• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kopcenie po wymianie rozrządu

gruberek11

SuperMechanior
Punktów
25
Witam

Dałem pojazd na wymianę rozrzadu.
Ford Focus 2011 1.6 115 km.
Wymieniono rozrzad kompletny, olej oryginał forda filtry.
Auto po odpaleniu na zimnym chodzi dobrze, po chwili zaczyna dymić na siwo biało jakby przelewał wtrysk jak sie rozgrzeje przestaje zupełnie. Dodam że to bardzo duże dymienie gęsty jasny dym.
Co może być przyczyną ?

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Dużo rzeczy może być przyczyną. Skoro to się stało po wymianie rozrządu to na reklamację.

gruberek11

SuperMechanior
Punktów
25
Własnie upierają się ze rozrząd był ustawiony na blokadach. Dla mnie to absurd.
Czy to możliwe ze na zimnym silniku wtryski przelewają?

No ok, ewidentnie kopcił bardziej przy dodawaniu gazu. Po nagrzaniu ustaje dymienie do zera. Jak jest zimny zabawa od nowa.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Rzeczoznawca plus weryfikacja prawidłowości wykonania naprawy w ASO.

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Dla mnie absurdem jest to, że skoro auto nie kopcilo przed wymianą rozrządu, A teraz kopci, to zamiast jechać na ten warsztat w którym naprawa była wykonywana, to szukasz jakiś teorii spiskowych na forum. Dużo rzeczy może powodować kopcenie. Nie da się tego zdiagnozować przez Internet :banghead:

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Przerabiałem to w swoim Probe z 10 lat temu, zobacz przy okazji ile oleju pali bo u mnie brał litr na 300 km, ojciec się uparł, że uszczelniacze puszczają, po wymianie brał litr na 200 km :D
Ostateczna diagnoza- pęknięty pierścień, objawy dymienia były identyczne, zaczynał kilka sekund po odpaleniu, przestawał na ciepłym

Do góry Bottom