• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Konserwacja profili zamkniętych

Bastek666

Początkujący
Punktów
0
Witam Wszystkich. Wiadomo, konserwacja profili zamkniętych czyli maska, drzwi, klapa bagażnika, progi. I teraz problem: w grupie VAG są takie wzmocnienia podwozia za przednimi kołami. Można tam podłożyć żabę albo łapy podnośnika kolumnowego. Te miejsca to gruba blacha z okrągłym otworem zamaskowanym plastikowo gumową zaslepką. Czy w ten otwór również aplikuje się wosk do profili czy nie ma takiej potrzeby, a nawet jest to niewskazane? Bardzo dziękuję za podpowiedź.
Automatyczne połączenie postów:

Witam Wszystkich. Wiadomo, konserwacja profili zamkniętych czyli maska, drzwi, klapa bagażnika, progi. I teraz problem: w grupie VAG są takie wzmocnienia podwozia za przednimi kołami. Można tam podłożyć żabę albo łapy podnośnika kolumnowego. Te miejsca to gruba blacha z okrągłym otworem zamaskowanym plastikowo gumową zaslepką. Czy w ten otwór również aplikuje się wosk do profili czy nie ma takiej potrzeby, a nawet jest to niewskazane? Bardzo dziękuję za podpowiedź.dolaczam fotkę tego miejsca

Załączniki

• IMG_20230314_123216.jpg
    IMG_20230314_123216.jpg
    2,4 MB · Wyświetleń: 8

Bastek666

Początkujący
Punktów
0
Ok. Ale kolejna sprawa. Niby mam dysze psikającą 360 stopni, ale psikając w ten otwór od dołu wosk i tak nie dojdzie do tej poziomej płaszczyzny wokół otworu (przynajmniej tak mi się wydaje). Pod żadnym kontem sondy umieścić się nie da, bo blokują ja ścianki boczne. Psikac od dołu czy kombinować?

Bastek666

Początkujący
Punktów
0
Od dołu ile się da.

Dziękuję Wam za cierpliwość do mnie. A powiecie mi jeszcze czym zmyć ZASCHNIĘTY FABRYCZNY wosk do profili stosowany w fabrykach Skody ? ( Wykapał z drzwi na próg) Auto ma 2 miesiące i nie chce nic zniszczyć i porysować.. Benzyna Ekstrakcyjna da radę czy jest za słaba na fabryczny wosk?

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Lepiej nie ruszaj. Podgrzeje opalarka niech trochę popłynie i dawaj na to nowy

Serio ja pamiętam jaw w dużym fiacie podłużnice były zaspawane na szczelność i całe zalane pod korek kortaninem

Bastek666

Początkujący
Punktów
0
A co z usunięciem FABRYCZNEGO wosku który wykapał z drzwi na wnęki? Benzyna Ekstrakcyjna da mu radę czy raczej nie ruchy tego wosku (wosk fabryczny Skoda). Czym próbować poza benzyną ekstrakcyjną żeby nie zniszczyć lakieru?

Bastek666

Początkujący
Punktów
0
Jeszcze jedna sprawa. Czy to normalne że w nowym samochodzie Skoda Fabia 4 POD niektórymi zaślepkami otworów podwozia jest TYLKO kataforeza, a nie są ma fabrycznej konserwacji (PVC, wosk ..) Tak to ma wyglądać?

Do góry Bottom