• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Komplet sprzęgła z dwumasą

arcykysiu

Początkujący
Punktów
0
Witam przyszedł czas na wymianę sprzęgła z moim aucie jakim jest Passat B5 LF 130km no i chciałbym sam kupić do swojego auta komplet sprzęgła w raz z dwumasą tylko niestety aż tak się nie znam i pomyślałem ze poproszę was tutaj o pomoc .. Tutaj jest link z kompletem który zamierzam kupic ( taniej nic nie znalazłem niestety ) https://allegro.pl/oferta/kolo-dwum...e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62 czy ono będzie pasowało do mojego Passata z 5 biegową skrzynią biegów ??? Podaje numer VIN : WVWZZZ3BZ2P456345

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
"nie znam się, ale kupię. Będę siedział w internecie, pytał po forach, wezmę na siebie ryzyko, że sprzęgło nie będzie pasować i problemy z ewentualną gwarancją... ważne, że ten mechanik złodziej na mnie nie zarobi"

Polecam przemyśleć sprawę jeszcze raz i skoro nie masz pojęcia, to chyba lepiej powierzyć sprawę zakupu mechanikowi?

arcykysiu

Początkujący
Punktów
0
"nie znam się, ale kupię. Będę siedział w internecie, pytał po forach, wezmę na siebie ryzyko, że sprzęgło nie będzie pasować i problemy z ewentualną gwarancją... ważne, że ten mechanik złodziej na mnie nie zarobi"

Polecam przemyśleć sprawę jeszcze raz i skoro nie masz pojęcia, to chyba lepiej powierzyć sprawę zakupu mechanikowi?
Chłopie ja tu nikogo nie wyzywam od złodziei . Szukam po prostu żeby kupić taniej dlatego zapytałem grzecznie tutaj kolegów... Chyba miedzy innymi po to jest to forum by się doradzić rozwiązać problemy itd. I pytałem na miejscu pobliskich dwóch mechaników jeden zamówi za 1800 zl drugi o 50 zł taniej a za robociznę to już rożnie 500-800 zl no najtaniej wlasnie za 500 zl wymianę znalazłem nie ma tragedii bo to jednak dużo pracy przy tym jest. I jeśli widzę na allegro czy tam na innych sklepach internetowych komplety sprzęgła prawie o 400-500 zl taniej to chyba nic złego że się tutaj dopytam czy takie coś ma sens i czy do mojego by pasowało ... Jeśli Tobie to przeszkadza to po prostu proszę zignoruj cały mój post.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Pamiętaj, że jeżeli Ty sobie kupisz komplet to każdy mechanik udzieli Ci gwarancji tylko na usluge. Jeżeli coś by było nie tak z tym sprzęgłem to będziesz płacił 2 raz za robotę. Natomiast jeżeli mechanik kupi części to daje gwarancję na całość, jeżeli coś byłoby nie tak wszystko jest po stronie mechanika i Ciebie nie obchodzi nic. Więc przemysł to czy lepiej dag te 300 więcej i spać spokojnie? Bo później się może okazać że jeszcze drożej Cię to wyjdzie z twoimi częściami. Już o zakupie takich rzeczy na allegro nie wspomnę, gdzie 90 % tych sprzegiel to wygrawerowane luk jakimś drapakiem A tak naprawdę to wszystko chińskie...

arcykysiu

Początkujący
Punktów
0
Pamiętaj, że jeżeli Ty sobie kupisz komplet to każdy mechanik udzieli Ci gwarancji tylko na usluge. Jeżeli coś by było nie tak z tym sprzęgłem to będziesz płacił 2 raz za robotę. Natomiast jeżeli mechanik kupi części to daje gwarancję na całość, jeżeli coś byłoby nie tak wszystko jest po stronie mechanika i Ciebie nie obchodzi nic. Więc przemysł to czy lepiej dag te 300 więcej i spać spokojnie? Bo później się może okazać że jeszcze drożej Cię to wyjdzie z twoimi częściami. Już o zakupie takich rzeczy na allegro nie wspomnę, gdzie 90 % tych sprzegiel to wygrawerowane luk jakimś drapakiem A tak naprawdę to wszystko chińskie...
Aha no jest w tym co mówisz jakaś racja. A słuchaj bo widzę te sztywne koła i 1 mosowe ma to sens ? Bo podobno telepie autem czy az tak bardzo ?

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
podobno telepie autem czy az tak bardzo ?
Kilka takich konwersji na jednomas robiłem i w żadnym aucie nic nie telepie. Najciekawszy przypadek był w Golfie z silnikiem ARL i skrzynią 6B (ponoć strasznie wrażliwe na jednomas), moc podniesiona w okolice 200 KM i konwersja na jednomas VALEO, zero problemów a zrobił już na tym zestawie ponad 120 kkm. Jak ci się dwumas konkretnie rozleci to dopiero zobaczysz co znaczy "telepie"

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Ja nie pracuję na częściach klientów. Jak ktoś jeszcze pracuje to nie życzę jakiegoś zerwanego rozrządu i klienta przybiegającego z mordą, że mu się należy teraz remont :)

A ja, jako że pracuję tylko na swoich częściach, to rozrząd zerwany, klient auto zastępcze dostał na czas naprawy, do tego zapewnienie, że za nic nie będzie musiał płacić i wszystko się skończyło w miłej atmosferze.

Dodatkowo raz jeden pozwoliłem klientce kupić właśnie dwumas gdzieś w internecie, bo taniej. Ile ja się potem bluzgów i pretensji nasłuchałem, że to nie pasuje, to się nie da nawet tego opisać.

Więc po co mi to, żeby bluzgów słuchać "za darmo"? To wolę takich klientów na starcie na drzewo spuszczać, szkoda nerwów.

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
klienta przybiegającego z mordą
To wszystko zależy od klientów, których obsługujesz. Ja mam to szczęście, że robię tylko "swoich", żadnych obcych prosto z ulicy. Do mnie klient potrafi wyskoczyć z mordą, że mu chcę zamontować coś tańszego niż zazwyczaj (chociaż już sprawdzone i pewne) :)

Do góry Bottom