• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kodowanie BMW Seri F

mototrampek

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Chorzow
Witam potrzeboje pomocy kodowanie nawigacji z US na PL NBT.
Jak mam jezyk polski , robie zminy i kodoje przez FDL Coding to znika mi jezyk polski , a jak zmiany chce zakodowac przez sam Coding to wskakuje jezyk polski ale nie ma zmian ktore dokonalem , dokladniej sa one zapisane ale nawigacja na nie nie reagoje , konkretnie chodzi o M3 Logo i Freqenzie Radia.
Z gory dziekoje

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Musisz najpierw wprowadzić zmiany w fa. Poza tym jeśli zmienisz fdl a później użyjesz opcji code to przywracasz sterownik do fabryki. Podstawy Esys się kłaniają

mototrampek

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Chorzow
jak bym znal podstawy to bym nie prosil o pomoc jest to moj pierwszy samochod,
mam wprowadzone zmiany w FA , czyli zamiast trzech jezykow US mam wszyskie EU tylko chce dodatkowo dolozyc frekwencje radia i logo
czyli pojedyncze zmiany i tego nie umiem przeskoczyc .

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Gorzów Wlkp
Zobacz, może tu coś znajdziesz.

Załączniki

• E-Sys - Instrukcja kodowania - Zeszyt 1.pdf
    1,5 MB · Wyświetleń: 119
  • E-Sys - Instrukcja kodowania - Zeszyt 2.pdf
    428,1 KB · Wyświetleń: 90
  • E-Sys - Instrukcja kodowania - Zeszyt 3.pdf
    822,8 KB · Wyświetleń: 82
  • E-Sys_Installation_Instructions_v.11.pdf
    78,4 KB · Wyświetleń: 70
  • Upgrading ECU on BMW v.1.0.1.pdf
    740,9 KB · Wyświetleń: 79

mototrampek

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Chorzow
dzieki poczytam
wszystko zrobilem jak w zeszytach 1 do 3 nie rozwiazoje to mojego problemu przeprogramowalem elementy salapa us na eu mam navi i licznik we wszyskich jezykach jak robie pojedyncza zmiane np logo M3 programoje przez FDL zmienia sie logo ale navi powraca do wersji US

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Gorzów Wlkp
Przeanalizuj to jeszcze. Jak sobie nie poradzisz to mam więcej materiałów tylko musiałbym je posortować aby nie wrzucać tu kilku książek. Można też to zrobic on-line zdalnie. Mogę podesłać namiar tel na pw. To oczywiście ostateczność, bo lepiej samemu dojść do rozwiązania.

mototrampek

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Chorzow
dzekoje wolal bym sam rozwiazac moze kwestia ustawienia samego programu albo Coding trzeba przed tym zapisac , przeliczyc ,przy zapisywaniu pojedynczego ustawienia FDL zmienia calosc na poprzednie kodowanie ?

dzejoje za pomoc , sprawa rozwiazana , nie mozna zrobic codiren i codiren fdl w jednym ciagu , trzeba wyjs z programu ponownie odczytac i pozniej zrobic fdl.

viruskill

Nowy
Punktów
0
Mogę prosić o więcej instrukcji?
mam bmw f31 2018 rok entrynav2 bez MOST zakupiłem taka z 2019 roku z most + światłowód + zegary 6wa "wyczyściłem vin pełny i 2 krótkie"
teraz jak podłączyłem nową jednostkę wykonałem wpisanie vin do entrynav2 prawidłowego przez e-sys FA-Extended 0x63
czarny i dałem Detect CAF for SWE wybrałem najnowszy SWFL do f20 i dałem code to jest czarny ekran i nie moge odczytac konfiguracji.

Co tutaj robię źle ?

donax

Nowy
Punktów
0
Miasto
Dębica
Mogę prosić o więcej instrukcji?
mam bmw f31 2018 rok entrynav2 bez MOST zakupiłem taka z 2019 roku z most + światłowód + zegary 6wa "wyczyściłem vin pełny i 2 krótkie"
teraz jak podłączyłem nową jednostkę wykonałem wpisanie vin do entrynav2 prawidłowego przez e-sys FA-Extended 0x63
czarny i dałem Detect CAF for SWE wybrałem najnowszy SWFL do f20 i dałem code to jest czarny ekran i nie moge odczytac konfiguracji.

Co tutaj robię źle ?
Dodałeś do FA 6WA?
W liczniku są 3 krótkie vin

Do góry Bottom