• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna 2 1.9 dci

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
983
Miasto
PGS
Napewno masz panewki i pierścienie. Uszczelka glowicy, wydechowe i ssace. Do tego sprawdził bym jeszcze zawory w jakim są stanie. Przymierzam się teraz w traficu robić remont. Części nie są takie drogie...

Alien_47

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
Ale z tysiac za remont wezma plus części ?

Ostatnia edycja:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
983
Miasto
PGS
No około 1000 za robotę i z 1500 max czesci

Alien_47

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
Plus rozrząd przy tym bo nie wiem kiedy był robiony

Dobra najpierw splukam sie na wakacjach a po tem bedziemy myśleć

Jaano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
BB
Wg mnie nie ma co pakować się w koszty przy takim przebiegu - te silniki robią po 400-500 tys. jeśli panewki nie padną.
Ja zrobiłem remont tego silnika, bo mechanik mnie namówił - u mnie kopcił zarówno jak przed tak i po remoncie, do tego pali sporo teraz w zimie to nie ma szans się zmieścić w 10-11l lokalnej jazdy - raczej 12-14.
Z tym ze u mnie jak się okazało - przebieg 400tys. był kilka lat temu w ASO w Austrii odnotowany.. a że cena i tak była niska, brałem pod uwagę remont..
Ja polecam nie czyścić tylko wymienić odmę - nowa kosztuje chyba 120zł, więc nie ma co oszczędzać na tym.
Nie ma wycieków widocznych? Nie leje olej na gaszaku (przepustnicy), co chyba jest normalne w tych silnikach?
Może turbina puszcza mimo że regenerowana - różne są jakości tych regeneracji..

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Wg mnie nie ma co pakować się w koszty przy takim przebiegu - te silniki robią po 400-500 tys. jeśli panewki nie padną.
Ja zrobiłem remont tego silnika, bo mechanik mnie namówił - u mnie kopcił zarówno jak przed tak i po remoncie, do tego pali sporo teraz w zimie to nie ma szans się zmieścić w 10-11l lokalnej jazdy - raczej 12-14.
Z tym ze u mnie jak się okazało - przebieg 400tys. był kilka lat temu w ASO w Austrii odnotowany.. a że cena i tak była niska, brałem pod uwagę remont..
Ja polecam nie czyścić tylko wymienić odmę - nowa kosztuje chyba 120zł, więc nie ma co oszczędzać na tym.
Nie ma wycieków widocznych? Nie leje olej na gaszaku (przepustnicy), co chyba jest normalne w tych silnikach?
Może turbina puszcza mimo że regenerowana - różne są jakości tych regeneracji..

dobrze prawi. odma jest jedna z przyczyn zacierania sie silnika.

Jaano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
BB
Na czym się wogóle ta historia zakończyła?
Większość problemów zanika przed rozwiązaniem ich do końca...

Makimuss

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
7
Miasto
Zachpom
Raczej rurka odmy i pompa oleju to powody zgonu silnika następna to olej pierwsza pada turbo potem panewka i korba . Sprawdź turbi czy nie goni oleju i jaki kolor dymu . Czarny dym i brak mocy to nie domknięty Egr .

Jaano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
BB
Dym przy mocnym depnięciu czarny ale moc jest..
Założyłem nowy temat w kategorii Diesel: 1.9 Dci dość duże spalanie szczególnie lokalnie

Alien_47

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
Orienrujecie się Panowie gdzie mogę oddać swoją lale Karowice okolice.

Do góry Bottom