• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klucze nasadowe - jakie wybrać?

madziula

Początkujący
Punktów
0
Miasto
WKZ
Witam,
postanowiłam kupić chłopakowi ładny i przede wszystkim dobry zestaw kluczy nasadowych, raczej profesjonalny, bo zawód mechanika wykonuje On już od jakiś 10 lat i nie chciałabym prezentować mu jakiejś tandety. Zależy mi na Jego zadowoleniu z jakości tych narzędzi i wygody ich stosowania w codziennym użytku. Chciałabym, aby zestaw zawierał również dużo elementów (ok. 100 chyba jest w porządku) i może jakieś elastyczne przedłużki.
Wiem, że jest bardzo wiele firm (Honiton, Yato, Beta, Geko i inne) trudniących się produkcją tego rodzaju narzędzi, ale sama osobiście nie potrafię stwierdzić, która z nich jest najbardziej wartościowa, a chłopaka pytać nie chcę, bo zwyczajnie zacznie coś podejrzewać.
W moim mieście w sklepie widziałam zestaw zawierający 150 elementów w cenie 480zł (promocja z 530zł). Nie zapytałam o markę czy rodzaj stali z jakiej są te klucze wykonane, ponieważ wpadłam tam na prędko, ale zastanawia mnie czy to drogo za taki zestaw.
Proszę o opinie głównie panów i panie, którzy mechaniką zajmują się zawodowo i danych narzędzi używają na co dzień i z doświadczenia mogą się wypowiedzieć na temat trwałości kluczy danej firmy.
Pozdrawiam :)

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Witaj
Według mnie lepiej zainwestować w mniejszy zestaw a lepszej firmy. Jak mechanikuje to na pewno ma różnego rodzaju bity/nasadki itp. Ja osobiście ucieszył bym się za jakiegoś fajnego zestawu od Facom. Mam grzechotki i inne klucze różnych firm i jak dla mnie najlepiej w ręce leży Facom, no i gwarancja dożywotnia np. na grzechotki. Może to wygląda jak jakaś reklama, ale takie jest moje prywatne zdanie. Będzie miał wtedy jeden porządny jakościowo zestaw i kiedy będzie na niego patrzył to pomyśli sobie o Tobie :D

madziula

Początkujący
Punktów
0
Miasto
WKZ
Kwestia jest taka, że On pracuje u kogoś w warsztacie i sam nie posiada żadnych własnych kluczy nad czym bardzo ubolewa - zwyczajnie brak czasu żeby podjechał gdziekolwiek czy nawet porządnie usiadł przed komputerem i poszukał, zamówił. Dlatego też podjęłam decyzję, że zrobię mu niespodziankę i sprawię mu zestaw porządnych kluczy.
Poczytam sobie na temat tej firmy, którą polecasz.
Mam jeszcze takie pytanie żółtodzioba. Wiem, że występuje kilka rozmiarów nasadek i grzechotek i jeśli miałby to być mniejszy zestaw, to zapewne nie zawierałby ich wszystkich, więc: na czym się skupić, co musi on zawierać?
Myślę, że będzie nie tylko patrzył, ale przede wszystkim używał tego zestawu :p

palikot

SuperMechanior
Punktów
13
Madziula

jak chcesz chłopakowi zrobić prezent to lepiej kup mu perfumy, albo może whisky
mechanik z doświadczeniem powinien sobie kupować klucze sam
jest wiele różnych opcji, każdy ma swoje preferencje i najzwyczajniej nie trafisz

jak nie ma żadnych kluczy w domu to i z walizki no name za 100PLN będzie zadowolony
na allegro właśnie tego rodzaju komplety mają sprzedaż idącą w tysiące sztuk
ktoś to kupuje, ktoś używa

ale ktoś inny by wolał Facom, kilka kluczy za kilaset złotych
a jeszcze ktoś inny King Tony itp itd

więc kupując w ciemno ryzykujesz...

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Ach to troszkę źle wyobraziłem sobie sytuację :)
Duży zestaw od Facom będzie w kolosalnych pieniążkach. Jeśli ma być zestaw użytkowany w małym przydomowym warsztacie to myślę, że wystarczy Yato/Toptul/Jonnesway/Hans czy inne odpowiedniki w tej klasie.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Ja kupuję coronę i jestem zadowolony.

madziula

Początkujący
Punktów
0
Miasto
WKZ
palikot - nie chcę mu prezentować czegoś co ma sprawdzone, czego zmieniać nie chce lub co może sobie sam na szybko kupić w każdym markecie. Chciałam coś specjalnego, porządnego i co na pewno mu się przyda, ale jak najbardziej rozumiem Twój punkt postrzegania.
Owszem, nie ma własnych kluczy, ale jest dobry w tym co robi, się na tym zna, umie docenić jakość narzędzi i się nimi posługiwać. No i ja nie lubię kupować czegoś kiepskiego i tandetnego, co może się po kilku miesiącach czy pierwszym roku użytkowania rozpaść w rękach.
AUTO-JOY - narzędzi na pewno będzie używał i w pracy i w domu, bo znajomi często nas odwiedzają żeby coś na szybko im naprawił czy poprawił po kimś innym. Rozumiem, że te które wymieniłeś są z niższej półki do takiego używania "od święta"?

Jeśli miałabym kupić mniejszy zestaw, to na czym się skupić najlepiej?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
A dotychczas jakich narzędzi używa poprawiając w domu te samochody?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Magdaleno jaki budżet masz do zainwestowania w prezent? 100? 500?1000? 2000?
Napisz a będzie nam łatwiej.
Walizka z Neo też będzie dobra:)
Sam pamiętam jak za kawalera dostałem grzechotke i nasadki od dziwczyny (obecnie zona).... chwilę zajeb.ste:)

madziula

Początkujący
Punktów
0
Miasto
WKZ
lukkiwlkp - jestem gotowa przeznaczyć 500-600pln na taki zestaw. Wstyd się przyznać, ale z różnych przyczyn nic nie dostał ode mnie w tym roku i chciałabym mu to nieco wynagrodzić. Okropna ze mnie kobieta.
eltechsam - jak ma coś robić w domu to zazwyczaj używa różnych narzędzi o innym przeznaczeniu. Dobrze sobie radzi, ale ileż można.

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
tym samym zależy od zdolności mechanika :)rozkręcić gorzej jak skręcić na te zestawy zakładam dwumetrową rurę jak nie idzie koła odkręcić i jeszcze nie pękł mi żaden klucz jutro mogę ci pokazać rurę wygięta dwumetrowa jak zakładałem na sztywne pokrętło by odkręcać zapieczone śruby,nakrętki przegubów napędowych sa bardzo wytrzymałe poręczne mam tez honitona też super zestaw polecam te dwa zestawy

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Żartowałem, chociaż do skręcenia to przynajmniej blokady i klucz dynamometryczny dokupić by pasowało... :)

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
Też mam w sumie kilka gratów od Toptula i nieźle się spisują, chociaż grzechotki nie posiadam.
W warsztacie w którym chwilowo pracowałem mieli wózki tej samej firmy, całe obdarte, porysowane, ale szuflady, rączki itp. trzymały się bez problemowo.
Jak tak szczegółami to i ze dwa klucze dynamometryczne, duży i mały :D

Marcin991

Gaduła
Punktów
2
Jeśli klucze będą używane sporadycznie to kupno z wyższej półki mija się z celem jeśli będą więcej leżeć jak pracować sam osobiście kupowałem klucze nasadowe za 100 pare złotych a spełniają swoją rolę i nie widzę sensu kupować czegoś z wyższej półki jak używam ich rzadko

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
377
Ja tam lubię Yato bo tanie i dobre, jak grzechotka przeskoczy to rzucam do wiadra ze złomem i biorę następną z szuflady bo kosztują grosze. Nasadki spokojnie znoszą katowanie udarem. Dla mnie cena jakość jest bardzo dobra i co najważniejsze bez problemu są na półce w niemal każdej hurtowni

Do góry Bottom