• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kuga mk3 2020 2.0 ecoblue mild hybrid stuka napinacz paska pk

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Dostałem takie auto z serwisu. Stuka napinacz paska pk pojedyncze mocne uderzenie podczas odpalenia auta i widać, że napinacz dwustronny paska uderza o odbojnik a potem losowe grzechotanie z okolic paska pk. Trudno ocenić czy to napinacz czy też może koło pasowe wału. Alternator oczywiście bez sprzęgłowy. Najciekawsze jest koło pasowe bo ono jest jak dwumas. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tego typu kołem pasowym i czy może coś więcej o nim napisać?? W jedną stronę stawiają opór sprężyny wewnątrz a w drugą jest opór od razu. Czy to usterka czy tak ma być. Bo to jest właśnie podejrzane o stukanie napinacza.

Ktoś coś?? Świeży temat, wiem że może jeszcze wiedza tajemna. Może jednak....

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
94
Hej z tego co pamiętam to w dwie strony ma być sprężyscie. Podobne rozwiazania pasz w psa od 2016r

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Podobieństw szukaliśmy także w kole pasowym vw 2.0 tdi. Generalnie dotarliśmy dzięki kontaktom to aso forda i oni całą historię tego auta nam wyłożyli jak kawa na ławę. Koło pasowe, napinacz i paski wymieniane były już razy kilka. Przyznają, że to częsta usterka. Wymiana kompletu tylko i to wystarczy na około 30-40 tys km;/ jak dobrze.

Badziew.

P.S. Tak narzekali kiedyś na koło pasowe w 2.0 hdi 90km że się rozpada. Tu to dopiero przewaga dzięki technice.....

Do góry Bottom