• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kupno VW Golf 1.9 TDI 2005r

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
widzę że to auto stoi w komisie, ktoś musi je obejrzeć fachowym okiem na miejscu

P

PogotowieSamochodoweUK

Witam chcialbym sie dowiedziec czy warto kupowac z tak duzym przebiegiem prawie 250tys.km

Na czym opierasz swoje obawy? Na jakiej teorii okreslania ze jest to duzo?:D
Zaznaczam wez pod uwage ze to sa KM a nie MILE;)

dadi1032

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Belfast
Sprawdzalem programem czy nie ma bledow i nic nie pokazalo. Gosciu byl zdziwiony jak podeszlem z laptopem i kablem. Na liczniku mial 150tys MIL. I moje obawy sa takie jak zuzycie pierscieni czy cisnienie oleju bo nie chcialbym inwestowac odrazu w silnik. Nie mialem jeszcze zadnego diesela i stad moje obawy.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
zasadniczo 1.9 tdi to najlepszy diesel koncernu VW ale wiadomo że jak sie chce to można zajechać każdy motor, jeśli jest zadbany to dopiero jest dobrze dotarty
ja w moim audi a4 mam 1.6 banzyne z przebiegiem 323 ooo i zero oleju bierze :D

P

PogotowieSamochodoweUK

Belfast...Irlandia;) Wiec czy aby napewno sprawdziles dobrze? Wiesz ze zeby sprawdzic to trzeba sprawdzic na sucho, pojechac zgasic, pojechac i na nowo? Do tego trzeba zrobic podglad parametrow zadanych i rzeczywistych czy mimo braku bledow wtryski, turbo i reszta dzialaja jak trzeba;)

Co do samego diesla to TDI PD nalatuja obecnie w niektorych przypadkach 500-600k mil (w KM to znacznie wiecej) i maja sie dobrze bez remontow.

W epoce duzego fiata i malucha z ktorej polska szlachta znawcow motoryzacji sie jeszcze nie wydostala, 100kkm bylo osiagnieciem.

Obecnie ja tyle robie w 2 lata a silniki dalej zyja hehehe

Do rzeczy. TDI mozna kupic spokojnie do 300-350k mil na liczniki i masz spokojne 100k mil przed soba.
Moja padaczka zanim przeszla remont silnika (remont ze wzgledu na pzzerobki a nie na stan silnika bo byl zyletka) miala nalatane ponad 380k mil i dopiero jej padly uszczelniacze zaworowe:D

Naprawde jesli cena jest ok to nie masz sie czego bac.

Oczywiscie po uprzednim sprawdzeniu....

dadi1032

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Belfast
Jezdzi sie wysmienicie sprawdzalem czy nie sciaga w jakas strone przy hamowaniu,przy ruszaniu tez puscilem kierownice i jechal prosto.Jechalem tak ok.20km/h i kerownica ruszalem w lewo i prawo i nie bylo zadnych stukow. W srodku jest bardzo zadbany i zadnych rys ani wgniotow. Tak wiec chyba go kupie. Pojade jeszcze na warsztat do znajomego i sprawdzimy pod spodem czy nic sie nie dzieje. Dziekuje wszystkim za odpowiedzi

P

PogotowieSamochodoweUK

No w komisie auta przechodza mycie silnikow, polerke i porzadne pranie w srodku, nawet radio sie ustawia tak zeby jak najladniej gralo;) Wiec zadbany on bedzie puki chemia utrwalajaca go nie opusci i zobaczysz jego prawdziwe oblicze hehehe Takiej chemii sam uzywam, dziala ona cuda.

dadi1032

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Belfast
Ja sprawdzalem tak. Podpiolem pod kompa i zrobilem pelen scan potem pojechalem na autostrade i rozgrzalem silnik po czym przyjechalem spowrotem do salonu i znowu podpiolem pod kompa i nic nie pokazalo zero bledow. Oczywiscie jezeli cos nie tak robie to napiszcie jak moge jeszcze sprawdzic mam VAG-COM 409.1 full angielska wersj.

P

PogotowieSamochodoweUK

Sprawdz wartosci zadane wtryskow, przeplywki, spalanie chwilowe jakie ma na jalowym, synchronizacje wtrysku, zdejmij oslone rozrzadu i oblukaj go i jak jest napiety z latarka oczywiscie, wycieki, ''tlustosc oleju'' nowy bedzie czarny ale tlusty, stray bedzie czarny ale taki jak by ''lekki'' i cierpki.
Sprawdz sobie co slychac w dolocie (odpinasz jeden waz na gorze tylko).
I wiecej nic chyba sie nie da oblukac bez rozkrecania. A i nawet przy kreceniu do odcinki ma nie kopcic!!!

Do góry Bottom