• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klucz pneumatyczny udarowy.

jowtek

SuperMechanior
Punktów
14
CP 8250 posiadamy od niedawna ale na razie się sprawdza.

Tylko moje pytanie do bardziej obeznanych jak to jest z tym wlewaniem w niego oleju silnikowego ?
ile ? jak często ? bo z instrukcji nie wiele mogę zrozumieć.

art0

SuperMechanior
Punktów
10
naolejacz nie jest lepszym rozwiązaniem - centralny

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
my wlewaliśmy raz dziennie do naszych, a ostatnio zaniedbaliśmy to ale chodzą :p, ogólnie to w zimie u nas z tym masakra bo jak olej gęsty to pneumat nie chce ruszyc za bardzo

jowtek

SuperMechanior
Punktów
14
mamy jeden który chyba nigdy nie widział oleju i chodzi już koło 8 lat.

art0

SuperMechanior
Punktów
10
a w zime na piecu nie poleży to jest słaby - to fakt a leje atf-a

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
no dokładnie ja dzis nalałem też ATF :), a w zesłym roku jak było zimniej to musiały leżeć w szatni przed farelką

Punktów
0
Miasto
kętrzyn
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów , ze względu że jestem nowym uczestnikiem to na początek przepraszam za ewentualne błędy. Proszę bardzo o pomoc w doborze klucza pneumatycznego i grzechotki pneumatycznej. Ja po przeglądnięciu internetu w tym temacie byłbym za kluczem MIGHTY SEVEN- NC-4610N albo za Hanse Werkzeug M294114 oraz za grzechotką CP 7830HQ co wy na to.Prosił bym ewentualnie o jakieś inne sugestie w tym temacie. Z góry dzięki za poradę.
Jurek19601.
Witam jak sprawuje się klucz CP 7830HQ

dupczak

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Rzeszów
Podłącze się pod temat.
A co sądzicie o kluczach udarowych Airpress np. 45411, jak wypadają przy Chicago Pneumatic?
Kompaktowe klucze są coś warte jak np. 45424?

bobiniarz

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Łomianki
Miałem Airpresa przez... może ze 4 godziny. po kilku próbach odkręcenia nakrętek koła w Maździe 626, gdzie nie ruszył żadnej, pojechał spowrotem do sklepu. Teraz posiadam CP7733. Jeszcze nie było na niego mocnego. Odkręca nakrętki piast może nie od strzału, ale połechce taką 2-3 razy i bzyk, nakrętki niema.
Do osób planujących zakup pierwszego pneumata. Proszę nie mylić zapotrzebowania na powietrze z pojemnością zbiornika kompresora, poczytać trochę o spadkach ciśnień w przewodach zasilających, oraz że 6 (czasami 6,2) atm to ma być ,,pod kluczem'' w trakcie jego pracy.
Zwrócę jeszcze uwagę na to że wszędzie podaje się zapotrzebowanie klucza na powietrze (czyli ile trzeba go dostarczyć utrzymując zalecane ciśnienie)... Tylko CP i IR podają zużycie na obrotach bez i z obciążeniem. Przykładowo CP7733 potrzebuje 120 l/min (2 l/sek) bez obciążenia oraz 540 l/min (9 l/sek) z obciążeniem. Przy sile 746 Nm jest jednym z najmniej powietrzo-żerczych kluczy w swojej klasie. Jeśli sprzedawca podaje pobór 130-140 l/min, to pod obciążeniem będzie 800-1000 l/min!!!!!
Polecam policzyć sobie możliwości posiadanej (lub dopiero planowanej) instalacji na świetnych kalkulatorach on-line udostępnionych na http://www.7bar.pl/pl/wiedza/kalkulatory.html
ps. Na alledrogo rekordy sprzedarzy bije niejaki ,,klucz pneumatyczny Satra 1500 Nm'' z wlotem powietrza 1/4'', posiadający zapotrzebowanie na powietrze wynoszące jedyne 150 l/min. Klucze CP osiągające 1300 - 1500 Nm mają wloty 3/8'' i zapotrzebowanie przy obciążeniu w granicach 14 l/sek czyli około 850 l/min. Sam się Satrą nie bawiłem, ale kolega miał to w pracy. Kompresor 400 l (10 atm max) zaczynał dobijać po kilku strzałach z tego cuda. Ja swoim CP na bańce 100 l nabitej do 9 atm robię 16 nakrętek koła (zdejmuję i zakładam 2 koła) a kompresor startuje gdzieś w połowie trzeciego koła.
Pozdrawiam

nie za wielki 150L tylko go podkreciłem i zablokowałem zawór bezpieczeństaw tak oto powstało 13.5 bar, i jade na weżach 12mm w środku
No brawo Jasiu. Polecam odnaleźć materiały na YT nagrane zazwyczaj po akcjach służb ratowniczych u ludzi z takimi pomysłami.
Jak wiatru masz za mało to podłącz węże fi 20mm w środku. przy ciśnieniu 10 atm będziesz miał podobną wydajność i o wiele dłuższe życie...

Ostatnia edycja:

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Mam Asta 6212, od roku chodzi na 8-10 atm, przewód 10mm, olej lałem może ze trzy razy i daje radę. Jeśli nie radzi sobie ze śrubą to tylko rura minimum metr i dużo siły, ale to tylko sporadycznie.

bobiniarz

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Łomianki
Mam Asta 6212, od roku chodzi na 8-10 atm, przewód 10mm, olej lałem może ze trzy razy i daje radę. Jeśli nie radzi sobie ze śrubą to tylko rura minimum metr i dużo siły, ale to tylko sporadycznie.
ale 8 - 10 atm masz w zbiorniku bez obciążenia, czy mierzyłeś na dodatkowym manometrze (zamontowanym jak najbliżej wlotu Asty) podczas pracy klucza?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Na manometrze na zbiorniku, podczas pracy spada do 6-8 z tego co pamiętam

bobiniarz

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Łomianki
no to odejmij ~ 0,3 atm na każde szybkozłącze 1/4" oraz ~ 0,7 atm na każde 10 m przewodu. Twój klucz może więcej, ale w zamian chce wiatru, dużo wiatru...

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
najwazniejsze staraj sie aby jak najmniej bylo wody w kompresorze i przewodach zwiekszy to zywotnosc kazdej jednej grzechotki jak i klucza udarowego

Do góry Bottom