• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klucz dynamometryczny WERA / WURTH - czy dają radę ?

Marcin_Żary_78

Początkujący
Punktów
2
witam

poszukuję klucza dynamometrycznego do zastosowań domowych - rodzina kolarska.

Niektóre z tych rowerów są karbonowe, więc potrzebny odpowiedni klucz, najlepiej o zakresie zaczynającym się od nie mniej jak 4 Nm.

Budżet 500 - 600 zł brutto

Słyszałem też o normie która weszła w życie chyba w 2016 - 2017 r. mówiąca o tym, że minimalna wartość wskazania klucza powinna być nie mniejsza jak 20% wartości max.

Znalazłem jeden klucz mieszczący się w oczekiwanym prze ze Mnie zakresie, spełniający warunek 20% normy - klucz WURTH 4-20 Nm cena ok 500 zł netto (ciężko go kupić..... )
https://eshop.wurth.pl/pl/PL/PLN/?gclid=EAIaIQobChMIm-aF_63T6AIVC8qyCh3_BwGDEAAYASAAEgKpePD_BwE

Jest jeszcze klucz WERA zakres 2,5 -25 Nm - ale nie spełnia warunku 20%
https://allegro.pl/oferta/klucz-dynamometryczny-click-torque-2-5-25-1-4-wera-8967201434?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czescimaszyn_pla_akcesoria_narzedzia_i_sprzet_warsztatowy&ev_adgr=Narzędzia+i+sprzęt+warsztatowy&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czescimaszyn_|1539703379|g|c&ev_adgr=|59073944112|292532562710|&utm_term=pla-553626785681||-|-1031146|&utm_content=|pla|mc:130757988-p:8967201434|&gclid=CjwKCAjwpqv0BRABEiwA-TySwfOWpesheZAFm8U25dogZPjJQRydo1uy7kq_dTFh26-0Dbkdo7alpxoC2w4QAvD_BwE
Nie wiem tylko czy podziałka skali to nie 1 Nm, trochę LIPA, bo jak ustawić 6,2 Nm ?

Jeszcze jest NORBAR zakres 4-20Nm - ale w Polsce chyba nie do kupienia,
https://www.norbar.com/products/vie.../category_multid/50/range_multid/309/id/23398
Tutaj jednak chyba podziałka skali jest węższa niż 1 Nm, widać na zdjeciu dodatkową regulację oprócz tej podstawowej - wyświetlacz

Oczywiście są klucze GEDORE - spełniające warunek 20% - ale zakres 5-25 Nm - ja potrzebuję od minimum 4Nm, musiałbym kupićdrugi Gedore 1-5Nm

Czy jak kupię tą WERE - to w przyszłości będę miał problem z jej certyfikacją kalibracji ?

Czy kupiony klucz jako nowy wymaga cerftyfikacji ? - certyfikat kalibracji ma chyba termin ważności ?

Ostatnia edycja:

Marcin_Żary_78

Początkujący
Punktów
2
w Wurth ja widzę tylko 1 skalę w Nm , nie widzę dodatkowego oczka lub skali na pokrętle o 0,1 lub 0,2 Nm

chyba że ma coś dodatkowego na pokrętle, ale nie jest to widoczne na zdjęciach handlowych

W kluczu NORBAR jest dodatkowe oczko, które pewnie pokazuje co 0,1 lub 0,2 - jeszcze nie wiem co ile

tu link do Wurt-a
https://eshop.wurth.pl/Kategorie-produktow/Klucz-dynamometryczny-4-20-Nm/31116102100301.cyid/3111.cgid/pl/PL/PLN/?CatalogCategoryRef=31116102100301@WuerthGroup-Wuerth-3111&SelectedFilterAttribut=%5B%5D

a tu NORBAR
https://www.norbar.com/products/vie.../category_multid/50/range_multid/309/id/23398

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A co ty śrubki w zegarku będziesz dokręcał, że aż takiej dokładności potrzebujesz ?:eek:

maciek.k-k

SuperMechanior
Punktów
621
Miasto
OPOLSKIE
A co ty śrubki w zegarku będziesz dokręcał, że aż takiej dokładności potrzebujesz ?:eek:
Kolega to pasjonata więc go zrozum. Znam kilku podobnych rowery mają po 35 tysi więc dbają o nie należycie. Ja go rozumiem bo sam bym nie chciał walić gleby na rowerku przy 65 km/h i dlatego chce mieć pewność ze wszystko podkręcane jak należy i zgodnie z instrukcją.

Czy kupiony klucz jako nowy wymaga cerftyfikacji ?
jesli kupisz normalnej firmy to dostaniesz tez w komplecie certyfikat.

Ostatnia edycja:

Marcin_Żary_78

Początkujący
Punktów
2
dogaduję już klucz Norbar TTi20 3/8 o zakresie 4-20 Nm
Chciałbym jeszcze połączyć go z nasadkami Berner, mam kpl takich kluczy i są extra.

Muszę jeszcze zapytać przedstawiciela Norbar o ten ceryfikat kalibracji, czy jest w kpl i czy nie ma daty ważności.

Co do przeznaczenia klucza, w rowerze z ramą karbonową jest wiele śrub z nadrukiem momentu dokręcania, ostatnio w moim coś trzeszczało z przodu podczas stawania w korbę, okazało się że w rurze sterowej przedniego widelca trzeba było dokręcić mocowanie bo się poluzowało siłą 9Nm, natomiast samo mocowanie kierownicy 5Nm

u syna w rowerze natomiast obejma sztycy dokręcana jest 6,2 Nm
w moim mocowanie sztycy do ramy 4Nm

Ramy te są dość drogie, jak się nie dokręci to mozę być niespodzianka przy większych prędkościach (ok 40-60 km/h), a jak się przesadzi to mozna ramę zmiażdżyć... a to będą koszta

Tak więc cena klucza do ceny takiej ramy nie jest duża... raz kupić porządny i dożywotnio używać

Jeszcze myślałem o Gedore, tylko to bym musiał 2 kupić 1-5 i 5-20 Nm, ale serwis i certyfikacja w Polsce jest widzę super - dzwoniłem, gość obeznany w temacie.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Rozumiem, że tam są tylko prawe gwinty ?

Jeżeli tak to odpowiedni będzie stahlwille 730N/2 2-20 NM prawe i lewe gwinty.
Poszukaj na stronach niemieckich... kosztuje jakoś 140 euro.

maciek.k-k

SuperMechanior
Punktów
621
Miasto
OPOLSKIE
Rozumiem, że tam są tylko prawe gwinty ?

Jeżeli tak to odpowiedni będzie stahlwille 730N/2 2-20 NM prawe i lewe gwinty.
Poszukaj na stronach niemieckich... kosztuje jakoś 140 euro.
To juz raczej nie ta półka cenowa co w temacie bo ceny tego klucza to coś około 1tys. (No chyba ze u niemca trafi sie taniej to wart swej ceny)

Marcin_Żary_78

Początkujący
Punktów
2
znalazłem tego stahlwile ale cena powala - ok. 1100 zł

po za tym jeżeli ma max moment 20 Nm to minimalny powinien mieć 4 Nm - 20 % maksymalnego, czyli pewnie produkcja klucza z przed wprowadzenia norm

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Zakładając że informacje, które tutaj wszyscy wypisują są prawdziwe to nie rozumiem jednego. Skoro stać cię na zakup ramy do roweru za około 30 tysięcy złotych i szukasz klucza do dokręcania. To dlaczego problemem jest jego cena poniżej półtora tysiąca złotych? :eek:

Przez analogię do samochodów .... skoro stać cię na zakup samochodu za milion złotych .... to musisz zdawać sobie sprawę z tego że kompletu opon do niego nie kupisz za 300 złotych. Wydawało by się proste :banghead:.

Marcin_Żary_78

Początkujący
Punktów
2
po co przepłacać jak klucz Norbar za 450 zł netto zrobi to samo co stahlwille za 1100 zł brutto ?

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Masz rację .... tylko wtedy powstaje pytanie po co kupować ramę za około 30 tysięcy skoro możesz kupić cały rower np. za 5 tysięcy?

Kupujesz go bo chcesz pokazać że cię stać na tak drogi i chcesz się na nim lansować w okolicy, czy kupujesz go bo uważasz że jest lepszej jakości/trwałości/jakieś inne parametry/szybciej na nim będziesz jeździć itd. Wtedy cena zakupu nie jest najważniejszym kryterium wyboru.

To nie jest jakieś wytykanie, czy jakieś inne zarzuty. Nie wiem jak jest w tym przypadku ale.... wygląda to trochę tak jakbyś kupił coś drogiego żeby popisać się przed sąsiadami/znajomymi ... a teraz szukał oszczędności w kosztach jego obsługi :-/ . Peace. Bez złośliwości.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Klucz spełnia wszystkie normy iso, aż nadto. Tam masz 3% w całym swoim przedziale, a norma daje max 4. Nie patrz max 20 do 100 % tylko na % błędu.

Mam też klucze stahlwille elektroncizne, które mają 1 % błędu w całym swoim zasięgu 10-200 NM, 3-60 nm ...

Marcin_Żary_78

Początkujący
Punktów
2
Z rowerami jest trochę inna bajka... powiem to na przykładzie Syna który jest kolarzem w klubie i jeździ jako 13 latek w kategorii młodzik

Jeszcze dwa lata temu, Syn jeździł rowerem szosowym aluminiowym, ważącym ok 10 kg... jego średnie prędkości z treningów osylowały w granicach 28-29 km/ h na dystansie ok 45-60 km (czyli od 1,5 do 2 h jazdy)

W sezonie ubiegłym zmieniliśmy koła na lżejsze + opony bezdętkowe, markowe piasty, ogólnie urwaliśmy 1 kg z wagi roweru... jego prędkości zwiększyły się, zaczął jeździć 30-31 kh / h - wiem z wiekiem i kolejnymi treningami jego wydolność i siła też rośnie, ale ten przeskok był praktycznie z treningu na trening

w aktualnym sezonie, jako że z poprzedniego roweru wyrósł, kupiliśmy rower z ramą karbonową, już kilka treningów zanim wprowadzili zakazy zrobiliśmy, prędkość znowu skoczyła.... ale tutaj jeszcze jeden aspekt, rower waży ponizęj 8 kg i rozpędzenie go do prędkosci 30-35 to jest moment... każdy kg z wagi połączony z właściwą geometrią roweru na szosie jest diametralnie odczuwalny

Nie mamy rowerów za 30 tys... 3 razy tańsze i nie wynika to ze szpanu tylko z zamiłowania syna do śćigania, mojego też... bo jeżdżę ale już w kat. Masters.

Więc jak mam kupić klucz za 1000 a za 500 o takich samych parametrach i też markowy... bo to przecież Norbar, to wolę Norbar-a za 500 a to co zostanie kupić Synowi 2 nowe opony na przyszły sezon bo takie są ceny

Więc tu nie ma szpanu, są rowery po 50-80 tys kupowane przez szefów firm który jeżdżą rekreacyjnie w niedzielę... znam taki przykład

Do góry Bottom