• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

kontrolka akumulatora

Bartas1812

SuperMechanior
Punktów
2
Witam posiadam bmw e46 z 2001 roku. Codziennie robię 60km. Dzis wjechałem prawą strona auta w dziurę na drodze i po tym incydencie w aucie migało mi przez 10 km ładowanie aku. To mrugało to sie zapaliło i gasło. Po pracy jechałem spowrotem i bylo wszystko dobrze na miejscu bylem u elektromechanika i ładowanie i pasek alternatora ok.
Czy jest się czym martwić? Może warto podłączyć pod komputer i zobaczyc?

Chodzi mi o to bo codzien dojeżdżam do pracy i nie chce żeby mi auto stanęło 40km od miejsca zamieszkania o5 rano

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
posprawdzaj moze wszystkie przewody (klemy od aku,przy alternatorze)czy nie sa gdzies poluzowane i dobrze nie styka...a masz aku na chwilowa podmianke??moze pod wplywem mocnego wstrzasu cos sie w aku stalo...(choc mysle ze nie, ale roznie bywa).jak podmienisz i bedzie dalej to samo to znaczy ze przyczyna lezy gdzie inndziej...

Ostatnia edycja:

Bartas1812

SuperMechanior
Punktów
2
Wstrząs byl lekki dziura nie byla wielka. Może to zbieg okoliczności z ta dziura. Takze aku trzyma prąd klemy i przewody ok ładowanie takze dobre. Co jeszcze mogę sprawdzić? Czy jak podłączy sie pod komputer to Np wykarze zapisany błąd w tamtym czasie ze nie ładował alternator

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
podlaczyc pod kompa zawsze mozna i to nie zaszkodzi....byc moze bedzie tam cos konkretnego zwiazanego z problemem...

lukaszesz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
71
Miasto
poznań
Najlepiej wyjac Alt. dac do sprawdzenia na stole. czasami moze byc ładowanie a kontrolka będzie sie palic. mialem tak ostatnio przy jakims samochodzie i winny byl regulator na Alt.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a ja miałem tak że nie paliło się ładowanie a ładowania nie było.
Dwie rzeczy zrób, sprawdź przyrządem aku czy nie dostał zwarcia, bądź nie opadł ołów w celach-przyrząd prawdę powie i druga sprawa ładowanie alternatora. Jeżeli jest ok to sprawdź jeszcze przewody na aku i alternatorze i tyle i śpij spokojnie.

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
moze faktycznie lepiej wyjac alternator przejzec go i mozliwe ze do wymiany regulator a i moze koncza sie tez szczotki....

Bartas1812

SuperMechanior
Punktów
2
Hej witam, pod komputerem wyskoczył błąd odnotowano spadek napięcia. Ładowanie jest prawidłowe i aku także trzyma prąd. Środa czwartek i dziś zrobiłem około 170km i kontrolka ładowania ani nie mrugnela! Widać ze jest juz w porządku.

Ale.... Samo się nic nie naprawia. Co zrobić by znaleźć przyczynę tego spadku napięcia?

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
samo nic sie nie naprawia tak jak mowisz :)) ale czasem cos poprostu nie styka,zawilgocone itd
...jak nic nie swieci to ok...ale miej to na oku:)) (albo cos sie konczy np.szczotki w alternatorze ...i narazie jest ok a za koleje 200km znow kontrolka sie pojawi,oby nie:) ale roznie bywa:) )

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
A w tej dziurze to przypadkiem nie było kałuży ? Może pasek zamoczył się i chwile ślizgał na kole przez co ładowania nie było ?

Uczen77

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Bünde
Slyszales moze o zuzywaniu sie czesci ?Ile ma silnik przebiegu?tu bym szukal

images-10.jpg

2017-02-26-16-06-29--194657986.jpg

Załączniki

• 2017-02-26-16-06-57--1243696150.jpg
    2017-02-26-16-06-57--1243696150.jpg
    2,1 KB · Wyświetleń: 7

Bartas1812

SuperMechanior
Punktów
2
Słyszałem. Ma 230tys. Dziś 4dzien jezdzilem i brak objawów. Kontrolka nie mruga a ładowanie jest bo sprawdzam. Naradzie obserwuje bo w ciemno nie będę rozkrecać alternatora! To ze się wszystko zużywa nie musicie mi wypominac bo wiem.

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
ta kontrolka nie koniecznie mogla sie zapalic odrazu przez zuzycie sie czesci,kolega chudson dobrze napisal wystarczy ze pasek bedzie mokry i bedzie sie slizgal i chilowo nie bedzie ladowania ....przyczyn moze byc wiele ale nie jest powiedziane ze musi to byc powazny problem,moze byc ze problemem byla woda na pasku a teraz jest wszystko ok.

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
ok kolego zgodze sie z Toba masz racje,ale skoro jest narazie ok to lepiej chyba poczekac i jak tylko nawet na 3 sekundy sie ponownie zapali kontrolka to wtedy do ostrego dzialania:))i szukania przyczyn.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
A co ładuje akumulator? Napięcie czy prąd? Dwie wartości które się ludziom mylą niestety. Czytać uważnie bo wiecznie żyć nie będę. Najlepsza metoda to użycie miernika cegowego, należy go zapiac na minusowy przewód przy akumulatorze i w prosty sposób odczytać prąd w nim płynący. Nie zapominamy przy tym o polaryzacji no i o odpaleniu motoru.

Do góry Bottom