• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Koszt lakierowania elementu

piotrek228

Uczestnik
Punktów
0
Toruń i okolice od 250-350zł za element, chyba że lusterko to około 70 zł ;)

Konio

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
41
Miasto
Pow.Sztumski
U mnie na lakierni malowanie wałkiem auta 80 zł z godzinę i farba klienta.
Lakierowanie od 250 -byle jak do 1000 jak z fabryki- wtedy wygląda jak nowe .:D

Konio

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
41
Miasto
Pow.Sztumski
Bo jedni klienci chcą mieć pomalowane -tanio.
A inni chcą miec polakierowane i lakierowania są różne kategorie cenowe;)

kiler530

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
konin
w kazdym razie lakiernicy duzo zarabiają a w lakierni wszystko na kreche biora nie jaze tego wcale
bo koszt pomalowania np astry F tylniego derzaka to moze 50zl no ale 300zł kazdy bierze więc 250zł jest no jest to ja nie jestem łapczywy i chciał bym na miesiąd takich 20 zderzaków pomalowac i sie nie przemęczac

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Myslisz ze ktos Ci pomaluje za to ze zaplacisz za material? Nie wiem czy jestes mechanikiem lecz jak ktos przyjedzie do Ciebie na wymiane sprzegla to mu je robisz za 20 zl?

kiler530

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
konin
tu nie chodzi o to kto za ile ci zrobi tylko jak to wyglada pod kontem kosztów a zyskiem, że jest super bicie nie porównywalne z mechaniką

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Powiem Ci ze 300 zl to jest tanio. Widze Ty tylko liczysz poniesione koszty kupna farby, podkladu ew. szpachli. Policz prad, czas, zusy i inne gowna, jak klepiesz rozbite to musisz rowniez miec programy badz ksiazki z wymiarami samochodow a to nie kosztuje 200 zl. Do tego spasowanie zderzaka (zazwyczaj sa to zamienniki ktore pasuja jak swini siodlo). Takze kolego licz wszystkie koszty poniesione przez lakiernika.

kiler530

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
konin
no ci kolego powiem że moze sam nie maluje bo nie umiem ale jestem w szoku co niekórzy ludzie robią sobie sami w szopkach dlatego ci mówie jakie sa koszty bo nikt ci nie pojedzie autem do lakiernika co masz 3 elementy do pomalowania a auto kosztuje 2 tys

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Zdziwil bys sie ile osob maluje stare samochody (nie mowie tutaj o malowaniu 2-3 el. tylko calosc). I zazwyczaj koszt przekracza wartosc auta. Lecz wlasciciel jest ucieszony, ze jego samochod znowu ladnie wyglada. A osoby ktore zaluja pieniedzy na lakiernika zawsze moga sobie kupic kompresor i pistolet, badz kupic spray i samemu to pomalowac.

kiler530

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
konin
no i tymi starymi samochodami są auta za 2 tys, nie wiem ale czuje jak na forum bmw gdzie sami znawcy tematu sa z choinki pourywani

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Skoro sie tak czujesz to z gory przepraszam. Lecz napisales ze cena 300 zl jest nie wiadomo za co. Mialem okazje pracowac jako pomocnik lakiernika i wiedz ze czasami trzeba nawet 4 razy malowac bo cos jest nie tak. Przyklad maska od passata podkladowana 4 razy bo caly czas podklad siadal, mimo ze maska schla nawet 48h. Pozniej byly tez jaja z kolorem. Nie jestem pewny ale chyba PSUK rowniez lakieruje i moze on da znac w tym temacie i sie wypowie na temat kosztow. A to czy samochod jest za 80k zl czy za 2k zl to nie widze przeszkod zeby go pomalowac i cieszyl oko.;) Nigdy nie wiadomo czy nie bedzie tak jak w podanym przykladzie. Tak samo jest w mechanice, zawsze trzeba liczyc ukryte koszty.

kiler530

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
konin
nie jestem mechanikiem ani lakiernikiem ale ci powiem że np mechanika to przy lakiernice to czarna robota za małe pieniądze np rozrząd męczysz sie z pompy ci leci około 2 godziny 150zł za to biora
no ale jak z tym zderzakiem koszty okołol 50zł baza taka troszke lepsza i biały lakier po 13zł za setke i jazda 250zł jest w kieszeni. Co do tego że jaja z kolorem dla mnie to wina lakierni nie wiem skad ty jestes ale np ci powiem jak sprawa u nas wyglada w koninie jest lakiernia i dobrze ci dobiora kolor a 100km dalej na kujawach jest 3 lakierników w 1 wsi i zrobią ci cacy ale wiem ze jedno auto czy 2 na tydzien nie moga ujechac z kolorem

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Mi nie chodzi o dorobienie koloru lecz o odparowywanie. Lakier ani podklad nie byl wstanie wyschnac. Z tego co mi wiadomo (lecz moge sie mylic) to srednia cena w Warszawie za pomalowanie elementu to 500 zl. Tak wiec mysle, ze 300 zl to uczciwa cena.

kiler530

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
konin
dla mnie te 300zł to juz za duzo podług tego jakie sa koszty materiału to tak jak pisałem wyżej wystarczyło by mi na miesiac pomalowac 20 takich zderzaków zarabiam 5 tys płace tysiaka na zus z 1,5 tysiaka na prad i inne koszty dla mnie sie zostałe 2,500 tys jestem gościu i sie nie przemęczam w pracy i jest fajnie,
Bo dla mnie mechanik ma 10 razy gorsza prace ostarnio robiłem takie bałwanki w maluchurdza go zjada stare odcinałęm boszem i co bałwanki po 10zł sztuka i ile takie cos wycenic klientowi za robote a ściagnąc trzeba oby dwa koła i akcja na godzine pracy a uwalisz sie

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Temat rzeka. Rownie dobrze mozesz napisac zeby nie kupowac chleba bo kosztuje 2,5 zl a wyprodukowanie kosztuje przypuscmy 50 groszy. Mysle, ze dyskusje mozna zakonczyc.

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
kiler530, za przeproszeniem, ale pieprzysz jakbyś ze schodów spadł.
Na mechanice zarobisz więcej, jak na lakierowaniu. Tym bardziej, ze tu ryzyko jest sporo mniejsze.
Na lakiernictwo składa się wszystko to, co Ci kolega wyrzynacz opisał (mam na myśli koszty). Ogrzanie lakierni, wcale tanie nie jest. Pradu do nadmuchów idzie do cholery, a dorzuć jeszcze filtry. O inwestycji w kabinę nie wspominając.
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma, co ? Skoro tak fajnie jest na lakiernictwie, to nikt nie zabrania Ci się przebranżowić i pouczyć. A wyprowadzenie szpachlowanego elementu wcale do prostych czynności nie należy.
Mogłbym wymieniać w nieskończoność, tylko po co? Do Ciebie i tak prawdopodobnie nie trafi....
P.S. Pamiętaj o szkodliwości tego całego syfu ;)

Aaa, i życzę powodzenia w znajdywaniu co miesiąc 20 zderzaków do malowania! Oczywiście zdemontowanych, nie połamanych i nie pokrzywionych, bo przecież byś nie zarobił...
Nie tylko kasa się liczy. Najważniejsze jest dobre imię, które niesie daleko.

kiler530

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
konin
mechanika to dużo gorsza robota od lakiernictwa mechanika to jak dla mnie robota dla murzynów lakiernictwo to białe kołniezyki. W mechanice skonczyły sie dobre czasy zanim ktos rozpocznie prace pyta sie ile to wyjdzie i jak wszystko pujdzie po twojej mysli to ok a jak naprawa sie prszedłuży o godzine to co zrobisz jak powiedziałeś że wyjdzie 150zł powiesz wie pan ale 220ł musi pan dac

Do góry Bottom