• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Koła Kaskadowe Renault Espace 2003r 2.2dCi

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
Tylko teraz pytanie jakie mam to czy da się to zrobić nie wyjmując na nowo silnika? Bo miejsca to tam mało do zdemontowania dekla, obudowy tych kół.
w lagunie to lepiej wywalić ten motor, chociaż sam robiłem w budzie ale to nie robota...:confused:

piki7

Początkujący
Punktów
0
Witam. Jestem obecnie w Francji i mam trochę problem z netem.
Ale do rzeczy. Trochę smutne wiadomości mi napisałeś, z wywaleniem jego to jest trochę zajścia, no nic ale jak można to opisał byś mi chociaż trochę jak się do tego zabrałeś? Chodzi mi tylko czy dekiel rozrządu przejdzie koło podłużnicy normalnie czy trzeba kombinować. Bo jak pomyślę że znów muszę rozbierać wszystko w mak to mnie skręca.
Ale dziękuję za porady. I czekam na więcej

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
Ja odkręciłem wszystkie poduszki położyłem silnik na klocach takich ok 50 cm żeby mieć z góry też trochę dojścia i zyskałem w ten sposób kilka cennych w robocie cm, ale tak naprawdę to wolę wyciągać motor, a raczej go opuszczać, wcześniej wykręcając wózek zawieszenia bez przekładni kierownicy...

piki7

Początkujący
Punktów
0
To faktycznie już lepiej go wywalić. No nic jak trzeba to trzeba. Ja za pierwszym razem rozebrałem cały przód i na wózku paletowym z nim wyjechałem. Ale jak pomyślę że trzeba wywalać wszystko to myślę o pozostawieniu go tak jak jest. Trochę głośny ale jak by to w niczym nie przeszkadzało to pewnie go zostawię.

To faktycznie już lepiej go wywalić. No nic jak trzeba to trzeba. Ja za pierwszym razem rozebrałem cały przód i na wózku paletowym z nim wyjechałem. Ale jak pomyślę że trzeba wywalać wszystko to myślę o pozostawieniu go tak jak jest. Trochę głośny ale jak by to w niczym nie przeszkadzało to pewnie go zostawię.

marecki72

Uczestnik
Punktów
7
Miasto
Zielonka
www.automechanik.com.pl
W tym silniku występują dwa rodzaje koła pompy wody stare o szerokości zębatki 22mm i poprawione o szerokości 5mm jeśli masz stary typ koła to ono może hałasować.

piki7

Początkujący
Punktów
0
Witam. Masz na myśli szerokość koła i zęba? To wszystko co było wsadzone to wróciło, czyli tryby nie zmienione, a laguna jest z 2004 r.
Koledzy obecnie jestem za granicą ale jak wrócę to rozbiorę ją na nowo w mak, wtedy tu opiszę i postaram się zamieścić fotki, ,, z pracy doktorskiej ":)

xgronekx

Nowy
Punktów
0
Miasto
Tychy
A więc tak jak obiecałem opisuje to co mi się udało ustalić
Najpierw samo ustawienie tych kół bo ciężko to znaleźć w necie
Ustawienia paska nie będę opisywał bo to prosto znaleźć
1 zdjęcie które wkleiłem pokazuje ustawienie tych kół. brakuje tylko koła wału korbowego.
Którego z reguły się nie wymienia

po zablokowaniu wału korbowego , oczywiście trzeba odpowiednio ustawić wałki rozrządu.
blokadę do wału korbowego wkręca sie zamiast jednej śruby mocowania obudowy filtra oleju.

stojąc przodem do silnika jest to prawa górna śruba w wale jest odpowiednie wycięcie ze po założeniu blokady wał niedanej się obrócić w żadną stronę
poniżej jest widoczna blokada wału to ten prosty trzpień.
I blokada koła kaskadowego żeby je po prostu dało się założyć trzeba te koła zębate ustawić równo bo jak widzieliście na zdjęciach normalnie one przesunięte względem siebie.

z tych wszystkich kół widocznych powyżej blokuje się tylko wał korbowy i odpowiednio ustawia koło pompy wysokiego ciśnienia gdyż na nim jak to w wielu renaultach czujnik położenia wałka rozrządu.
Ustawienie tego koła wklejam poniżej bo jest ono bardzo ważne.
Jest tam wyżłobienie w obudowie i na kole jest kreska i to trzeba zgrać.

tu jeszcze dokłedniej widać z tym ze całe koło musi być ustawione jak na obrazku powyżej

Poniżej jeszcze zdjęcie gdzie się blokuje to koło pompy

i jeszcze jak wygląda uszkodzone koło i ściągacz do zdejmowania tego koła gdyż jest ono osadzone na stoszku pompy wtryskowe bez zadnego klina.
więc przy montarzu usawienie pompy niema zadnego znaczenia.
Ważne jest ustawienie samogo koła.

i jeszcze poniżej rozebrane na cześci coby zobaczyć jak wygląda takie koło kaskadowe w środku.

to narazie tyle jak by ktoś potrzebował wymiary tych blokad albo ieszcze jakiś informacij to śmiało pisać.
postaram się jeszcze cos dozucić jak cos znajdę.
Ponoć pompe samą też się da wymienić bez rozbierania całego rozrządu ale o tym następnym razem .
Pozdrawiam

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Witam. Masz na myśli szerokość koła i zęba? To wszystko co było wsadzone to wróciło, czyli tryby nie zmienione, a laguna jest z 2004 r.
Koledzy obecnie jestem za granicą ale jak wrócę to rozbiorę ją na nowo w mak, wtedy tu opiszę i postaram się zamieścić fotki, ,, z pracy doktorskiej ":)
Ile to ma przejechane , bo ten sam rocznik robiłem przed laty i coś tam w pamięci zostało . Swoją drogą Auto Port sprawdź dokładnie stan chlodniczki oleju w obudowie filtra , bo to ich mąka . Wielu z tego powodu zwalało głowicę , podejżewając uszczelkę .

sycylyjczyk

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
EŁK
Witam.Trafił mi się właśnie taki motor na wymianę świec żarowych,plus chałasy, niezbyt głośne ale słyszalne,z okolicy rozrządu.Zasyfione toto niemiło.Jedną udało się wykręcić w aucie,dla reszty,a także do sprawdzenia co "piszczy"w rozrządzie została wymontowana cała motorownia.I walka ze świecami,jedna po drugiej urywały się.Jedna ukręciła się powyżej gwintu,cienka nakrętka ,spaw i poszła,dwie trzeba było wiercić,więc głowica w górę.Po zdjęciu pokrywy kół rozrządu dostrzegłem rudy nalot na kole pompy paliwa i na tym zmiennych faz,koło pompy wody jest wąskie ,czyli" poprawione",i ono ma jedynie lekki luz.Proszę o podpowiedż bardziej doświadczonych kolegów ,na co mam zwrócić uwagę,i co wymienić aby po miesiącu lub dwóch auto nie wróciło z reklamacją.Dodaję kilka zdjęć.

Przepraszam za zdjęcia,nie bardzo mi to wyszło jutro postaram się o więcej.

Załączniki

• DSC_0023.JPG
    DSC_0023.JPG
    1 MB · Wyświetleń: 82
  • DSC_0025.JPG
    DSC_0025.JPG
    1,9 MB · Wyświetleń: 75
  • DSC_0029.JPG
    DSC_0029.JPG
    2,2 MB · Wyświetleń: 73
  • DSC_0030.JPG
    DSC_0030.JPG
    2,9 MB · Wyświetleń: 74
  • DSC_0033.JPG
    DSC_0033.JPG
    4,5 MB · Wyświetleń: 82
  • DSC_0034.JPG
    DSC_0034.JPG
    3,8 MB · Wyświetleń: 83
  • DSC_0036.JPG
    DSC_0036.JPG
    3,4 MB · Wyświetleń: 73
  • DSC_0037.JPG
    DSC_0037.JPG
    3,9 MB · Wyświetleń: 76

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Witam
Jak chcesz mieć pewność żeby nie było reklamacji to wymień wszystkie koła. Ewentualnie jeśli klienta nie stać i weźmie na siebie ryzyko ponownego rozbierania rozrządu lub zrezygnuje z gwarancji na te robotę,wymontuj koło pompy i pozostałe koła kaskadowe.
Rozmontuj je na części pierwsze i zweryfikuj czy pierścienie wewnątrz koła nie są osłabione , popękane czy zęby kół nie maja śladów zużycia.
(to znaczy to wąskie kółko względem szerokiego powinny się naprężyć z dużym oporem jeśli jesteś w stanie je naprężyć ręka lub lekko to idzie śrubokrętem to koło do śmieci)

Sprawdzając te koła musisz wziąć pod uwagę kierunek ich pracy.

Jeśli nic podejrzanego nie zobaczysz zmontuj to z powrotem.
Powodzenia.

sycylyjczyk

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
EŁK
Witam.Po dłuższym sprawdzaniu najbardziej podjechane jest koło przenoszące napęd na pasek rozrządu,ma lekkie luzy na tulei,koła zębate sprawdziłem wkrętakiem,trzeba użyć siły aby je poruszyć względem siebie.Poinformowałe m właściciela o kosztach i złożyłem z powrotem.Silnik pracuje bardzo przyjemnie,po nocy na podwórku zobaczymy jak zastartuje.

sycylyjczyk

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
EŁK
No i dupa.Po nocy zapalił ale jest leniwy, bardzo ospale reaguje na gaz,filtr paliwa,oringi na zaworze w pompie wymieniłem profilaktycznie,egr zaślepiłem,błędy:niskie ciśnienie w egr,obwód podgrzewacza wstępnego świec.Ciśnienie na rampie 300 bar,korekty na wtryskach:1-0,3:2- -0,8:3- +1,6:4- -1. Czadzi czarnym .

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
No i dupa.Po nocy zapalił ale jest leniwy, bardzo ospale reaguje na gaz,filtr paliwa,oringi na zaworze w pompie wymieniłem profilaktycznie,egr zaślepiłem,błędy:niskie ciśnienie w egr,obwód podgrzewacza wstępnego świec.Ciśnienie na rampie 300 bar,korekty na wtryskach:1-0,3:2- -0,8:3- +1,6:4- -1. Czadzi czarnym .

hehe te obiawy to jakaś zmora chyba tych silników . Brak reakcji na gaz ,dusi się prycha nie ma mocy i czadzi na czarno.

rozumiem ze kolektor ssący wymyłeś sprawdziłeś czy klapy działają i nie są zamknięte i dałeś nowe uszczelki szczególnie ta środkową pod kolektorem.
rozumiem ze ciśnienie na listwie wzrasta jak mu depniesz gazu. Nie jest cały czas 300 barów?
a na obroty ci wchodzi? czy do 3 tysięcy tylko?
szkoda ze jak już składałeś nie sprawdziłeś kompresji tak po prostu dla pewności.

sprawdź
ciśnienie doładowania
koniecznie sprawdź katalizatory niby kopci ale mogą być przypchane
przepływomierz najlepiej podłóż inny pewny z dobrego auta
potencjometr gazu ewentualnie tez możesz sprawdzić.

sycylyjczyk

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
EŁK
Witam.To jest ciekawa zabawka,na postoju jest leniwcem gdy wciskasz mu pedał w podłogę ,ale gdy wyjechałem na drogę-zaskoczył mnie ,idzie jak przeciąg .Wszystko było myte ,skrobane i dmuchane,syfu co niemiara.Uszczelki zawsze nowe.Zastanawiające są te klapy, czym są sterowane?Są braki w układzie podciśnienia ,musiał się fajczyć bo na silniku mnóstwo proszku po gaśnicy,i egr podtopiony. Wszystkie oringi na pompie wymieniłem profilaktycznie,a i tak rozruch ma leniwy.Owszem zapala ,nie kuleje,ale musi zrobić kilka obrotów zanim załapie że trzeba startować .

A na drodze nie dymi.:)

Piotr PP

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gelsenkirchen
Witam , jestem tu nowy bez pojecia jak funkcjonuje Forum , aktualnie szukam pomocy przy rozrzadzie Espace 2,2 Diesel , znalazlem super opis pana ObelixSP ale nie umiem otworzyc zalaczonych zdjec , czy ktos moze mi w tym pomoc , sorry za brak polskich liter , tez musialbym sie tego nauczyc , mieszkam w Niemczech , od dziecka jestem majsterkowiczem i chetnie tez bym pomagal tyko prosze mnie wprowadzic w tajemnice jak to dziala ,
moj email : autoteile.ge@gmail.com
pozdrawiam Piotr

Ostatnia edycja:

pancio0o

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdansk
A więc tak jak obiecałem opisuje to co mi się udało ustalić
Najpierw samo ustawienie tych kół bo ciężko to znaleźć w necie
Ustawienia paska nie będę opisywał bo to prosto znaleźć
1 zdjęcie które wkleiłem pokazuje ustawienie tych kół. brakuje tylko koła wału korbowego.
Którego z reguły się nie wymienia

po zablokowaniu wału korbowego , oczywiście trzeba odpowiednio ustawić wałki rozrządu.
blokadę do wału korbowego wkręca sie zamiast jednej śruby mocowania obudowy filtra oleju.

stojąc przodem do silnika jest to prawa górna śruba w wale jest odpowiednie wycięcie ze po założeniu blokady wał niedanej się obrócić w żadną stronę
poniżej jest widoczna blokada wału to ten prosty trzpień.
I blokada koła kaskadowego żeby je po prostu dało się założyć trzeba te koła zębate ustawić równo bo jak widzieliście na zdjęciach normalnie one przesunięte względem siebie.

z tych wszystkich kół widocznych powyżej blokuje się tylko wał korbowy i odpowiednio ustawia koło pompy wysokiego ciśnienia gdyż na nim jak to w wielu renaultach czujnik położenia wałka rozrządu.
Ustawienie tego koła wklejam poniżej bo jest ono bardzo ważne.
Jest tam wyżłobienie w obudowie i na kole jest kreska i to trzeba zgrać.

tu jeszcze dokłedniej widać z tym ze całe koło musi być ustawione jak na obrazku powyżej

Poniżej jeszcze zdjęcie gdzie się blokuje to koło pompy

i jeszcze jak wygląda uszkodzone koło i ściągacz do zdejmowania tego koła gdyż jest ono osadzone na stoszku pompy wtryskowe bez zadnego klina.
więc przy montarzu usawienie pompy niema zadnego znaczenia.
Ważne jest ustawienie samogo koła.

i jeszcze poniżej rozebrane na cześci coby zobaczyć jak wygląda takie koło kaskadowe w środku.

to narazie tyle jak by ktoś potrzebował wymiary tych blokad albo ieszcze jakiś informacij to śmiało pisać.
postaram się jeszcze cos dozucić jak cos znajdę.
Ponoć pompe samą też się da wymienić bez rozbierania całego rozrządu ale o tym następnym razem .
Pozdrawiam

Wwitaj obelix sp czy mozesz przesłac mi te fotki bo nie moge otworzyc mam ten sam problem i nie wiem jak do tego sie zabrać

sycylyjczyk

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
EŁK
Dzięki za zainteresowanie,to już ponad rok minęło ,więc nie pamiętam.Ale tak jak wspomniałem,coś się fajczyło na silniku,a klient,mimo że znaliśmy się kilka lat, zniknął ,jestem w plecy ponad 1k,ale karawana idzie dalej.Człowiek uczy się całe życie a i tak robi błędy.Ja miałem wymienić urwane świece i sprawdzić co stuka w silniku-okazały się luzy na kołach kaskadowych,tak zostało bo z powodów finansowych gość uznał że z tym można żyć.

Do góry Bottom