• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna 1.9dCi - dwa pytania, o ilość oleju i dymienie na czarno

krzysiu

Nowy
Punktów
0
Witam,

Pacjent to Laguna 2 1.9dCi z około 200tys. km przebiegu.
Samochód jeździ normalnie, bez problemów, rozpędza się, przyspiesza w miarę OK (no może nie jest taki zrywny jak na turbo, ale to może być kwestia masy), lana jest dobra ropa, zawsze z sieci na O., przeglądy, tzn. filtry i olej robione na bieżąco (olej 5w40 co około 10 tys. km) - teoretycznie żadnych problemów z silnikiem, oleju nie ubywa, pali 6-7 l/100, ale jednak trochę kopci przy przyspieszaniu na czarno - bardziej niż inne diesle (nawet te bez DPFa), co mnie irytuje. Nie mówię tu o bucie w podłodze, bo to jasne, że całe paliwo nie przepali się i wylatuje z tyłu, ale nawet średnio spokojne przyspieszanie powoduje chmurkę widzianą w lusterku na tle świateł jadącego za mną samochodu. Jaka może być tego przyczyna? Czy może być to wina przypchanego, czy brudnego intercoolera? Zamierzam to sprawdzić w pierwszej kolejności, jak sprawdzić ewentualnie cieknące wtryski?
Drugie pytanie, dotyczy oleju, który wchodzi podczas wymiany. Teoretycznie powinno go być niecałe 5l, u mnie po spuszczeniu przez korek i filtr zawsze wchodzi około 4,3l, co może być powodem? Czy może uzbierało się już tyle nagaru?

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
podana ilosc oleju 5l to do czystego silnika bez grama oleju , jak wymieniasz to nigdy caly nie zleci z kanalow popychaczy itp. sprawdz zawor egr, jest tam elektryczny - wyczyszczenie jego nie zaszkodzi, mowisz ze nie jest zrywny moze masz nieszczelnosc w ukladzie intercoolera lub przewodow - moze wtedy puszczac dymek

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Przydymianie może być z intercoolera zaolejonego(przeczyść lub sprawdź) czy turbinka nie puszcza, jeżeli nie zaślep EGR na próbę.

L T racing

Bywalec
Punktów
3
a moze tylko uklad wydechowy zapchany,diesel zaprojektowany jest by przemierzac dlugie dystanse bez postojow,nie do jazdy po zakupy lub do kosciola

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Raczej myślę o teori Trebora, zaślep egr jeżeli nie pomoże to sprawdż turbinę. To dla niej 200 tyś to dużo bo silniki w reni jeśli o niego dbasz są bardzo żywotne.

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
Pierwsze co to wyczyść EGR i go odłończ, sprawdz szczelnosć IC , turbina powinna byc słyszalna bardziej na niskich obrotach potem powinna się wyciszać, silniki te nie sa kiepskie pod warunkiem że nie uległy dużym zaniedbaniom .

mitchcar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
gdansk
Koledzy dobrze podpowiadają.....najpierw egr i wtryski:).... ja mam problem z zapalaniem się kontrolki CHECK iniectjon. Gdyby się wciąz świecila to ok. Ale zapala się na żółto razem z kluczem serwisowym co jakis czas...czyżby się wtrysk zawieszał? Może ktos przychylny podpowie? Dziękuje.

Dopiszę że laguna to 07r 19.dci:)

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
ja proponuje sobie kupic specjalny płyn do czyszczenia wtrysków dodaje sie go do ropy :)

mitchcar

Początkujący
Punktów
0
Miasto
gdansk
Wiem wiem...:)..ale te silnika a wlasciwie elektronika są tak uczulone na wszystko że strach cos dolewac....

nori46

Nowy
Punktów
0
Miasto
bolesleslawiec
Witam,

Pacjent to Laguna 2 1.9dCi z około 200tys. km przebiegu.
Samochód jeździ normalnie, bez problemów, rozpędza się, przyspiesza w miarę OK (no może nie jest taki zrywny jak na turbo, ale to może być kwestia masy), lana jest dobra ropa, zawsze z sieci na O., przeglądy, tzn. filtry i olej robione na bieżąco (olej 5w40 co około 10 tys. km) - teoretycznie żadnych problemów z silnikiem, oleju nie ubywa, pali 6-7 l/100, ale jednak trochę kopci przy przyspieszaniu na czarno - bardziej niż inne diesle (nawet te bez DPFa), co mnie irytuje. Nie mówię tu o bucie w podłodze, bo to jasne, że całe paliwo nie przepali się i wylatuje z tyłu, ale nawet średnio spokojne przyspieszanie powoduje chmurkę widzianą w lusterku na tle świateł jadącego za mną samochodu. Jaka może być tego przyczyna? Czy może być to wina przypchanego, czy brudnego intercoolera? Zamierzam to sprawdzić w pierwszej kolejności, jak sprawdzić ewentualnie cieknące wtryski?
Drugie pytanie, dotyczy oleju, który wchodzi podczas wymiany. Teoretycznie powinno go być niecałe 5l, u mnie po spuszczeniu przez korek i filtr zawsze wchodzi około 4,3l, co może być powodem? Czy może uzbierało się już tyle nagaru?

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Zacznij od przepływomierza może przekłamuje, miałem podobny przypadek w megance jakiś czas temu, podczas przyśpieszania świata nie było widać i z odejściem też nie było szału, czarny dym, okazało się właśnie że to przepływka.

Do góry Bottom