• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

kompresor klimatyzacji - odkręcenie

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
Może banalne pytanie, ale wolę się upewnić zanim popsuję :)
Volvo v70 z 2001 roku, silnik 2,4 benzyna. Muszę podregulować sprzęgło kompresora (albo je wymienić - okaże się jak zdejmę), jednak mam problem ze zdjęciem tarczy.
Dostęp straszny, ledwo udaje się wsadzić małą grzechotkę, żeby odkręcić śrubę trzymającą tarczę, a sama tarcza tak się zapiekła, ze nie chce się w ogóle ruszyć :(
Brak miejsca, żeby użyć ściągacza, dlatego chcę odkręcić kompresor od bloku, lekko go przesunąć/obrócić, zęby mieć dojście i użyć ściągacza.
Zastanawiam się tylko, czy przypadkiem nie ma tam jakiegoś połączenia z blokiem i przy odkręceniu "coś" nie wycieknie - nie sądzę, ale jak pisałem na początku, wolę się upewnić zanim popsuję :)
Przeglądałem zdjęcia kompresorów w necie i nie widziałem nic, co by mogło być na połączeniu z blokiem, na pierwszy rzut oka też nic nie widziałem, ale...
Mogę odkręcać bezpiecznie? :)

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Możesz śmiało odkręcić kompresor od bloku.

Bobtom

Gaduła
Punktów
11
Miasto
Warszawa
Możesz opuscic bok sanek, dwie śruby i masz dojście na sciagacz.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
Dzięki za odpowiedź.
@Bobtom obawiam się, zę ruszenie sanek nic nie pomoże. tam nie ma miejsca pomiędzy kompresorem a ścianą boczną nadkola - jest pewnie ze 3 cm tylko. Cały silnik by musiał opaść o jakieś 15-20 cm, żeby był dostęp na ściągacz

Bobtom

Gaduła
Punktów
11
Miasto
Warszawa
No i tak właśnie trzeba zrobic, opuszczasz bokiem sanki razem z silnikiem. Chyba że wygodniej jest Ci odkręcić sam kompresor :)

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
będę robić na kobyłkach, więc raczej wygodniej odkręcić kompresor ;) - nie mam podnośnika

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
sprawa ogarnięta, w sumie nawet chciałem spróbować z opuszczeniem sanek, ale nie wystarczyło na poluzowanych tylnych śrubach - nadal za mało silnik wyszedł, poza tym zaczął zahaczać o chłodnicę. Ostatecznie po raz kolejny spróbowałem podważyć tarczę sprzęgła i o dziwo puściła :) więc nawet nie musiałem demontować kompresora ;)
dzieki raz jeszce za pomoc

Do góry Bottom