• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna 2.0 16v (volvo) problem z odpaleniem :/ błędy

drekrobak

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Biłgoraj
Witam mam problem z odpaleniem laguny 2.0 16v z silnikiem volvo 97r. z instalacją LPG na wtrysku. Zmieniałem uszczelkę pod głowicą, rozrząd porządnie ustawiony (z blokadami) Clip pokazuje błąd:
B56D OBWÓD BLOKADY ZAPŁONU 2.DEF (2.DEF = kod blokady rozruchu nie przyuczony)

Rozrusznik kreci ale zero odzewu :/ nie ma w tym clipe opcji przyuczania blokady rozruchu (albo nie wiem gdzie szukać)
Proszę o pomoc
Pozdrawiam

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Jest tylko musisz wyjść z kontroli defektów czyli klikasz raz na strzałkę i o ile dobrze pamiętam to wchodzisz w funkcje wykonawcze. I tam znajdziesz przyuczenie kluczy na podczerwień i na fale radiowe. Tylko spokojnie, może nie mogłeś znaleźć bo nie zawsze chce łączyć, to spróbuj od nowa.

drekrobak

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Biłgoraj
nie ma tej opcji :/ sprawdzałem już na 2 wersjach softu. jak można sprawdzić czujnik położenia walka rozrządu ?? i jaka rezystancja powinna być na czujniku wału korbowego ??

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Trzy dni temu miałem identyczny błąd w lagunie 2.0 8v z 94 roku i mi wszystko chodziło, tylko immo było ominięte i błąd siedzi cały czas. Po przyuczeniu klucza zamki zadziałały ale właściciel chciał, żeby zostało na pilocie dostawionym.

a próbowałeś na drugim kluczyku?

drekrobak

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Biłgoraj
nie ma drugiego kluczyka, kod do kluczyka jest 8 cyfrowy i nie da się go przyuczyć powszechnie znaną metodą.

vitorio

SuperMechanior
Punktów
10
nie ma drugiego kluczyka, kod do kluczyka jest 8 cyfrowy i nie da się go przyuczyć powszechnie znaną metodą.
W Twojej wersji masz centralny zamek na podczerwień, natomiast immo ma transponder - o ile data produkcji jest po 03-02-1997 r. Więc szukaj przerwy pomiędzy dekoderem immo a ECM silnika. Podczas wybudowania głowicy była ruszana wiązka silnika. Być może to spowodowało przerwę w komunikacji pomiędzy dekoderem immo a ECM.
Ponadto mam pytanie: czy podczas kręcenia rozrusznikiem pracuje pompa paliwa? Która wersja silnika N7Q700 czy N7Q704?

drekrobak

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Biłgoraj
Witam
pompa paliwa pracuje, numer silnika sprawdzę jutro i poszukam przerwy
Pozdrawiam

qbi8

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubartów
Kolego "drekrobak ", jak rozwiązałeś problem laguny ?

GTH

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Piła
A jaki masz problem? Auto proste jak drut lacznie z naprawieniem, usunieciem immo.

qbi8

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubartów
Właśnie z tym immo ,wydawało się banalnie proste , ale chyba nie jest.Procedura immo dla fenix 5 nie działa ,pinu w kluczyku brak więc i synchronizacji nie mogę zrobić .Oczywiście kable sprawdzone,odbiornik podczerwieni podmieniony.

GTH

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Piła
Procedura jaka, z igla? Zawsze dziala. Pilot nadaje?

qbi8

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubartów
Procedurę robiłem "klepaczką", igłą jeszcze nie próbowałem , pilot wysyła pojedynczy sygnał (widoczny w kamerze) . Potrzebuję pinu do synchro, zastanawiam się czy nie da się go uzyskać z motoroli w sterowniku immobilisera .

GTH

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Piła
Mistrzu a w lagunie 1 przed liftem gdzie ty tam masz motorole? Szukaj boxa na 2 wtyczki i pamieci microwire w srodku.

qbi8

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubartów
W module 7700843415-B, procesor motoroli z maską F62J , HC05... jak się nie mylę .

qbi8

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubartów
Tylko gdzie 93c46,w tym module ? Te pamięci były w modułach z jedną niebieską wtyczką .

GTH

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Piła
Mocno mi sie wydaje ze w tym tez dawno juz takiej nie robilem.