• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kompresor i instalacja sprężonego powietrza

Nipto

Początkujący
Punktów
0
Witam
Mam taki dylemat. Zakupiłem kompresor 500L, który pompuje do 10bar. Zawór bezpieczeństwa w nim zastosowany, zadziała po przekroczeniu 11,5 bara. Instalację do sprężonego powietrza rozłożyłem ze zgrzewanej rury PP, bo miałem akurat resztki z budowy. Generalnie wykorzystywałem ją zawsze do instalacji wodnych lub CO gdzie według producenta powinna wytrzymać ciśnienie 10bar przy temperaturze 90stopni. W praktyce gdy robiliśmy próby szczelności powietrzem, wytrzymywała dużo więcej. Jednak obawiam się, że UDT może zakwestionować instalację. W związku z tym mam pytanie czy ktoś stosował taką rurę do instalacji powietrza z takimi ciśnieniami i jakie są doświadczenia, a drugie, to czy można jakoś wyregulować zawór bezpieczeństwa by zadziałał np przy ciśnieniu 9,5 bara a presostatem ustawić by kompresor przestawał pompować przy 8barach.
Pozdrawiam

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Presostat da się przestawić bez problemu,natomiast zawór bezpieczeństwa niekoniecznie

darcioinstal

Początkujący
Punktów
0
Witam
Mam taki dylemat. Zakupiłem kompresor 500L, który pompuje do 10bar. Zawór bezpieczeństwa w nim zastosowany, zadziała po przekroczeniu 11,5 bara. Instalację do sprężonego powietrza rozłożyłem ze zgrzewanej rury PP, bo miałem akurat resztki z budowy. Generalnie wykorzystywałem ją zawsze do instalacji wodnych lub CO gdzie według producenta powinna wytrzymać ciśnienie 10bar przy temperaturze 90stopni. W praktyce gdy robiliśmy próby szczelności powietrzem, wytrzymywała dużo więcej. Jednak obawiam się, że UDT może zakwestionować instalację. W związku z tym mam pytanie czy ktoś stosował taką rurę do instalacji powietrza z takimi ciśnieniami i jakie są doświadczenia, a drugie, to czy można jakoś wyregulować zawór bezpieczeństwa by zadziałał np przy ciśnieniu 9,5 bara a presostatem ustawić by kompresor przestawał pompować przy 8barach.
Pozdrawiam
UDT nie ma nic do instalacji wazne by zbiornik mial papiery

Nipto

Początkujący
Punktów
0
Dzięki :)
Zbiornik ma tabliczkę i papiery więc nie będzie z tym problemu. Instalacja rozciągnięta z PP, ani jednego złego zgrzewu, napompowane 10bar, używane, sprawdzane żadnych nieszczelności :)
Niestety UDT nie spieszy się z odbiorami :/

lechu86

Początkujący
Punktów
0
Możesz podłączenie puścić przez regulator ciśnienia a nie bezpośrednio z butli i problem z głowy. Zawór bezpieczeństwa odnowi się tylko do ciśnienia w butli i nie wyregulujesz go sam, zresztą jak będziesz przy nim majstrował to zapomnij o gwarancji ;) a UDT nie czepia się instalacji jak już wspomniano

Do góry Bottom