• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ktory wybrac i co lepsze

kierowca bąbowca

Początkujący
Punktów
0
Witam mam pytanie do Panów mechaników jak i użytkowników, chce kupić samochód i zastanawiam się miedzy Skoda Octavia rocznik 2002-2004 czy jakoś tak , a Vectra C w podobnych rocznikach. Pieniądże podobne za nie tylko nie wiem co jest lepsze i z jakim silnikiem szukać, diesel czy benzyna i jaka pojemnością?
Proszę o poradę.

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Chętnie doradzę, bo ostatni szukałem podobnych aut i ... zakupiłem skodzinę. Vectry nie brałem nawet pod uwagę. Było jeszcze kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt nowych pomysłów i wiem, że problem nie leży w tym jaki model samochodu wybrać. Ale gdzie to znaleźć.

kierowca bąbowca

Początkujący
Punktów
0
Oki skode tylko z jakim silnikiem dizel czy benzyna i jaka pojemność bo slyszalem ze kazde auto jest pod tym katem mniej lub bardziej udane

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
jak disel vectra to tylko z fiata silnikiem cdti łądnie ciagnie i nie dużo pali , ale coś przy nim zrobić to usrane dojście , a skode jak w benzynie to lepiej z mpi silnikiem
wszystko zależy z jakim silnikiem chcesz kupić bo reszta to twój gust

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Octavia I 1.9tdi 90KM na zwykłej pompie wtryskowej,rocznik do 2004-niezawodne autko na lata,proste jak budowa cepa,blacharka idealna-te samochody w ogole nie korodują,sa 10-12 letnie egzemplarze z orginalna konserwacja od spodu i ani kropeczki rdzy,dodam,że potrafi zejsc na trasie do 4l/100km

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Ja tak mam, dlatego potwierdzam. Trafiło mi się auto które przez kilkanaście lat było serwisowane w ASO!!! Spalanie w zimie w mieście obecnie na poziomie 5,5 l

kierowca bąbowca

Początkujący
Punktów
0
Panowie a mam pytanie a co ze Skoda po 2004 roku to jakies gorsze silniki czy poprostu takie macie-mieliscie i dla tego?

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Ja bym wziął Skodę Octavie benzynę 1.6 władował gaz i miał spokój na parę lat.
Nie mam nic do tych starych diesli 1.9 TDI.
Ale w 10 letnim dieslu jakakolwiek naprawa tanio nie wyjdzie .
A znając życie w idealnym stanie to ci nikt takowego nie sprzeda.
A już tych późniejszych diesli na pompo wtryskach to bym unikał.
Jak się coś spierdzieli to naprawa idzie w tysiące.
Jak nie turbina to pompki
Jak nie pompki to dwu masa.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
jak trafisz na "fajny egzemplarz" to na tarcze nie wyrobisz
bedziesz zmieniał firmy - problem zostanie
w czechach mają z tym niezły problem
znaleźli rozwiązanie - w piz....drogie

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
jak trafisz na "fajny egzemplarz" to na tarcze nie wyrobisz
bedziesz zmieniał firmy - problem zostanie
w czechach mają z tym niezły problem
znaleźli rozwiązanie - w piz....drogie

Kolego rozwiń trochę ten temat bo naprawiamy sporo tych aut a problem z tarczami jest mi za bardzo nie znany. Na parę lat trafiła się może jedna taka skoda w której wymienialiśmy z 2 razy tarcze z powodu wibracji przy hamowaniu.

kierowca bąbowca

Początkujący
Punktów
0
Panowie to mam jeszcze jedno pytanie silnik diesla 1.9 oki jest super i wiem ze polecacie , bo tam nie ma co sie spierniczyc ;) W takim razie jak sie maja silniki benzynowe serii TSI? Bo slyszalem od paru osob ze to tak samo jak z dieslem 2.0. wiec moze macie jakies spostrzezenia co do TSI.

Darchitek

Gaduła
Punktów
0
Pompki wytrzymają 500tyś w 1.9 jeżeli było lane normalnie nie chrzczone paliwo, a dwumas i turbo to samo co VP.
Ktoś napisał że w PD to turbina POMPKI dwumas. VP to samo tylko bez pompek więc tak naprawdę jeden uj czy będzie to PD czy VP.
+ PD są między innymi AWX i AVF - 130km które chyba jest takie optymalne.
Ale wgl zastanowiłbym się nad dieslem pamiętajmy, że turbo egr nie lubi zamuły w mieście, jeżeli nie poruszasz się na trasach to benzynka i nie pakuj się w stare diesle :)

Do góry Bottom