• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

kontrolka na komp SPRAWDŹ WSPOMAGANIE Renault Modus

Jarosławś

Początkujący
Punktów
0
Mam w modusie elektryczne wspomaganie i po pewnym czasie dwóch miesiącach zaczęła wyskakiwać kontrolka sprawdź wspomaganie i co rusz się pojawia zaraz po odpaleniu silnik. Czy możliwe że akumulator jest za słabo naładowany czy też może ktoś po ponownym podłączeniu akumulatora nie obrócił maksymalnie w lewo a potem w prawo kierownicą.

Jarosławś

Początkujący
Punktów
0
byłem już z diagnozował mechanik że trzeba przeprowadzić kalibracje wspomagania i to było właśnie zrobione przez tego pana przy włączonym komputerze pokręcił kierownicą maksymalnie w lewo a potem w prawo i zrobione (50zł) po miesiącu kontrolka ponownie zaczęła się świecić sprawdź wspomaganie zacząłem ładować akumulator ponieważ zauważyłem że jak odpalę auto i jadę na niewłączonych światłach przednich to kontrolka "sprawdź wspomaganie" się nie zapala więc ładuje aku myślicie że to coś pomoże.
Kontrolka to się pali żółta z kluczykiem a na kompie sprawdź wspomaganie po angielsku

jeszcze chciałem nadmienić że jak włączam silnik to światło stop się ciąglę pali ale to już wiem że to czujnik hamulca jest wadliwy

napięcie na akumulatorze przed ładowaniem miałem 12,67V

Co może być powodem nieustannego wyskakiwania informacji na komputerze sprawdź wspomaganie przecież co miesiąc czy dwa nie będę jeździł do mechanika żeby robił kalibrację wspomagania

Ostatnia edycja:

Jarosławś

Początkujący
Punktów
0
Odłączyłem czujnik hamow. i odpiąłem wtyczkę poruszałem czujnikiem i podpiąłem z powrotem pod hamulec i wszystko jest idealnie stop się pali po wciśnięciu hamulca.
Kontrolka Serwisowa z Kluczykiem i informacją Sprawdź Wspomaganie przestała się zapalać chyba podziałało doładowanie akumulatora i zrobiłem tak jak w Instrukcji Obsługi samochodu po ponownym podłączeniu akumulatora i po odpaleniu silnika pierwsze co zrobiłem to powoli przekręciłem kierownice do skrajnego położenia w prawo a potem powoli do skraj. położenia w lewo. Jeżeli ktoś kupuje używane takie auto to może nie wiedzieć ale po podłączeniu akumulatora trzeba tak zrobić.
Jeżeli pomyliłem się w temacie Kontrolka Serwisowa z Kluczykiem i informacją Sprawdź Wspomaganie ciągle się pali i problem powróci z powrotem to opiszę to na forum.

Do góry Bottom