• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kompresor i Wkrętarka pneumatyczna

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
tylko, ze klucze kątowe raczej są słabe, tzn mały moment obrotowy, więc raczej do użytku na ruszonej śrubie lub do przykręcenia czegoś, ale dociągnąć już czym innym trzeba

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
tylko, ze klucze kątowe raczej są słabe, tzn mały moment obrotowy, więc raczej do użytku na ruszonej śrubie lub do przykręcenia czegoś, ale dociągnąć już czym innym trzeba
Witam.
Ten większy ma 105Nm, podczas kręcenia trzeba go mocno trzymać w dłoni, ponieważ po dokręceniu śruby może wyrwać klucz z dłoni. Śruby 6mm, czy 8mm. dokręcam z wyczuciem by ich nie urwać.
Do kluczy pneumatycznych od kilku lat używam kompresora firmy Stanley 250/10/50
Do klucza kątowego do ciągłej pracy powietrza jest za mało, trzeba trochę czekać, ale do klucza pneumatycznego wystarcza.
Pozdrawiam.

Załączniki

• IMG_0536.JPG
    IMG_0536.JPG
    49,8 KB · Wyświetleń: 19
  • IMG_0535.JPG
    IMG_0535.JPG
    40,1 KB · Wyświetleń: 19
  • IMG_0765.JPG
    IMG_0765.JPG
    74,5 KB · Wyświetleń: 22
Ostatnia edycja:

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Ja bym się bardziej skupił na dobrym kluczu niż kompresorze (oczywiście w tym wypadku).

Takim kluczem pracowałem kiedyś w robocie :

http://allegro.pl/klucz-udarowy-pneumatyczny-1-2-adler-nasadki-i4744062932.html

Nie raz były problemy z odkręceniem tylnego koła przy skuterze po prostu się nie dało (kompresor potężny !).

U siebie mam klucz CP7748 zapinam go bardzo często na kompresorek chiński 50l jedno tłokowy. Nie napotkałem jak dotąd żadnej przeszkody w karierze tego klucza. Przy nabitej butli 50l da radę zrobić dwa koła (odkręcić szpilki i dokręcić). Przy 3,5atm daje jeszcze radę odkręcić szpilki koła.

Przekrój przewodu wewnątrz mam 10mm podłączam normalnie pod reduktor za którym jeszcze zapinam odwadniacz.

Przy kluczach kątowych pneumatycznych trzeba uważać tak jak kolega wyżej mówi bo może wyrwać z ręki oczywiście jak dobry klucz i pamiętać, że to nie działa jak udarowy.

Dodatkowo nie polecam używania klucza pneumatycznego przy rozbieraniu połówek silnika. Jakie tam mamy głównie śruby M6 a taką nie problem urwać.
Popuścić ręcznie jak ciężko idzie rozruszać prawo lewo, ewentualnie popuścić i odkręcać dla wygody normalną wkrętarką akumulatorową.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Co do grzechotek pneumatycznych również potwierdzam ,że trzeba uważać ;) jak wyrwie z reki to pól biedy, gorzej, jak z calą mocą dociśnie reke do jakiegoś znajdującego się obok elementu ;)

Do góry Bottom