• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

konsekwencje kręcenia wałem korobwym?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
633
Miasto
Okolice Krakowa
Sprawdź jeszcze z ciekawości ustawienie rozrządu. Na osłonie dolnej masz oznaczenia i wycięcie na kole pasowym. U góry znaki tak jak w tym dokumencie do którego link podałeś.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Strzel rozrusznikiem albo pójdzie albo będzie wiadomo co blokowało :D
Chętnie dowiem się co poszło nie tak bo po prostu sobie tego nie wyobrażam jak można zepsuć silnik kręcąc kluczem w dobrą stronę i na dodatek nic nie wrzucić

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Pewnie gościu jest tak przypakowany, że nie da rady kompresji przełamać...:)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Odnoszę wrażenie że autora tematu już tu nie ma a wy się produkujecie :) pewnie już znalazł śrubkę która mu wpadła

Radio55555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam Panowie i dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Ostatnio byłem strasznie zalatany. Sprawa się wyjaśniła (miejmy nadzieję). Robiłem ze znajomym i pytałem się czy coś było robione a on, że tak, że było kręcone wałkiem rozrządu... Więc pewnie rozrząd przestawiony. Korzystając z okazji zakupiłem kompletny rozrząd. Na youtube jest film pokazujący krok po kroku jak wymienić :) Mam pytanie, po obejrzeniu filmów sama wymiana rozrządu nie jest taka straszna :), tylko jak ustawić z powrotem, wystarczy cofnąć i aby pierwszy cylinder był w gmp? Pozdrawiam forumowiczów :)
Automatyczne połączenie postów:

Dlaczego chciałeś regulować luzy zaworowe? Zapobiegawczo czy może coś hałasowało?
Jest założona instalacji lpg, na gazie według dokumentów przejechał 45000km.

Ostatnia edycja:

Radio55555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Hej, to wiem. Jestem taki, że lubię porobić sobie coś przy samochodzie. Na razie w innych były drobne sprawy głównie z zawieszeniem. Z całą tą sytuacją sporo się dowiedziałęm. Może za słabo przeszukuje net, ale chciałbym siędowiedzieć, chociaż teoretycznie jak to zrobić.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
633
Miasto
Okolice Krakowa
Teoretycznie jest tak, że rozbierasz wszystko, ściągasz pasek i rolki, zakładasz nowe części i składasz.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Teoretyczmie jak przestawił rozrząd to w taki sposób może sobie tylko do konca uszkodzić silnik... Więc znaki czy blokady i dopiero składać... Tak się kończą naprawy z tutoriali z internetu.. Proste...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ale beka... lew.avi.gif :)

Gość niezłe farmazony ciśnie...:) najpierw pisze, że :
kilka razy zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, kluczem kręciłem wałem
Aż tu nagle niespodzianka:
Po 3 lub 4 obrocie wał stanął i nie chciał się przekręcić.
:) No normalnie pech i psa urok...:) Tak sam z siebie stanął...:)
Ale przecież :
Wiem dokładnie co robiłęm i to napisałem, co robiłem.

A tu nagle okazuje się, że podczas tego kręcenia wałem, gościowi pewnie odpłynęła krew z mózgu (pewnie od nieludzkiego wysiłku :)) i stracił przytomność i poczytalność... i kompan z którym tak dzielnie prowadził wojaczkę mechaniczną swego szrota, postanowił mu spłatać figla...:) i pokręcił mu wałkiem rozrządu...:)
Czego on nie zauważył bo był w stanie totalnej nirvany...:)

Dobre jajca...:)

małpy.avi.gif

Ostatnia edycja:

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
I my jako mechanicy mamy wierzyć klientowi... :p

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
I my jako mechanicy mamy wierzyć klientowi... :p
Miałem kiedyś klienta na przeglądzie który twierdził że rozbierał hamulce z teściem i wszystko było dobrze... A rolki twierdziły że jest różnica w sile hamowania 40% między kołami przednimi :bored: i komu byś uwierzył?

Do góry Bottom