji dotyczących kluczy dynamometrycznych. Powodzeniem cieszą się Jonnesway - maja certyfikat i są tanie, później jest Proxon o którym jest względnie mało informacji (zwykle pada hasło "drogi"). Później (jako te dobre i na lata) wymieniane są Gedore, Beta, Hazet, Stahlwile, Facom. Ceny tych dobrych też mocno się różnią (minimum dwukrotnie).

Potrzebuję klucza do amatorskiego dłubania (w tym rozrząd itd). Do tej pory myślałem o zestawach:

Budżetowe:
Jonnesway 4,5 - 30
Jonnesway 20 - 100
lub:
Proxxon 6 - 30 (ma dłuższą gwarancję, jest lepszy jakościowo??)
Jonnesway 20 - 100

Coś bardziej sensownego:
Jonnesway 4,5 - 30 / Proxxon 6 - 30
Beta 606/10 20-100
lub
Beta 606/6 8 - 60
Jonnesway 40 - 200

Dalej cenowo to np Hazet ale 650+ to tak no.. boleśnie...
Czy jest sens dokładać do Bety ponad 200zł? Wyczytałem że mają serwis w pl itd. Czy z tymi 200zł idzie w parze jakość?? Bo może to średnie rozwiązanie i kupić od razu Hazet'a..??

Nie chcę wydawać majątku na zabawę w dłubanie w aucie ale z drugiej strony zawsze, ale to zawsze kiedy zaoszczędzę na narzędziach to później pluję sobie w brodę. Szukam kompromisu..

Najbardziej sensowny wydaje mi się zestaw 4ty, zakres 8..200, od 8 - 60 lepszy klucz (głowica, rozrząd itd itd), powyżej 60 Jonnesway na zasadzie nawet jak przekłamuje to błąd 10% dla tych momentów dużej różnicy nie zrobi. Dobrze kombinuję??

Jest sens pchać się w momenty > 100Nm? Nie planuję precyzyjnego przykręcania kół.. Do czego przydają się takie wartości??

Podobne tematy:
https://forum-mechanika.pl/threads/klucz-dynamometryczny.5755/
https://forum-mechanika.pl/threads/klucz-dynamometryczny-do-kół-proxxon-czy-jonnesway.30014/
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2870333.html

PS jako że jest to mój pierwszy post to pozdrawiam wszystkich mocno mocno!

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Hazet kolego , jego odpowiednik przejęty przez Hazet , ewentualnie SW-Stahl

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Do garażowego dłubania dzielnie służył mi draper chyba 20-80. Przeżył sporo, po dwóch latach coś się z nim stało i klik jest bardzo słabo wyczuwalny, ale nadal dokręca dobrze, większego momentu używałem chyba tylko do kół a do tego to według mnie nawet ten klucz z Lidla da radę ;)
Teraz używam king tony, bardzo dobrze wyczuwalny klik, na średnie momenty mam wersję z wymiennymi głowicami( grzechotka lub klucze płaskie) co przydało mi się kilka razy w rozrządach bo grzechotką nie zawsze podejdziesz.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Hazet daje radę ale inne np. Beta też są dobre ale choćby był złoty i platyna pokryty jak będzie zostawiany naciagniety do czasu następnego użycia to lipa i nie pomoże marka ani nasza ocena.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Najważniejsze żeby były trzymane w odpowiedniej i niezmiennej temperaturze

Al6ert

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Skierniewice
"Daje radę" to jest .. 6/10? 3/10?? chodzi o ergonomię? precyzję? serwis?

"choćby był złoty i platyna pokryty jak będzie zostawiany naciagniety do czasu następnego użycia to lipa i nie pomoże marka ani nasza ocena"
Podobnie jak klucz będzie przeciągany, trzymany na deszczu i używany jako młotek.

Jak z kalibrowaniem poszczególnych marek?
Jak z serwisem / częściami zamiennymi poszczególnych marek?
Jak z trzymaniem parametrów przy normalnym użytkowaniu?

W140

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Wyszków
Żeby robić robotę trzeba miedz ze 4 takie klucze, ja mam Hazet od 60 do 320, Wera o-25 i Vigor 20-120, jeszcze jednego mi potrzeba ale to już na 3/4 od 200 do 500 N,Hazet i Wera dały po kieszeni,Vigor ok można go polecić, najlepsze klucze dynamometryczne ma chyba Stahlwille ale ta cena

Al6ert

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Skierniewice
Rozmawiałem dziś z serwisantem kluczy (Pan Chmielewski). Dowiedziałem się że:
- klucze firm Jonnesway, Proxxon itd (te tanie) przechodzą kalibrację (ktoś w innym wątku na tym forum podważał tą informację);
- naprawa kluczy Proxxon'a (poza mechanizmem grzechotki) mija się z celem (koszt naprawy zbliżony do zakupu nowego klucza);
- Beta to inna (tańsza) linia Norbar'a, Expro Facona;
- "nowa" seria kluczy Jonnesway'a T21 jest sensownie zrobiona i z ich serwisem nie ma problemu;
- klucze powinno się "luzować" czyli ustawiać na minimum na skali lub trochę mniej, "zerowanie" kluczy Bety poniżej minimum (podobno mają na skali czerwone kropeczki lub nawet Halt! na rynek niemiecki) może uszkodzić klucz.

Dla szukających informacji nt. kluczy i tak samo zielonych w temacie: przyjęło się że klucz powinien mieć zakres max 5x wartość minimalna czyli 20..100, 40..200 itd (w cuda 10..200 nie ma co wierzyć i takich kluczy praktycznie nie da się skalibrować).

najlepszy, będzie taki z kluczami :)
Dobrze że jesteś tu na forum, bez Twoich rad nic nie miałoby sensu..

Co do miejsca zakupu uważam że dobrze jest brać z odpowiedniego - sprzedawca na alledrogo może mieć tanie klucze ale trzymane np 2 lata w różnych warunkach, podobnie jest ze sklepami (naciągnięty na wystawie od roku). Jeżeli brałbym przez internet to od kogoś kto ma duże branie na dany typ klucza lub jest w stanie zagwarantować świeży certyfikat.

Dziś przedzwoniłem parę firm i zdecydowałem się na:
- Beta 606/6 z beta24.pl - maję teraz promocję, klucz przed wysłaniem będzie dodatkowo skalibrowany;
- Jonnesway T21200 z katan24.pl (sklep bierze "świeże" klucze bezpośrednio z hurtowni producenta).

Czekam na przesyłki, trzymta Pany kciuki.

PS Znalazłem jeszcze 2 podobne tematy:
https://forum-mechanika.pl/threads/jaki-klucz-dynamometryczny.10082/
https://forum-mechanika.pl/threads/dynamometr-king-tony-vs-jonnesway.33109/

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
A jak obecnie wygląda sprawa z kluczami King Tony? Niby maja kalibracje i sa dość tanie.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
... Dla szukających informacji nt. kluczy i tak samo zielonych w temacie: przyjęło się że klucz powinien mieć zakres max 5x wartość minimalna czyli 20..100, 40..200 itd (w cuda 10..200 nie ma co wierzyć i takich kluczy praktycznie nie da się skalibrować). .../

Ja mam między innymi taki 10-200 NM i jakoś w cuda wierzę ;)

I nawet udaje się go kalibrować co roku...

Odnośnie zakupionych kluczy:

Beta - wyprzedaż starego modelu, norbar'a kupisz dużo taniej... Zobacz sobie, że wprowadzili nowe modele tego klucza -

https://www.beta24.pl/606-6-klucz-dynamometryczny-8-60nm-3-8.html

vs

https://www.beta24.pl/narzedzia-dynamometryczne/666n-5-klucz-dynamometryczny-10-50nm-3-8.html

Przypominam tylko, że SNAPON kupił Norbar'a rok temu więc jak Bahco, oraz CDI jest to teraz grupa snapon.

Jak kupujesz coś dobrego, kup do prawych i lewych gwintów, chociaż z obracanym zabierakiem ... , nie mówię już nawet o wymiennych końcówkach (9x12 , 14x18 ), które nie raz ratują dupę.

Jonssway, proxxon - miałem, używałem, sprzedałem ;)

Reszta została powiedziana

EDIT

Zobacz tę serię, jak się postarasz to za kasę z bety i janssway kupisz dwa norbary ...

https://www.norbar.com/en-gb/produc...ategory_multid/404/range_multid/1378/id/20407

oraz

https://www.norbar.com/en-gb/produc...ategory_multid/404/range_multid/1378/id/20292

Ostatnio facet na olx wystawiał je nowe w śmiesznej kasie.

Załączniki

• 54153300020.jpg
    54153300020.jpg
    57,7 KB · Wyświetleń: 28
Ostatnia edycja:

Al6ert

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Skierniewice
Ja mam między innymi taki 10-200 NM i jakoś w cuda wierzę ;)
I nawet udaje się go kalibrować co roku...
To napisz jeszcze dodatkowo markę, model i cenę. Napisałem o cudzie myśląc o budżetowych (tanich?) kluczach, przecież ta beta którą wybrałem ma zakres 8..60 więc przekracza to 5x.

Zobacz tę serię, jak się postarasz to za kasę z bety i janssway kupisz dwa norbary ...
Teraz to trochę po ptokach... Za betę dałem 500zł, za jonnesway'a 347zł. Nowa beta to 200zł więcej.

Beta 606/08 jest dwukierunkowa, Jonnesway tylko w prawo.

Temat o kluczach jest ciekawy i ważny, z myślą o innych poleć jakiś sklep z kluczami Norbara (na szybko poszukałem po sieci i to nie jest bardzo popularna marka - chodzi mi o dostępność).
Wiesz coś na temat serwisu/części zamiennych tych kluczy?

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Stahlwille sensotork 713r/20, cena - no cóż, dżentelmeni o pieniądzach nie dyskutują.
Generalnie dobrze przykręca uszczelki głowicy w lanosach i innych, więc jest ok :D

Przy zakupach przez internet masz 14 dni na zwrot bez podania przyczyny.

Nie chcę Cie martwić, ale beta dokręca tylko prawe gwinty, grzechotka owszem jest dwu kierunkowa, ale dokręca w prawo. Dlatego tak proste urządzenie jak przekładany zabierak czyni ze zwykłego klucza, klucz dwukierunkowy ! za te same pieniądze.

Dystrybutorzy na Polskę jeżeli chodzi o Norbar.

JB INTERNATIONAL
ul Mila 6D/1
81 549 Gdynia
POLAND
Tel: (48) 58 558 2777
Fax: (48) 58 558 3040
Email: biuro@jbinternational.com.pl or serwis@jbinternational.com.pl
Web Address: www.jbinternational.com.pl

TIP-TOPOL Sp. z.o.o.
ul. Kostrzynska 33
62-010 Pobiedziska
POLAND
Tel: +48 61 815 2759
Fax: +48 61 815 2202

Jak masz możliwość oddania tej starej bety oraz jonssway to skontaktuj się z tym gościem. Ma zdecydowanie lepsze ceny niż dystrybutorzy, chociaż jak podzwonisz i pomarudzisz to kto wie ?

https://www.olx.pl/oferta/klucz-dyn...ria-nortorque-60-CID5-IDrX8W3.html#94d29464d4

Poproś o wycenę odnośnie kluczy na wymienne końcówki mniejszy - 9x12 oraz większy - 14x18 mm. Trochę więcej zapłacisz, ale warto.

Norbar w Polsce - JB International miał chore ceny kalibracji, przynajmniej rok temu 225 zł netto jakoś ?!

Na dobrą sprawę to w mechanice potrzebne są minimum 3 klucze :

Mały - jakieś 4 - 20 nm
średni 20-100 nm
oraz duży np 80-400 nm

Jak chcesz to mam na sprzedaż używany, ale w bdb stanie stahlwille 730N/5 10-50 nm na wymienne końcówki w zestawie z grzechotką 1/2 cala.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom