• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Korozja i dziurka w progu - szybkie ogarniecie - wygląd nieważny

patgaw

Nowy
Punktów
0
Hej,

Trochę skorodowały mi progi. Zrobiła się dziurka taka z 1-1,5 cm po oczyszczeniu. Potrzebuję podpowiedzi, jak to ogarnąć. Czy taka kolejność będzie OK?

1. APP R-Stop
2. Podkład epoksydowy
3. Szpachla z włóknem szklanym
4. Podkład epoksydowy znowu
5. Baranek
6. Lakier chlorokauczukowy.

Nie zależy mi na wyglądzie. Proszę o polecenie sprawdzonych produktów.

Drugie pytanie, używam włosów murzyna na wkrętarce i szczotki drucianej, ale nie mogę doczyścić tego do gołej blachy, tylko została taka czarna, trochę nierówna powierzchnia. Czy to jest OK? Czy mam użyć czegoś innego?

Nie mam garażu, robię pod blokiem, więc produkty w sprayu albo na pędzel potrzebuję.

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Jak ma nie być dziury na przegląd a fura w niedalekiej przyszłości na złom lub do żyda to puszczaj piankę w prog, czarnym szprajem i heja. Jak dla siebie i ma to być dobrze zrobione to wybij sobie z głowy te włókna i żywice. Jedyna poprawna metoda naprawy to wyciąć i wspawac dobre. Jak jest już dziura na przestrzał to zapewniam cię że jest duża szansa że od środka nie masz dużej części tak progu zewnętrznego jak i wewnętrznego

patgaw

Nowy
Punktów
0
to ma byc powiedzmy na 2 lata. Dziurka nie jest duza i dopiero sie zrobila jak mocno dociskalem krawedza wlosow murzyna na wkretarce..

Muminek

SuperMechanior
Punktów
73
Hej,

Trochę skorodowały mi progi.

Drugie pytanie, używam włosów murzyna na wkrętarce i szczotki drucianej, ale nie mogę doczyścić tego do gołej blachy, tylko została taka czarna, trochę nierówna powierzchnia. Czy to jest OK? Czy mam użyć czegoś innego?

Nie mam garażu, robię pod blokiem, więc produkty w sprayu albo na pędzel potrzebuję.
Cześć , trochę to pojęcie względne, dziurka na 2 cm z wierzchu stanie się dziurą wielkości dłoni po ''ruszeniu tematu'', druga sprawa do środka dostaje się woda piach i inne dziadostwo które sobie leży i znakomicie przyspiesza proces korozji progu od wewnątrz(szczególnie jak wsiąknie weń woda z solą którą za kilka chwil będą usłane nasze ulice.... na wiosnę cyk fuch i próg się złamie choć z wierzchu był piękny i w kolorze.
Czarna blacha która ci zostaje po użyciu włosów murzyna to stal która już zaczęła proces utleniania a to że ty ją dziś wyczyścisz to nic nie zmieni bo korozja jest w środku (blacharz, przynajmniej taki co wie o co chodzi, wycina do zdrowego)
Skoro pod blokiem czyli szybka akcja ma być - z twojej listy wyrzucił bym baranka na koniec a nr 2 weź reaktywny podkład .... aha no i najlepiej gdybyś zamknął ostatnią warstwę przed deszczem . ps możesz jeszcze dać sobie tzw woski do profili (chociaż to już chyba jak umarłemu kadzidło pomoże)
Powodzenia

patgaw

Nowy
Punktów
0
te 1.5cm to juz jest po ruszeniu tematu i mocnym dociskaniem kantem wlosow murzyna. Nawet nie zrobila sie dziura tylko z jednej strony sie zapadlo. Taka litera U. Od tamtego czasu auto nie jezdzilo. Czy do progow mozna nalac jakiegos odrdzewiacza przed tym woskiem?

Czemu baranek na koniec? pisza ze jego trzeba czyms "zamknac".

Do góry Bottom