• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kolizja - niska wycena przez ubezpieczalnie szkody z OC...

Userkaa

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie.

Moje autko uległo kolizji, został zarysowany
- zderzak (gruba rysa, również w powłoce plastiku zderzaka), czarne rysy - ślady na powłoce lakieru
- błotnik - lekkie uszkodzenie lakieru
- plastikowa osłona błotnika, przy zaczepach- odchylenie, luz miedzy błotnikiem
- plastikowa listwa na zderzaku.

Ubezpieczalnia powyższe szkody wyliczyła na nieco ponad 600zł
Byłam w ASO, gdzie wstępnie określono koszt na min. 2000zł.

Chciałabym oczywiście odwołać się od wyceny ubezpieczalni.
Z ich wyceny nie bardzo rozumiem jak chcą to naprawić za te pieniądze.
Proszę o informacje jak powinna fachowo odbyć się ta naprawa?
Czy skoro na zderzaku jest gruba rysa która jest tez pod lakierem w plastiku zderzaka to czy taki zderzak powinno się wymienić na nowy, powinien być jakoś zaszpachlowany (powłoka plastiku - szpachlować plastik?) czy jeżeli byłby tzw. "szpachlowany" to czy wtedy powinien być cały lakierowany czy może być jakoś punktowo?
Może ktoś z Państwa mógłby mi doradzić w tym co dobrze byłoby napisać w odwołaniu? Jak fachowo to nazwać? Co podkreślić w odwołaniu?
Szczegóły samochodu, wycena poniżej:

Zestawienie kosztów naprawy pojazdu wygląda tak:
Wartość naprawy - 620 zł Robocizna blacharsko-mechaniczna - 67zł Robocizna lakiernicza - 260zł Materiał lakierniczy - 314 zł Części zamienne, materiały drobne, koszty dodatkowe - 57zł Wartość naprawy netto - 504zł

Szczegółowa wycena naprawy:

Podgląd wyceny

Podgląd zniszczeń:
Podgląd-1
Podgląd-2
Podgląd-3
Podgląd-4
Podgląd-5

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
Jak już wypłacili na konto to po sprawie. Jeśli nie to masz od wyceny 14 dni ale nie jestem pewien. ASO i tylko ASO
To że wpłacili na konto nie zamyka sprawy. 3 lata masz na dochodzenie roszczeń. Ja bym brał zewnętrzną firme i nie bawił sie . Becker odkupuje sprawe za x zł . Druga firma CITI 20% od tego co dodatkowo ugrają a napewno coś ugrają. Z tymi dwoma firmami miałem styczność.

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Ja pier..e wszystkie auta które mam objebane dookoła przez postoje pod biedronką, lidlem itd. i tu lament bo ryska na zderzaczku... komisję europejską zawiadomcie !!! ..

Userkaa

Początkujący
Punktów
0
pawcar, diagnostawawa, blizniak1, Mikidz, serdecznie dziękuję za odpowiedzi i chęć pomocy.
Co do odwołania to powiedzcie proszę jeszcze w tym odwołaniu muszę żądać jakiejś konkretnej sumy czy mogę np. wpisać min. 2000zł lub nie pisać w ogóle stawki, skoro pisałam na początku odwołania, że aso i inne warsztaty wyliczyli na min. 2000zł?

I jeszcze takie pytanie jak nazwać ta przypadłość co jest taki luz, odkształcenie między zderzakiem a tym czarnym co jakby osłona od koła?
Tutaj foto:
-> Zdjęcie:Podgląd-5
Musze to nazwać aby opisać w uzasadnieniu ale nie wiem jak fachowo opisać to uszkodzenie.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Obawiam się, że bez rzeczoznawcy i sądu i tak się nie obędzie.
Ale walcz. W końcu to nie z Twojej winy masz teraz problem.

A ochłapami nie ma się co zadowalać, dodatkowo tylko napiszę, bez łaski mają wypłacić odszkodowanie w taki sposób jaki sobie zażyczy osoba poszkodowana, a że od lat Polacy bali się szarpać , stąd namnożyło się teraz firm, które robią to za %.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Co tu się roztrząsać nad starym parchem. Zderzak zadrapany do lakierowania , korozja na błotniku była wcześniej. Brać kasę i jeździć i nie naprawiać. Nikt chyba przy zdrowych zmysłach nie wypłaci 2000zł :D

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Może, ale jak zrobią odkrywkę i się okaże, że auto było wcześniej walone to będzie słabo a szanse na to są spore bo to chyba grupa VAG ...

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Gwarantuje Tobie, że przy akcji kancelaria będzie to więcej niż 2 k.

A ja gwarantuję Tobie, że nie. Zrozum, auto miało wcześniej uszkodzenia i za błotnik akurat śmiało 50% można uwalić. Jestem przekonany, że zderzak też ma jakieś rysy i 100% jest odkształcony, więc z nowego (jak już się uda wywalczyć) też uwalamy kilkadziesiąt %. Jeżeli będzie naprawa w ASO to też będzie wesoło, bo się okaże, że zamiast dostać ten 1000zł to trzeba będzie 1000 dopłacić z własnej kieszeni.

Nie wiemy też co to za auto, więc może się okazać, że te 2-3 tysiące i mamy szkodę całkowitą, wtedy dopiero będzie taniec pingwina :)

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Kilka lat temu miałem stłuczkę na rondzie, gość wjechał mi w prawą przednią furtkę w VW Vento z 93r. Drzwi normalnie się otwierały nie było tragedii. Powiadam do człowieka bez nerw, panie daj pan 600zł i jedzmy do domów, tak se szybko policzyłem, 200zł drzwi, 200zł malowanie i 200zł za kłopot. A dziadek do mnie z gębą że to moja wina i że policję wzywa, byłem pierwszy, przyjechali, dostał chyba 400zł mandatu i pouczenie a ja 2000zł odszkodowania. Drzwi na szrocie 50zł kosztowały ale sprzedałem dziadka z uszkodzonymi. Fajnie co?

Do góry Bottom