Miałem Airpresa przez... może ze 4 godziny. po kilku próbach odkręcenia nakrętek koła w Maździe 626, gdzie nie ruszył żadnej, pojechał spowrotem do sklepu. Teraz posiadam CP7733. Jeszcze nie było na niego mocnego. Odkręca nakrętki piast może nie od strzału, ale połechce taką 2-3 razy i bzyk, nakrętki niema.
Do osób planujących zakup pierwszego pneumata. Proszę nie mylić zapotrzebowania na powietrze z pojemnością zbiornika kompresora, poczytać trochę o spadkach ciśnień w przewodach zasilających, oraz że 6 (czasami 6,2) atm to ma być ,,pod kluczem'' w trakcie jego pracy.
Zwrócę jeszcze uwagę na to że wszędzie podaje się zapotrzebowanie klucza na powietrze (czyli ile trzeba go dostarczyć utrzymując zalecane ciśnienie)... Tylko CP i IR podają zużycie na obrotach bez i z obciążeniem. Przykładowo CP7733 potrzebuje 120 l/min (2 l/sek) bez obciążenia oraz 540 l/min (9 l/sek) z obciążeniem. Przy sile 746 Nm jest jednym z najmniej powietrzo-żerczych kluczy w swojej klasie. Jeśli sprzedawca podaje pobór 130-140 l/min, to pod obciążeniem będzie 800-1000 l/min!!!!!
Polecam policzyć sobie możliwości posiadanej (lub dopiero planowanej) instalacji na świetnych kalkulatorach on-line udostępnionych na
http://www.7bar.pl/pl/wiedza/kalkulatory.html
ps. Na alledrogo rekordy sprzedarzy bije niejaki ,,klucz pneumatyczny Satra 1500 Nm'' z wlotem powietrza 1/4'', posiadający zapotrzebowanie na powietrze wynoszące jedyne 150 l/min. Klucze CP osiągające 1300 - 1500 Nm mają wloty 3/8'' i zapotrzebowanie przy obciążeniu w granicach 14 l/sek czyli około 850 l/min. Sam się Satrą nie bawiłem, ale kolega miał to w pracy. Kompresor 400 l (10 atm max) zaczynał dobijać po kilku strzałach z tego cuda. Ja swoim CP na bańce 100 l nabitej do 9 atm robię 16 nakrętek koła (zdejmuję i zakładam 2 koła) a kompresor startuje gdzieś w połowie trzeciego koła.
Pozdrawiam
nie za wielki 150L tylko go podkreciłem i zablokowałem zawór bezpieczeństaw tak oto powstało 13.5 bar, i jade na weżach 12mm w środku
No brawo Jasiu. Polecam odnaleźć materiały na YT nagrane zazwyczaj po akcjach służb ratowniczych u ludzi z takimi pomysłami.
Jak wiatru masz za mało to podłącz węże fi 20mm w środku. przy ciśnieniu 10 atm będziesz miał podobną wydajność i o wiele dłuższe życie...