• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Konserwacja podwozia focus mk3

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
Cześć,
Kupiłem Forda focusa mk3 z 2011 roku i auto wymaga konserwacji podwozia. Oglądałem wiele focusow i 80% miało problem z korozją. Nadwozie jest bardzo ładne, całe w oryginalnym lakierze bez rdzy, ale podwozie niestety ma rdze.

Na jaki koszt mogę się nastawiać jak zlecę konserwację warsztatowi? Podejrzewam, że konieczne jest piaskowanie, chociaż ja bym został przy neutralizatorze rdzy i farbie.

Polecacie jakiś dosyć tani warsztat w okolicach Grójca lub Piotrkowa trybunalskiego? +-80km od tych miast.

Jak zły wątek to proszę o przeniesienie,

Ostatnia edycja:

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Cześć,
Kupiłem Forda focusa mk3 z 2011 roku i auto wymaga konserwacji podwozia. Oglądałem wiele focusow i 80% miało problem z korozją. Nadwozie jest bardzo ładne, całe w oryginalnym lakierze bez rdzy, ale podwozie niestety ma rdze.

Na jaki koszt mogę się nastawiać jak zlecę konserwację warsztatowi? Podejrzewam, że konieczne jest piaskowanie, chociaż ja bym został przy neutralizatorze rdzy i farbie.

Polecacie jakiś dosyć tani warsztat w okolicach Grójca lub Piotrkowa trybunalskiego? +-80km od tych miast.

Jak zły wątek to proszę o przeniesienie,
Koszta minimum z 600 nawet do 1000+ zależne od auta i podwozia w jakim stanie jest i ile pracy wymaga. 2011 rok w foce to pewnie progi wewnętrzne pod plastykami są zeżarte od rudy. Jak masz zewnetrzne progi plastykowe i sciagną ci je to żebyś nie miał telefonu, że progi trzeba wymieniać ten rocznik to raczej nie oplaca się robić, chyba że masz zajebistą kondycję podwozia i progów to tak.

autoserwisgd

SuperMechanior
Punktów
28
Jak to jest z tymi cenami? Ja pytałem w kilku miejscach na Pomorskim i za konserwacje tutaj licza 3-5tys a wy piszecie ze do 1tys...

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
571
Moim zdaniem albo się robi konserwację za 400 zł albo za 4000zł. Pośrednio raczej nic nie ma.
Za 400zł to sobie każdy potrafi zrobić...wosk w profile a resztę Bitexem wysmarować(nie zapominając o czymś reaktywnym)
W samochodzie za 20tys/zł przecież nie będziesz robił konserwacji za cztery tysiące.

Ostatnią konserwację jaką widziałem to nawet amortyzatory były pomalowane. I chłop uradowany, że zrobił konserwację...jeszcze go skroili na 1000zł. A najgorsze że potem trzeba zdzierać całość bo nie widać gdzie są ogniska rdzy.

A to też nie ma reguły. Wezmą pięć tysięcy, wysmarują wszystko jak leci w cenie materiału 200zł. Jest konserwacja? Jest konserwacja. 5 koła się należy. Pięć takich konserwacji i chałpę można już stawiać :D

autoserwisgd

SuperMechanior
Punktów
28
No moje auto ktore mam jest warte powiedzmy 30tys i chce zrobic konserwacje, to nie znalazłem nigdzie w okolicy taniej jak 3tys netto.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
571
Tylko żeby się wywiązali z tej konserwacji.
Nie wiemy, jaki zakres prac ma obejmować konserwacja. Jest konserwacja, a konserwacja.
Co z tego że ktoś mi powie że zrobi konserwację za 3tys. a tak naprawdę zrobi za 1,5.

3 tysie za konserwacje to tanioszka.

Zależy jak podwozie skorodowane. Z jedną śrubą można się męczyć godzinę.

Idź zrób konserwację u Postępskich, to będzie kwota trzy tysiące plus dziesięć. Tylko że tutaj wiemy, że jest to konserwacja.

Ludzie, konserwacja to jest pojęcie względne.

Konserwację to robią Postępscy, ale to kosztuje kilkanaście tysięcy zł.

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
Moje auto jest warte około 30 tys. Silnik 1.6 182km, ładny stan, bogate wyposażenie i po remoncie.
Jednak 4 tys a nawet 5 tys za konserwację starego auta to przesada.

Nie zależy mi na super efekcie. Wystarczyłoby porządne wyszorowane rdzy, neutralizator rdzy, na to podkład porządny i coś dla szczelności powłoki i osłony przed kamieniami.

Coś takiego chce zrobić ale warsztaty chcą robić full pakiet za 4-5 tys. Taką kwotę akceptuje ale w aucie zabytkowy za 100 tys, ale nie w zwykłym aucie.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
200
Znam ludzi którzy biorą za taką przyjemność 15k wyjazd silnik cały środek zawieszenie i wtedy to się nazywa konserwacja

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2812
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Nie, to się nazywa wtedy renowacja.
Konserwacja jak sama nazwa wskazuje konserwuje, czyli konserwujemy coś co jest w stanie dobrym aby się nie zepsuło.
W momencie jak jest rdza i wyjeżdża całe zawieszenie i silnik to mozemy nazywać to odbudową, regeneracją, renowacją, naprawą ale nie konserwacją.
Swojego czasu robiłem kilka konserwacji w tygodniu dzień w dzień i za samochód 10 letni z automatu stawka razy dwa bo trzeba dużo więcej czyścić i przygotowywać niż w aucie nowym wyjechanym z salonu.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
200
Nie, to się nazywa wtedy renowacja.
Konserwacja jak sama nazwa wskazuje konserwuje, czyli konserwujemy coś co jest w stanie dobrym aby się nie zepsuło.
W momencie jak jest rdza i wyjeżdża całe zawieszenie i silnik to mozemy nazywać to odbudową, regeneracją, renowacją, naprawą ale nie konserwacją.
Swojego czasu robiłem kilka konserwacji w tygodniu dzień w dzień i za samochód 10 letni z automatu stawka razy dwa bo trzeba dużo więcej czyścić i przygotowywać niż w aucie nowym wyjechanym z salonu.
Ten człowiek robi to w nowych Toyotach fabrycznie nowych z przebiegiem do 1000km.

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
Dzisiaj byłym na stacji diagnostycznej obejrzeć auto i nie wygląda źle. Diagnosta doradził, żeby nie piaskowac bo ma dobrą i nienaruszona fabryczna konserwację i tylko w kilku miejscu na progach są naloty i w jakiś innych miejcach. Doradził umyć podwozie, usunąć rdze i położyć podkład neutralizujacy rdze, na to epoksydowy i jakieś zabezpieczenie. Co o tym myślicie? W załącznikach ogniska korozji, takie największe. Reszta można powiedzieć, że czysta.

Załączniki

• 20240511_095723.jpg
    20240511_095723.jpg
    3,4 MB · Wyświetleń: 18
  • 20240511_095652.jpg
    20240511_095652.jpg
    4,9 MB · Wyświetleń: 18
  • 20240511_095645.jpg
    20240511_095645.jpg
    4,5 MB · Wyświetleń: 18

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
Dzisiaj byłym na stacji diagnostycznej obejrzeć auto i nie wygląda źle. Diagnosta doradził, żeby nie piaskowac bo ma dobrą i nienaruszona fabryczna konserwację i tylko w kilku miejscu na progach są naloty i w jakiś innych miejcach. Doradził umyć podwozie, usunąć rdze i położyć podkład neutralizujacy rdze, na to epoksydowy i jakieś zabezpieczenie. Co o tym myślicie? W załącznikach ogniska korozji, takie największe. Reszta można powiedzieć, że czysta.
Rdzy nie ma! To jest błoto!

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
Dokładnie jest tylko na progach i to nie jakoś mocno, taki mocniejszy nalot i w kilku miejscach z tyłu. Diagnosta miał latarkę z żółtym światłem dlatego słabo widać.
Tłumik jest w rdzy i rura od tłumika, ale powiedział, żeby tego nie dotykać bo ten układ przejeździ to auto. Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia środka ale było czyste i konserwacja była do połowy auta. Tylko pod tłumikiem sama blacha, ale zdrowa.
Jeszcze zardzewiałe są 2 belki trzymające bak paliwa i uchwyty od tłumika. Powiedział, żeby się z tym nie bawić i po prostu wymienić.

Firmy od konserwacji do których dzwoniłem mówiły o piaskowaniu całego podwozia i nie było mowy o raczej punktowej konserwacji...

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Dokładnie jest tylko na progach i to nie jakoś mocno, taki mocniejszy nalot i w kilku miejscach z tyłu. Diagnosta miał latarkę z żółtym światłem dlatego słabo widać.
Tłumik jest w rdzy i rura od tłumika, ale powiedział, żeby tego nie dotykać bo ten układ przejeździ to auto. Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia środka ale było czyste i konserwacja była do połowy auta. Tylko pod tłumikiem sama blacha, ale zdrowa.
Jeszcze zardzewiałe są 2 belki trzymające bak paliwa i uchwyty od tłumika. Powiedział, żeby się z tym nie bawić i po prostu wymienić.

Firmy od konserwacji do których dzwoniłem mówiły o piaskowaniu całego podwozia i nie było mowy o raczej punktowej konserwacji...
Jak nie ruszysz tego mocno drucianą szczotą to nie stwierdzisz, że tak naprawdę to jest mało. Żadna porządna firma nie przeleci ci punktowo bo za jakiś czas przylecisz z reklamacją, chyba, że sam to zrobisz. Jak robią to całość. Jak masz kasy to oddaj do renowacji ceny mogą się różnić rozbieżnie 600-1000 w większych miastach nawet + 2 koła

spqrse

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódz- Warzsawa
Kasa to rzecz względna. Auto warte 25-30 tys i konserwacja 15-20% wartości auta to śmieszny żart. Jakbym miał kanał lub podnośnik to sam bym to zrobił w 1 dzień

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
571
taki mocniejszy nalot i w kilku miejscach z tyłu
I właśnie dochodzimy do clu problemu. A jak rdza jest pod elementem pod śrubą, to co...na około wyczyścisz a pod elementem zostawisz rdzę..?..Dlatego trzeba ściągnąć element. A jak ściągniesz jedno to i drugie i nawet trzecie. I z tysiąca robi się trzy tysiące.

Ostatnio kupiłem paździocha który miał małego purchelka na progu...a mówię sprayem się psiknie będzie jak lalka...a że leniwie podszedłem do tematu to od razu z grubej rury młotkiem igłowym...to wpadł przez ten mały purchelek razem z wężem do środka...a ja razem z nim :D
Co się okazała. Że zaczęło korodować od wewnętrznej strony progu, a purchelek to już był na samym końcu całego procesu korozji.
heniek tam puszką aluminiową temat pozytywnie załatwił...ale generalnie cały próg dwa trzy sezony i do wymiany...a był tylko mały dwucentymetrowy purchelek.

Do góry Bottom