• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna 3 2.0dci

Marcin 77

Początkujący
Punktów
2
Witam
Interesuje mnie zakup auta jak w tytule
Nie ukrywam że będzie to auto z lat 2008-2010 więc nie nowe i z przebiegiem ok 250tyś biorąc pod uwagę oferty na rynku, czy mógłbym prosić o opinie o tym modelu , czy warto to kupować. Jak dotąd oglądałem dwie sztuki z podobnym przebiegiem, w jednej turbo zapowiadało już się do regeneracji w drugim było już po regeneracji, poza tym silniki pracowały bardzo ładnie nawet zimne świeżo po odpaleniu. Ale wiem że silnik to nie wszystko. Jak z elektroniką i pozostałymi podzespołami w aucie w tym wieku, czy trzeba się przygotować na notoryczne występowanie usterek czy raczej auto jeszcze może posłużyć ?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Diesel Euro 4? Na sezon dwa ok. Na pół dekady, dekadę odradzam.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Euro 5 , te auta spełniają też normę euro 5
No mogą, mogą...pewnie że tak. Wybacz, ale tak sobie piszę z marszu...nie gmeram po google...
No na pewno nie te z 2008 ;)

Spoco, jak celujesz w Euro5, to...luźna guma, jak ktoś pisał...

Krisnap

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Lwówek
Witam
Interesuje mnie zakup auta jak w tytule
Nie ukrywam że będzie to auto z lat 2008-2010 więc nie nowe i z przebiegiem ok 250tyś biorąc pod uwagę oferty na rynku, czy mógłbym prosić o opinie o tym modelu , czy warto to kupować. Jak dotąd oglądałem dwie sztuki z podobnym przebiegiem, w jednej turbo zapowiadało już się do regeneracji w drugim było już po regeneracji, poza tym silniki pracowały bardzo ładnie nawet zimne świeżo po odpaleniu. Ale wiem że silnik to nie wszystko. Jak z elektroniką i pozostałymi podzespołami w aucie w tym wieku, czy trzeba się przygotować na notoryczne występowanie usterek czy raczej auto jeszcze może posłużyć ?
Witam. Usterek "genetycznych" w tym modelu z silnikiem 2.0 Dci praktycznie brak. Wiadomo jak w każdym z nowoczesnych diesli z czasem padnie turbina lub wtryski. Na duży PLUS na pewno bezproblemowy system Dpf. Tak samo instalacja elektryczna- poza wyminą żarówek i doładowywaniem profilaktycznym akumulatora nic więcej tu nie trzeba robić. Laguna w trójce ma też bardzo dobre zabezpieczenie antykorozyjne. Podsumowując mogę polecić ten model

Marcin 77

Początkujący
Punktów
2
Witam. Usterek "genetycznych" w tym modelu z silnikiem 2.0 Dci praktycznie brak. Wiadomo jak w każdym z nowoczesnych diesli z czasem padnie turbina lub wtryski. Na duży PLUS na pewno bezproblemowy system Dpf. Tak samo instalacja elektryczna- poza wyminą żarówek i doładowywaniem profilaktycznym akumulatora nic więcej tu nie trzeba robić. Laguna w trójce ma też bardzo dobre zabezpieczenie antykorozyjne. Podsumowując mogę polecić ten model
Nabyłem to auto i mogę się podzielić co nieco wiedzą jaką już zdobyłem o tym modelu. A więc moja to wersja 2.0dci 130km salon pl. Po pierwsze wersje przed liftem są na sterowniku edc16 , mają trochę inną mapę sterowania silnikiem i podobno więcej palą, po lifcie edc17 trochę mniej pali, i nie ma wibracji od silnika. Wersja po lifcie ma też pompę paliwa w baku co moim zdaniem jest dużym plusem. Nie ma problemów z odpalaniem , nie zapowietrza się układ doprowadzenia paliwa. Auto nie ma problemów z korozją, Silnik wersja 130km bez problemu można podkręcić do ok 200km, (według znajomego tunera) wtryski, turbo takie same jak w wersji 150km i 173km. DPF, nie wiem że go mam, a auto użytkowane w mieście na bardzo krótkich odcinkach. Usterek w elektryce brak. Po zakupie pojawił się bład na desce skontroluj układ wydechowy i wtryskowy. Nie ma się czego bać ,pojawia się nawet w benzynie, u mnie wina była sonda lambda. Silnik praktycznie wad nie ma ale jeżeli był serwisowany tak jak Renault zalecał czyli olej co 30tys to w mocniejszych wersjach zdarzało się obrócenie panewki przy ok 250tys km. Moja miła olej zmieniany co kilkanaście tysięcy km. Podobno obrócenie panewki powodowało też podgięcie miski olejowej, taka konstrukcja smoka. Niestety te auta się wolno nagrzewają i przy moim użytkowaniu na krótkich odcinkach spalanie oscyluje ok 9l co porównaniu benzyna gaz słabo się oplaca

Do góry Bottom