• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Lancia Y MY'01; 1,2 16v 80KM (Może być Punto II)

Randzit

Nowy
Punktów
1
Miasto
W-wa
Konkretnie. Samochód to Lancia Y(840) z 2001 roku.
Silnik FIRE, 1242 ccm. 16v, 80KM. Sterownik Bosh Motronic ME7.3H4 EOBD. Przebieg w/g sterownika to ok 250kkm. Program diagnostyczny to Alfa OBD i Visa.
Błedy nowe: P0300; P0302; P0303
Stare: P1135
Sporadycznie: U1600

Stojąc na światłach nagle silnik zmienił styl pracy i zgasł. Zapalił normalnie, ruszyłem i zgasł - zadławił się. ponowne zapalenie i z większym gazem - ruszył. jednakże w lusterku zauważyłem większą chmurę. CE zaczął migać. Doturlałem się do domu.
Przewody i świece wymieniałem ok 2 miesiące wcześniej. Wypadanie zapłonów szczególnie cylinder 2 i 3 zasugerowało mi cewkę zapłonową. Niestety nie dało to poprawy. Spaliny są szare, czuć benzynę.

Testowanie:
Oczywiście jest zasilenie +12 na cewce. Są sygnały masy kluczowania na cewce. Przewody WN nie przebijają. Jest iskra na wszystkich cylindrach, jednakże świece 2 i 3 cylindra są wilgotne. Silnik pracuje (kiepsko). odłączenie przewodów WN od świec 2 i 3 cylindra niczego nie zmienia. Odłączenie wtryskiwacza 2 - silnik gaśnie. odłączenie wtryskiwacza 3 - przestaje kopcić.

W innym samochodzie miałem podobne objawy jak był uszkodzony przepływomierz. Tu takowego nie ma. Czy to .... czujnik położenia wałka rozrządu? Czy przeskoczył rozrząd. Czytałem że to przepustnica, ale tak gwałtownie. Czy ECU?

Pozdr. i proszę o sugestie.
A.

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Sam muwisz że przestaje kopcic po od pięciu wtrysku. Tam szukaj .
Sprawdź zasilania wtryskiwaczy.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Mialem.podobnie sypalo bledy cewek. Po 2 tyg grzebania wymiana stera i maszyna ruszyla

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
117
Miasto
Świdnica
Dziwne że z momentu na moment, ale sprawdź ciśnienie sprężania. I poza tym nie wykluczałbym przewodów pomimo tego że nie przebijają... Najpierw podmień. Jeśli będzie bez zmian to przyjrzyj się bliżej wtryskom benzynowym.

Randzit

Nowy
Punktów
1
Miasto
W-wa
Dziękuję za podpowiedzi. Nie mam niczego na podmianę. Sprawdzę jeszcze komputer sterujący.
Czy do rozkodowania ECU Bosh potrzebne jest coś extra ?
A.

Randzit

Nowy
Punktów
1
Miasto
W-wa
Problem rozwiązany.
Uszczelka pod głowicą. "Przejście" pomiędzy II i III cylindrem. Następnie dalej. Przy próbie rozruchu wyrzuciło płyn chłodniczy.
Pomogło .... wymiana silnika.

Do góry Bottom