• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna II 1,8 16V przy skręcie na postoju znacznie spada z obrotów

stratos37

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pieszyce
W czasie skrętu kołami na postoju występuje znaczny spadek obrotów silnika (zatelepanie silnikiem), przy energicznym skręcie na maksa potrafi silnik zadusić.
Od strony mechanicznej podmieniona pompa, wymieniony olej wspomagania, czujnik ciśnienia wspomagania, świece, wyczyszczona przepustnica i przyuczona.
Od strony elektryczno-elektronicznej stwierdzone przez diagnostę komputerowego, że jest wszystko OK tzn. czujnik ciśnienia wspomagania działa, wysyła sygnał do sterownika S2000RPM Sagem (sterownik widzi sygnał) - bez efektu.
Poza tym silnik pracuje idealnie, obroty jałowe w okolicach 750 są stabilne, bez pływania, silnik pali bardzo dobrze, ma moc itp. itd. Co ciekawe, gdy włączam klimatyzację silnik podnosi sobie obroty - reakcja prawidłowa.
Zdaję sobie sprawę, że przy manewrach kierownicą na postoju występuje, obciążenie dla silnika, ale nie powinno tak być, żeby silnikiem telepało i żeby gasł, po to jest czujnik ciśn. wspom., aby podał sygnał do sterownika, a on powienien wyrównać obroty, ale jakoś to nie działa.
Dzięki !

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Zerknij na to z innej strony, co się naciąga lub zgina przy skręcie brak styku zwarcie , zdejmij pasek odpal bez co dzieje się z pracą silnika gdy wspomaganie nie działa?

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
...
Zdaję sobie sprawę, że przy manewrach kierownicą na postoju występuje, obciążenie dla silnika, ale nie powinno tak być, żeby silnikiem telepało i żeby gasł, po to jest czujnik ciśn. wspom., aby podał sygnał do sterownika, a on powienien wyrównać obroty, ale jakoś to nie działa...
Miernik w łapki i przedzwonić kabelki pomiędzy czujnikiem a ECU .

stratos37

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pieszyce
Wziąłem miernik w łapki, jest na pinie czujnika ciśnienia wspomagania masa tak jak ma być, czujnik zwiera przy skręcie, sygnał dochodzi do sterownika na złącze brązowe (B) - styk (pin) C4, wg schematu i to jest OK, elektronik samochodowy stwierdził za pomocą clipa, że sterownik widzi sygnał z czujnika ciśn. wspomagania - czyli reakcja sterownika jest, ale nie potrafi powiedzieć dlaczego tak się dzieje.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Sprawdź czy nie okręciło ci się koło pasowe wału korbowego, to bardzo częsta przyczyna takiego zachowania:)

stratos37

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pieszyce
Dzięki za odp. jak mam to sprawdzić, czy okręciło się koło pasowe wału korbowego, pozdr.

stratos37

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pieszyce
Dzięki serdeczne za odp. coś mi się wydaje że dobrze kombinujesz, czy ja sam mogę sprawdzić to koło, np. podniosę maskę, druga osoba będzie kręcić kierownicą, czy będę widział coś charakterystycznego, czy to koło widać na zewnątrz, bo w tej chwili nie mam przed oczami silnika. Bardzo proszę o podpowiedź jak mam to zdiagnozować, bo mnie gnębi ta usterka, czy najlepiej podjechać do mechanika, żeby sprawdził. Czy problem jest i dużo pracy z jego wymianą i czy dobrze ja rozumiem, tzn. chodzi mi o zasadę działania, jeżeli to koło pasowe się okręci, tzn. że nie pomaga temu paskowi się kręcić, nie nadaje mu siły kręcenia, czy tak ? Bo sam pasek się kręci, jeżeli źle rozumiem, nie gniewaj się wytłumacz, bo coś stawia opór silnikowi, nie mogę zaskoczyć zasady działania.

Aha, czy poza tymi objawami, które wyżej napisałeś, silnik będzie chodził idealnie, miał moc itd. Bo u mnie jedynie występuje ten spadek obrotów przy skręcie, nie ma przygasających świateł i skaczących obrotów przy włacz. klimy.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Zdejmij prawe przednie koło i osłonę silnika lub inaczej część nadkola osłaniające koło pasowe i masz wszystko jak na dłoni. No oczywiście ktoś musi kręcić kierownicą a ktoś obserwować koło. Opisałem usterki, które mogą występować ale nie muszą. Wymiana koła jest bardzo prosta ja robię to kluczem pneumatycznym, przy skręcaniu koniecznie zapodać klej na gwint:)

stratos37

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pieszyce
Tzn. w momencie kręcenia kołami będę widział, że koło się nie obraca razem z paskiem.
Czy dobrze rozumiem, koło się okręciło, nie ciągnie wał z kołem paska, powstaje opór przez wspomaganie i silnik spada z obrotów, ja sobie to wyobrażałem inaczej: jeżeli się koło okręciło, to by też nie było wspomagania albo by było gorsze.
Proszę o wytłumaczenie działania tego, dlaczego powstaje opór dla silnika, jeżeli się koło okręci, a ja pojadę w tygodniu do mechanika i o efektach poinformuję. Będę mógł mu wytłumaczyć o co dokładnie mi chodzi.
Z góry serdeczne dzięki !

Do góry Bottom