Ciężko tak stwierdzić czy to wymiana profilaktyczna, owszem sypały się ale to jest tak jak specu napisał przy moim poście(z czym się zgadzam w 100%) to auto ma taką opinię głównie przez to jak te silniki były traktowane i jak ktoś o nie dbał(królowa ma dosyć wrażliwy motor

).... poza tym czy ten przebieg królewny to prawdziwy??
Jak chcesz to podjedź na warsztat niech zrzucą miche i sprawdzą

, będziesz wiedział...
Ciężko tak stwierdzić czy to wymiana profilaktyczna, owszem sypały się ale to jest tak jak specu napisał przy moim poście(z czym się zgadzam w 100%) to auto ma taką opinię głównie przez to jak te silniki były traktowane i jak ktoś o nie dbał(królowa ma dosyć wrażliwy motor

).... poza tym czy ten przebieg królewny to prawdziwy??
Jak chcesz to podjedź na warsztat niech zrzucą miche i sprawdzą

, będziesz wiedział...
Przyznam się, że dopiero po kupnie auta poczytałem o nim w necie i z setek opinii za i przeciw doszedłem do podobnego wniosku iż na kłopoty składają się: nieznany przebieg, sposób eksploatacji, interwały wymian oleju i jego typ. W moim przypadku przebieg wygląda na prawdziwy bo świadczą o nim wlepki pod maską, dokumentujące przegląd na zakończenie gwarancji, wymianę rozrządu i jakąś kontrolę elektroniki. A że zawierają daty i kilometraż, więc można się zorientować jakie były przyrosty przebiegu w czasie. Poza tym, co sprawdził mi zaprzyjaźniony elektronik, ilość kilometrów na liczniku jest zgodna z zapisaną w sterowniku. No i wnętrze, moja pani Renata wygląda jakby zaledwie parę miesięcy, a nie jedenaście lat temu wyjechała z salonu - bynajmniej nie piękności i odnowy mechanicznej

I na koniec, silnik pracuje równo, powiedziałbym tak jakoś aksamitnie w porównaniu z tdi 1,9 w poprzedniczce Audi A4 Avant, a jedyne co mnie trochę niepokoi to jak mi się wydaje zbyt mała moc dopóki się nie rozgrzeje, tak jakby turbo wstawało dopiero po wzroście temperatury.
Co zaś do porady żeby zrzucić miskę olejową i skontrolować panewki, to biorąc pod uwagę cenę tej operacji, bardziej racjonalne byłoby poświęcenie jeszcze dwóch stówek na ich komplet z ASO ale zanim podejmę decyzję poszukam warsztatu, w którym sprawdzono by ciśnienie oleju. A propos, czy jest ono podobne do tego w silniku 1.9 czyli 1,2 bara przy obrotach 1000 i 3,5 przy 3000 oraz temp. 80 stopni?
Pozdrowionka!