• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kontrolka wtrysków i brak mocy

AnnaEspace4

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Zachodniopomorskie
Podczas jazdy wyskakuje kontrolka "zygzak" na ekranie pisze "fuel injection system faulty" w od razu odczuwalny spadek mocy.
Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu wszystko wraca do normy do kolejnego zaświecenia kontrolki...
Czy ktoś się orientuje co to może być?
Czy to wtryski czy za mało kilometrów robię i coś ze spalaniem (na przeglądzie gosciu mówil że katalizator muszę "przepalić")
Espace 4, 2.2dci.
Z góry dzięki za wszelką pomoc.

AnnaEspace4

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Zachodniopomorskie
Nieszczelność po stronie intercollera nie powinna wygenerować błędu przepływomierza czy też pow. wlotowego tylko niskie ciśnienie doładowania ewentualnie. Najprawdopodobniej to rozcięcie nie było na tyle duże aby turbo sobie nie poradziło z nabyciem odpowiedniego ciśnienia. Oczywiście dobrze że ów "wąż " został wymieniony bo rozpruł by się do końca i byłby problem. Prowadź maszynę do fachowca niechaj działa dalej.
W dzisiejszych czasach odległość nie ma znaczenia. I proszę, bez "pana", zbyt młody jestem;).

No w moim przypadku z brakiem mocy to daleko, chyba że na lawete i heja
Dopóki nie zlokalizuje problemu od domu się nie oddalam.

Dzięki forum już jednemu takiemu elektromechanikowi (mój był na wakacjach) "pokazałam" gdzie ma szukać usterki, więc to nie moje wymysły z tym pytaniem tu

AnnaEspace4

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Zachodniopomorskie
Wtrysków nie wymienilas? Toć to niemożliwe :) zapewne miałaś dwie usterki...
Nie wtryski nie byłoby ruszane. Ponoć po wymianie węża błędy znikły.
Dzisiaj podczas jazdy słychać było jak dodawałam gazu, takie syczenie jakby sprężarką bylo dmuchane powietrze a potem po ok 10km wyskoczyła znowu ta kontrolka i nie było słychać syczenia ale moc spadła, obroty do 2tys max

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
I znowu to samo... Pewno jaki gumiok znowu pękł. Powiem Ci ze ja z pizd. Na masce bym nie jeździł :)

AnnaEspace4

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Zachodniopomorskie
intercooller dziury, węże dziury, ktoś z dziurkaczem chodzi przy tym aucie.

teraz widoczne, a wcześniej ich nie było jak auto oddawał?

No nie. Pisałam wyżej że wracając z wyjazdu zaczęło mi syczeć... Wcześniej było ok.
W sumie raz ten błąd wyskoczył zaraz po odebraniu auta i te kilka dni było spokoju do wczoraj...

intercooller dziury, węże dziury, ktoś z dziurkaczem chodzi przy tym aucie.

Auto ma 14lat i chyba ma prawo do w nim psuć coś czy raczej nie?

Do góry Bottom