• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kontrolka check engine, cykające przekaźniki, brak odpalenia

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Witam, autko Renault Clio II 2001 benzyna 16v 75 KM 55 kW 1.2

Dzisiaj rano wsiadam, chcąc jechać do pracy, próbuję odpalić jak zwykle i niespodzianka.

Rozrusznik kręcił i przestał nagle. Później zaczęła migać kontrolka check engine, ale tak co kilka sekund, nierównomiernie, raz mrygnęła, raz świeciła, a jednocześnie przygasały lekko kontrolki stopu i akumulatora, tak nienaturalnie jakby przy słabym akumulatorze,ale check engine migała normalnie jasnym światłem, ale świrując. Pod maską zaczęły cykać przekaźniki w rytm kontrolki check engine. Później już nie odpalałem drugi raz.

Akumulator w stanie spoczynku ma 12V +/- 0,2V, dodając mase na silnik przez kable rozruchowe przekaźniki przestają cykać, znika check engine, jednak kręci jak w zimie przy -20. Nie odpala.

Co to może być?

lukeboss

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Aku był sprawny, postukałem młotkiem w rozrusznik i puściło, zakręcił i odpalił, tylko musiałem oprócz tego dodać nowy kabel masowy, dobrze że miałem plecionkę. Chyba rozrusznik do wymiany co? Lub do regeneracji?

Może być tak, że przez kiepską masę on podczas kręcenia się zablokował? Bez tej dodatkowej masy, która mu dałem nie zakręci.

Do góry Bottom