• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

LAGUNA II WYCIE SPRĘŻARKI MIĘDZY 2500 A 3000 OBROTÓW

vandzianman

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Myszków
Witam wszystkich
Renault laguna 2 z silnikiem 1.8 , sprężarka delphi. Klima w tym samochodzie była nieczynna conajmniej 4 lata. Stara sprężarka miałą uszkodzoną cewke po zatarciu łożyska więc została założona druga sprężarka. Wymieniony został również filtr osuszacza i zwór dławiący. Klima chłodzi bardzo dobrze ale po kilku dniach jest wyraznie słyszalny dwiek sprężarki miedzy 2500 a 3000 obrótów. Moje pytanie co to może być czy to jakieś łożysko w sprężarce czy może zaciera sie sprężąrka? Dodam że sprężarka zostałą zala 100ml nowego oleju a do układu zostało jeszcze dodatkowo wpuszczone 25ml. Olej stary który spuściłem ze sprężarki był czysty. Porszę o porade.

dodam jeszcze że na wolnych na biegu jałowym i do 2000 obrotów praca sprężąrki jest nie słyszalna a ręcznie kręci się lekko i swobodnie.

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
niepotrzebnie się martwisz ta część nie jest nowa ma prawo tka działać ,no chyba że wstawiłeś nową sprężarkę ,pozdrawim

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Prawdopodobnie łożyska igiełkowe w sprężarce dają się już we znaki... Jeździć do puki nie padnie...

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
koszt wymiany takiego łożyska może być taki sam co druga używna

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Dokładnie, a wymienić je to 13 min roboty... bez ściągania sprężarki. A z używkami to różnie bywa...

Jamal.

Nowy
Punktów
1
Wycie w takim przypadku spowodowane jest przez niedziałający zaworek elektromagnetyczny w spręzarce klimatyzacji powodem może być wiązka panel sterujący lub właśnie ten zaworek najlepszym rozwiązaniem jest wymiana sprężarki w lagunie ii na starszą wersję z zaworkiem mechanicznym nie sterowany elektroniką sam tak zrobiłem i 4 rok bez problemu. Reszta postów o uszkodzonych łożyskach z góry można odrzucić ponieważ poniżej tych obrotów nie słychać nic a ten charakterystyczny dźwięk który zaczyna się od tak 2500-3000 obrotów w wzwyż w renault świadczy o tym zaworku który to właśnie przy tym przedziale obrotów powinien zacząć się przymykać aby ograniczyć wydajność sprężarki na tak wysokich obrotach. Jakby co mam 2 sprężarki które są identyczne jak te w lagunie ii ale posiadają mechaniczny zaworek wystarczy wymienić i w ddt2000 lub renilinku wybrać sprężarke sanden w zakładce klimatyzacji jakby ktoś był zainteresowany sprężarką odemnie pisać na priv

Do góry Bottom