• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna 1.9 dCi, korby poleciały.

awhaker

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koło
Witam,
Mam takie szybkie zapytanie, niestety wszystkie pobliskie mi warsztaty zajmujące się turbinami mają teraz bardzo odległe terminy. Mam Lagunę 2 1.9 dCi w której urwało korbowód, wbił się w blok przebijając go w taki sposób że cały płyn z układu chłodzenia znalazł się w skrzyni korbowej, układ dolotowy jest cały w oleju z odmy przez to ciężko ocenić czy turbo puszczało olej. Czy w przypadku takiej usterki wyjść z założenia że turbo również uległo w tej sytuacji uszkodzeniu? jak wygląda trwałość turbiny w 1.9 Dci ?

dzięcioł90

SuperMechanior
Punktów
38
Najlepiej sprawdzic luz na wirniku turbiny i tak ocenic jej stan organoleptycznie ale jesli korba wyszla bokiem z powodu kiepskiego smatowania to pewnie turbina nie bd w dobrym stanie

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Jeśli wolno... korba bokiem w tym silniku to efekt panewki a panewka to efekt oleju a olej to efekt turbiny lub użytkownika auta .
Nowy blok lub słupek wiadomo turbo do sprawdzenia do tych którzy robią koszt to 100PLN ocenianie luzu po takiej awarii na oko to samobój
w mistrzostwach świata :D:cool:

Do góry Bottom