• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Krzywy amortyzator...

Pablo81

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Wodzisław
Mam ciekawe zagadnienie, ktorego zbytnio nie rozumiem po dokonaniu pomiaru geometrii kol kat pochylenia kola okazuje sie nie miesci w tolerancii czy moze to byc krzywy amortyzator...na testerze sprawnosc amorow ok 80% brak wyciekow jakos nie chce mi sie w to wierzyc a takie cosik wmwiaja wlascicielowi auta...mocowanie jak i lozyskowanie kolumny mcpherson ok

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Coś jest krzywe albo zużyte albo na górze albo na dole mcpersona lub też krzywe auto po strzale.

Pablo81

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Wodzisław
Auto bylo na geometrii nadwozia i wszystki punkty mocowana zawieszenia podobno sa ok

Szymon16997

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rabka-Zdrój
Coś jest krzywe albo zużyte albo na górze albo na dole mcpersona lub też krzywe auto po strzale.
Dokładnie tak jak pisze kolega
A zbierzność masz zrobioną ???
Pomiary geometri robiłeś sam czy na przeglądzie ?
Tak jak napisał już kolega:
-sworznie
-gumy
-mocowania
-drążki
-łożysko piasty
-koła (opony felgi)

Pablo81

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Wodzisław
Nie wspominalem o drazkach sworzniach itd bo to wszystko porobione...geometria zrobiona na warsztacie komputerowo widzialem wydruki, pytam czy ktos moze mial taki przypadek skrzywionego amora bo takie cos gosciowi wkrecaja a ja jestem przekonany ze to malo prawdopodobne.bynajmniej ja o takim wypadku nie slyszalem i nie moge sobie wyobrazic ale moge byc w bledzie

Szymon16997

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Rabka-Zdrój
Amortyzator który ma 80% jest nowym amortyzatorem i w przypadku uszkodzenia w żadnym wypadku nie osiągnie takiego rezultatu .
Nowy ma max 85% .
W przypadku skrzywienia nie pracował by prawidłowo (brak amortytzacji)
Jak masz wszystko dobrze ustawione to olej to co mówią chcą $$$ i za jakiś czas sprawdź czy nie ma przecieków .
Skrzywiony amortyzator nadaje się tylko na szrot . To tyle odemnie .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
W sumie kiedyś słyszałem o takim zabiegu jak krzywienie amortyzatora żeby uzyskać odpowiedni kąt pochylenia koła. Autor tematu nie napisał nawet jakie to auto, są auta które mają fasolki w otworach mocowania amorka do zwrotnicy, jak np vw polo i w takich jest możliwa regulacja pochylenia koła

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
zrob test wymien na nowy i okaze sie czy mieli racje i z jakiego powodu byla robiona ta "geometria"

Pablo81

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Wodzisław
To wiem ze wniektorych autach byla mozliwosc ustawieni kata pochylenia kola jak wczesniej wspomniany vw czy np maluch przez podkladki ale krzywienie amora !!!!

Wymieniac nie mam zamiaru bo to nic nie zmieni a gosciu jedynie zabuli no chyba ze sie uprze to na jego odpowiedzialnosc...dzieki za zainteresowanie

Ostatnio edytowane przez moderatora:

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
amorek sam z siebie sie niewygina czy inny podzespul musial gdzies pozadnie udezyc lub impetem wiechac w duza dziure czy krawenznik

Bongo

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lublin
ostatnio mialem podobny przypadek w fokucsie, na pierwszy rzut oka nie bylo widac zeby mcperson byl krzywy ale po demontarzu wszystko wyszlo i klient sie przyznal ze wjechal w kraweznik. Zdemontuj i wszystko bedzie jasne, to nie jest duzo roboty a mozesz zaoszczedzic sporo nerwow. Jesli sie wygial to przy zwrtornicy wiec bez demontarzu tego nie zauwazysz.

Do góry Bottom