• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

KTÓRY OLEJ, C1 CZY C4? C2 CZY C3?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Może jest tu jakiś super mechanior, co się orientuje w temacie olejów.
Tylko proszę nie pisać, że lać to co producent zaleca. Bo producent zaleca...żeby lać to po czym jest najniższe spalanie tj. najniższe emisje. Niekoniecznie z dobrodziejstwem inwentarza dla silnika.

U mnie np. producent zaleca C2, ale lałem C1 żeby oszczędzić dpfa. Jednak po głębszych przemyśleniach przeszedłem na C3 żeby oszczędzić zużycie jednostki, kosztem spalania. Czy to dobra koncepcja?
Docelowo zalałem C4 oszczędzam i silnik i dpfa. Oczywiście spalanie siłą rzeczy musi tę setkę dwie wzrosnąć.

Czy jest tu jakiś spec od olejów i czy moja koncepcja jest słuszna?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Ja leje jak leci castrola syntetyka w tej normie C3.
Pojechać, pojedzie na wszystkim...C3 bardziej popularne od C4 i nawet powinno być tańsze parę złotych od C4 siłą rzeczy.

No, ale jak masz dpfa i normę C1 a zalejesz C3(C2) to trochę lipa. Ja mam normę producenta C2, to takie C3 to żadna zmiana dla dpfa.

Dlatego myślę sobie przejdę na C4.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Ja mam wolnossącą benzynę, więc takie rozważania są mi obce. Jeśli olej smaruje, to będzie jeździło, nie zatka mi wydechu.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Auto.pojedzie nawet na rzepakowym z biedry. Miałem taki przypadek. Powiedziałem chłopu, żeby kupił wlał najtańszy i przyjechał. To Napier....ił kujawskiego i przyjechał. Nie do baku normalnie do silnika

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Ja mam wolnossącą benzynę, więc takie rozważania są mi obce. Jeśli olej smaruje, to będzie jeździło, nie zatka mi wydechu.
Jeżeli zamierzasz zrobić pół miliona kilometrów, to rozważania czy C1 czy C4 mogą mieć znaczenie. I mają.

Nikt niestety nie pomógł. Najwidoczniej nikt się nie zna :(

Tak owszem, jak masz dziada benzynę i jeździsz z punktu A do punktu B, to większej to to różnicy nie będzie.

Bartek ma rację C3 jest najbardziej uniwersalna. Chyba, że producent zaleca tylko i wyłącznie C1.
Nawet byłbym skłonny zalać tę C3 zamiast A3/B4.
Chociaż jak wiemy oleje niskopopiołowe pozbawiane są cennych substancji, które znajdują się w A3/B4. Jednak C3 to nowsza formuła i paradoksalnie kompensuje to pewne braki. Na pewno mniej syfu w silniku, jednak kosztem czego? Nie ma nic za darmo w przyrodzie.

I tu powstaje nowy wątek...A3/B4 czy C3 do wolnossącej benzyny.

Załączniki

• S_1.jpg
    S_1.jpg
    29,8 KB · Wyświetleń: 27

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
C3 od C4 różni sie wymogami odnośnie wskażnika HTHS,czyli odpormoscią filmu olejowego na tzw.ścinanie się w obrebie pierwszego pierścienia ,od strony komory spalania,jest to b.ważny parametr,C4 gwarantuje,że olej nie ma mniej niż 3.5 mPas,taki olej lepiej chroni silnik przeciwzużyciowo,C3 natomiast nie posiada wytycznej co do tego parametru,zazwyczaj mają ok2.7-2.9 mPas,ja wybrałbym C4,wszystkie C 1,2,3,4 jednako dobrze chronią dpfy i katalizatory,tak dobrze,ze sie pomimo wszystko zapychają,schodząc z tej ścieżki olejowej, ja osobiscie dobrałbym sobie olej wedle innej koncepcji,wolałbym by olej swietnie chronił przede wszystkim silnik przeciwzużyciowo,na ochronę dpf-a jest inna skuteczna metoda,już pisałem o niej.Nigdy nie pozwoliłbym sobie by do mojego silnika z dpf-em(gdybym miał) został zastosowany olej zubożony o fosfor i wapń,jedynie musiałbym się pokusić o taki olej ale w przypadku benzyny z bezp.wtryskiem,,ale tez nie wybierałbym oleju z serii C,jedynie TBN niski,ponizej 10-ciu.

rajson

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Łódzkie
www.siepomaga.pl
Ja zacząłem lać oleje marki qualitium. Najtańsze chyba poza mannolem. Powiem szczerze nie widzę większej różnicy od droższych odpowiedników. Pilnuje tylko żeby spełniał wymogi producenta i tyle. Nie oszukując się nie wiemy co nam przywiozą w tzw oleju z beczki .. podejrzewam że paradoksalnie ten qualitium będzie lepszy od castrols bo nikt nie będzie go podrabiał. A dodatkowo wspieramy polskiego producenta.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja Qualitum 5w30 wlałem kiedyś do Forda 1.8 TDDI,czego można sie spodziewać po takiej cenie?! Podobno niczego dobrego,stosowane są do płukania silników,czaami wlewane są jako docelowe oleje nic nie lepsze:) ,bdb olej,wylany bez żadnych podejrzanych barw,poza tym filtr bez opiłków ,silnik spalał mniej paliwa niż na 5W40.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
C3 od C4 różni sie wymogami odnośnie wskażnika HTHS,czyli odpormoscią filmu olejowego na tzw.ścinanie się w obrebie pierwszego pierścienia ,od strony komory spalania,jest to b.ważny parametr,C4 gwarantuje,że olej nie ma mniej niż 3.5 mPas,taki olej lepiej chroni silnik przeciwzużyciowo,C3 natomiast nie posiada wytycznej co do tego parametru,zazwyczaj mają ok2.7-2.9 mPas,ja wybrałbym C4,wszystkie C 1,2,3,4 jednako dobrze chronią dpfy i katalizatory,tak dobrze,ze sie pomimo wszystko zapychają,schodząc z tej ścieżki olejowej, ja osobiscie dobrałbym sobie olej wedle innej koncepcji,wolałbym by olej swietnie chronił przede wszystkim silnik przeciwzużyciowo,na ochronę dpf-a jest inna skuteczna metoda,już pisałem o niej.Nigdy nie pozwoliłbym sobie by do mojego silnika z dpf-em(gdybym miał) został zastosowany olej zubożony o fosfor i wapń,jedynie musiałbym się pokusić o taki olej ale w przypadku benzyny z bezp.wtryskiem,,ale tez nie wybierałbym oleju z serii C,jedynie TBN niski,ponizej 10-ciu.
Mnie się zawsze wydawało że C1C2 mają 2,9 mPas a C3C4 3,5 mPas.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Nie ma reguły,trzeba patrzeć w karty charakterystyk danego oleju,jedynie norma C4 ma gwarantować pewne 3.5 minimum,naturalnie ten wskażnik jest ważny w warunkach intensywnych eksploatacji,trasy,szybkie jazdy,kulającsię po mieście 2.9 starczy,naturalnie nie w przypadku silników,które wymagają ok.4.5 mPas,b.mocne silniki,rajdy samochodowe..Jaki olej zamierzasz zastosować,pojecie w tej tematyce masz wystarczające,twierdząc,ze zalecenia producentów Cię Fregają,dajesz świadectowo temu,też tak uważam,olej trzeba dobierać pod konkretny silnik,jego stan,zużycie,tryby użytkowania, jak garniutur pod daną sylwetkę oraz jego wady ,bolączki związane z dobranym olejem właśnie,przez producenta.

Punktów
0
Ja zacząłem lać oleje marki qualitium. Najtańsze chyba poza mannolem. Powiem szczerze nie widzę większej różnicy od droższych odpowiedników. Pilnuje tylko żeby spełniał wymogi producenta i tyle. Nie oszukując się nie wiemy co nam przywiozą w tzw oleju z beczki .. podejrzewam że paradoksalnie ten qualitium będzie lepszy od castrols bo nikt nie będzie go podrabiał. A dodatkowo wspieramy polskiego producenta.
Dzień dobry, chciałbym jedynie zaznaczyć, że wprowadziliśmy jako Castrol szereg zabezpieczeń wizualnych oraz procesów dystrybucyjnych w oparciu m.in. o weryfikowalne i unikatowe kody produkcyjne, aby dystrybuowanie nieoryginalnych olejów było niemożliwe. Kiedyś przez chwilę wystąpił taki problem, stąd powtarzana od czasu do czasu "miejska legenda" o nieryginalnych beczkach. Rekomenduję zawsze zakup oleju wyłącznie w certyfikowanych miejscach z oficjalnej dystrybucji. Wówczas nie ma możliwości, aby produkt był nieoryginalny. 100% pewności uzyskuje się w Q Service Castrol lub atestowanych serwisach partnerskich (można sprawdzić szybko na www).
Automatyczne połączenie postów:

Ja leje jak leci castrola syntetyka w tej normie C3.
Dzięki za zaufanie. W razie czego służę wsparciem i chętnie pomogę.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Opakowania nie podrobisz.
Ktoś kto wyłapuje podróbki z rynku tylko spojrzy i od razu wie czy oryginał. Ale to wyższy level i tylko ścisłe grono ma do tego dostęp.

Dlatego gość wspomniał o beczkach. Je najłatwiej wprowadzić w obieg i najtrudniej wyłapać, bo nie stoją na pułkach w co drugim sklepie motoryzacyjnym.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
@MIKUr1 analfabeto kolejny.
Mikron do garażu i polerka ręcznego w Cadillacu, już Ci powiedziałem. Widzę, że moszna zaczyna Cię swędzieć.
Automatyczne połączenie postów:

Pierwszy raz komuś zwróciłem uwagę, jeżeli chodzi o ortografię. Bo to nie moja sprawa.
Jednak jeżeli wywołał mnie "idiotyzmem" do tablicy, i był na linii, to zwróciłem uwagę, scoro taki bystrzacha jest.

Mikron, Cadillac, garaż, ręczny i polerka. Linkę też możesz przy okazji wyregulować.

Do ortografii jak inni się nie przypindalam, bo mnie to nie obchodzi.
Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra? :D

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
No, niestety pierwsza w nocy 700 kilometrów zrobione, piątek. Nawet najlepszym się zdarza ;) Dlatego nigdy się nie przypindalam, bo wiem że każdy sadzi byki.
To i tak tekst wzorowo sklicony patrząc na piątkowe warunki psychomotoryczne henia ;)
Lalka.
(Walnąłem space i słownik myślał, że chodzi o pułk, więc nawet nie zwracając uwagi leciałem podniecony na fali dalej . Nie przesadzaj ;) )

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Jest na YT mechanik,który nie poleca Castrole
Opakowania nie podrobisz.
Ktoś kto wyłapuje podróbki z rynku tylko spojrzy i od razu wie czy oryginał. Ale to wyższy level i tylko ścisłe grono ma do tego dostęp.

Dlatego gość wspomniał o beczkach. Je najłatwiej wprowadzić w obieg i najtrudniej wyłapać, bo nie stoją na pułkach w co drugim sklepie motoryzacyjnym.
Bańki Castrola mają dłuższy lejek wyciągany,podróba krótszy,jest na FB mechanik,który odradza Castrole,podejrzewam,że chodzi o te z krótszymi lejkami,ja też je odradzam.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
@Ondraszek chodzi o milimetrowe ukryte skazy. Kropkę.
Człowiek producenta od razu wie czy podrobione.
Tak,tak,zapomniałem o tym jeszcze wspomnieć,ja w życiu przerabiałem Castrole,ale z pewnych zródeł,to były jednak czasy gdy podrób nie było jeszcze,teraz podejrzewam one królują wabiąc cenami,gdy wymieniłem w skrzyni biegów VW T5 haczącej 3 bieg na Castrola dedykowanego do tych skrzyń,mogłem zmieniać biegki prztryknieciem palcem,wszystkie silniki czyściutkie w środku,już pisałem kiedys,jest na YT filmik ,,ROLEX original contra Fejk,polecam.Podrobić bańkę z olejem to bułeczka z masłem,skoro zegarmistrz rozebrał zegarki do śrubeczki,zważył,lupa,i nie był w stanie powiedzieć ,który to ,który,wiedział o pewnym szczególe,który jest nie do podrobienia,ale musiał zegarki złożyć z powrotem,podobnie jest ze scyzorykami VICTOR INOX,nawet szef firmy nie był w stanie wskazać podróbę,ale zrobił jeden myk i powiedział,to jest nasz,tego podrobić nie mogą:) Castrol w swych topowych produktach ,nie do przeskoczenia, stosuje barwniki fluo,dlatego ich nie podrabiają,Motule też już fejkowe na rynku.

Do góry Bottom