• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kontrolak oleju

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Cześć
Chłopaki mam do Was prośbę, poradźcie mi
Wymieniłem olej na Valvoline MaxLife 5W40. Silnik Opla Z12XE
Wcześniej tego nie było, a teraz jak chwilę postoi to kontrolka oleju gaśnie i na chwile sie zapala. To jest takie mignięcie po zgaszeniu sie jej. Pierwsze gaśnięcie jest prawie z odpaleniem i po chwili zapalenie sie.
Jak już zgaśnie za drugim razem to jest OK.

A druga sprawa, jakie filtry z tej górnej półki polecacie: Filtrona, Boscha, Manna?

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Filtry z górnej półki to juz na pewno nie bosch.... Ja polecam knecht/mahle ewentualnie mann lub hengst. Poziom oleju na pewno prawidłowy? Jaka oliwa była wczesniej??

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Wygląda że mało oleju sprawdź poziom. A jak nie to czujnik świruje. No chyba że przed wymianą był 15/40.;)

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Przed wymianą był taki sam olej (nie ten sam zlany oczywiście :) )
ciśnienie też sprawdzone, jest w porządku - wartości jak książka każe.
Filtr zawsze wymieniam wraz z olejem.

Może filtrem coś nie tak? Dużo się złego na temat filtrona naczytałem, ale pojęcia nie mam ile w tym prawdy?
Co Wy o nich sądzicie? Może Boscha wsadzić i zobaczyć co będzie?
Wcześniej też był filtron i takich cyrków nie było

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
U Ojca w Oplu winowajcą była wtyczka od czujnika ciśnienia oleju, znowu u brata w Golfie szwankował czujnik , sam czujnik ciśnienia oleju, znowu u brata w innym aucie kontrolka również zapalała się po wymianie oleju i filtra oleju , tak że przyczyn może być kilka , ale ja było dobrze do tej pory, to wniosek oczywisty = stało to się po wymianie oleju i filtra , teraz pytanie Olej czy filtr ? posprawdzaj przewody do czujnika.

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Tak. nie do końca to rozumiem, ale filtron ma zaworek u góry a np Mann i Bosch już nie. Nie podejrzewam czujnika bo nie raz wymieniałem komplet (olej + filtr) i nie było takiego dziwactwa.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Ja bym się tu przyczepił oleju i jego parametrów (lepkości) , sam olej wymieniałeś ? czy gdzieś w stacji wymiany oleju ? lub mechanik jakiś ? , im gęstszy olej tym później ciśnienie oleju powstaje i stąd zapalenie kontrolki na chwilę , zostaję jeszcze sprawa zapchanych kanalików olejowych.

slawek7

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Szczecin
Olej był z opakowania 4L nie jakiejś tam beczki. Kłopot w tym że początkowe ciśnienie jest natychmiast. Kontrolka gaśnie wręcz po przekręceniu kluczyka lecz za chwilę się zapala i gaśnie

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Z filtrami i olejami rożnie bywa, gdzieś był temat o podrabianiu akurat mam zalany ten olej i mnie silnik chodzi fajnie i filtr filtrona. Moze coś wypłukał ?

Do góry Bottom