• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

kontrolka akumulatora

Bartas1812

SuperMechanior
Punktów
2
Witam posiadam bmw e46 z 2001 roku. Codziennie robię 60km. Dzis wjechałem prawą strona auta w dziurę na drodze i po tym incydencie w aucie migało mi przez 10 km ładowanie aku. To mrugało to sie zapaliło i gasło. Po pracy jechałem spowrotem i bylo wszystko dobrze na miejscu bylem u elektromechanika i ładowanie i pasek alternatora ok.
Czy jest się czym martwić? Może warto podłączyć pod komputer i zobaczyc?

Chodzi mi o to bo codzien dojeżdżam do pracy i nie chce żeby mi auto stanęło 40km od miejsca zamieszkania o5 rano

Bartas1812

SuperMechanior
Punktów
2
Co do wody to silnik od spodu ma pokrywe i nie ma szans sie zachlapać pozatym bylo sucho nie po deszczu. Jak dotąd ani razu nie zapalilo sie ładowanie. Bylem u elektryka i posprawdzal mi i mówi ze jest na ta chwile wszystko w porządku. Takze ja ze swojej strony wożę miernik w bagażniku i bacznie obserwuje kontrolki

Bartas1812

SuperMechanior
Punktów
2
Witam serdecznie po całym tygodniu spokoju wczoraj znowu mrugala kontrolka ładowania, a dziś znowu był spokój. Także planuje dac alternator do kogoś aby sprawdził i ewentualnie wymienił szczotki i pierścienie. Co o tym sadzicie. Dodam ze ładowanie mam cały czas powyżej 14v. Czy to może być objaw szczotek itp?

A czy można kupić szczotkoczymacz razem z szczotkami aby nie bawić się w wymianę samych szczotek?? Alternator valeo.
Czy w ogóle jest sens dawać alternator do naprawy skoro ładowanie ma dobre. Chodzi mi głównie o to że koleś może nic nie zrobic a powie ze po wymieniał szczotki itp i mi skasuje a ja tego nie sprwdze bo jak skoro ładowanie w normie co innego gdyby było zbyt niskie to po naprawie rzecz jasna zaraz da się zbadać. Proszę cóż czynić??

Ostatnia edycja:

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
moja rada jest taka daj do sprawdzenia alternator dobremu elektro mechanikowi ktory sie na tym zna,i nie oceniaj wszystkich jeda miara:))chodzi mi o to ze nie kazdy Cie zaraz oszuka.....sa tez uczciwi fachowcy :) akutat jak patrzysz to ladowanie jest ok ale jak zapala sie kontrolka to gdzies musi byc zanik ladowania..sprawdzales jak kontrolka swieci jakie ma ladowanie??

Bartas1812

SuperMechanior
Punktów
2
Właśnie pronowalem jak za święciła od razu pobocze i mierni w rękę wychodzenia z auta a ona gaśnie a lądowanie w normie, kilka razy stanolem i mnie szlak brał jak ona gasneła hihi

GregorPassatCc

SuperMechanior
Punktów
13
jakas taka złosliwa ta kontrolka:))))) a aku masz napewno na 100 % sprawny??mialem taki przypadek-kupilem auto aku siadlo po 2 tyg ale mowie pewnie przy sprzedazy ktos dal stare aku a reszta jest ok.... kupilem nowy akumulator i po ok dwoch tygodniach znow rozladowany...mowie cos rozladowuje aku....szukam przyczyny..kasy poszlo duzo bo kazdy mowil cos innego..:)) a okazalo sie ze jeden elektromechanik sprawdzil tak akumulator,stwierdzil ze na 100% jest wadliwy i ma spadki napiecia i nie trzyma pradu.... i to byla przyczyna problemu.. pisze o tym bo 10 osob sprawdzalo aku i dawalo sobie reke uciąć ze jest sparawny na 100% a.przyczyna lezy gdzie indziej://(choc mysle ze u Ciebie to alternator ma wine) albo cos pod wplywem wstrzasu powoduje tonze kontrolka swieci... skoro pobocze stop miernik w reke a ana gasnie:))

Ostatnia edycja:

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Witam serdecznie po całym tygodniu spokoju wczoraj znowu mrugala kontrolka ładowania, a dziś znowu był spokój. Także planuje dac alternator do kogoś aby sprawdził i ewentualnie wymienił szczotki i pierścienie. Co o tym sadzicie. Dodam ze ładowanie mam cały czas powyżej 14v. Czy to może być objaw szczotek itp?

A czy można kupić szczotkoczymacz razem z szczotkami aby nie bawić się w wymianę samych szczotek?? Alternator valeo.
Czy w ogóle jest sens dawać alternator do naprawy skoro ładowanie ma dobre. Chodzi mi głównie o to że koleś może nic nie zrobic a powie ze po wymieniał szczotki itp i mi skasuje a ja tego nie sprwdze bo jak skoro ładowanie w normie co innego gdyby było zbyt niskie to po naprawie rzecz jasna zaraz da się zbadać. Proszę cóż czynić??
wiesz, szlak mnie trafia jak czytam takie posty...zaraz brać będzie mnie uspakajała, masz jakiegoś mechanika? czy jeździsz od jednego do drugiego i patrzysz mu w oczy czy cię nie orżnie? a ty myślisz że czas pracy mechanika to nie kosztuje? nawet jak nic nie zrobi a zdiagnozuje to też kosztuje i swoimi wypowiedziami obrażasz uczciwych mechaników a największym oszustem który cię oszukuje to twój własny samochód i robi cię w balona bo nie chce się świecić ta kontrolka...chce się mieć Bawarkę to trzeba mieć kasę na naprawy...znasz skrót BMW? szkłem nie da się podetrzeć. Alternator na stół i wymień szczotkotrzymacz -regulator jest razem ze szczotkami, myślę że to nie alternator tylko kablotecha nie łączy...

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Chodzi mi głównie o to że koleś może nic nie zrobic a powie ze po wymieniał szczotki itp i mi skasuje a ja tego nie sprwdze bo jak skoro ładowanie w normie co innego gdyby było zbyt niskie to po naprawie rzecz jasna zaraz da się zbadać.
Oczywiście że sprawdzisz.
Rozbierzesz i zobaczysz...

Bartas1812

SuperMechanior
Punktów
2
Diagnoza. U palił się mostek prostowniczy alternatora. I czadem nie załaczał stad to miganie. Cena 160 plus 150 robota.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Do góry Bottom