Czarny i czerwony żadna różnica na jaki rynek produkowany. Wymysl launch polska dystrybutora że czerwony niby org a czarny podrobka. Dowiadywałem się u bezpośrednio u producenta i bezpośrednio od producenta kupowałem bez żadnych pośredników, a producent w większości sprzedaje czarne i to ma w większości magazynów w Europie. Mini np. kolor obudowy to różnica w użytym tablecie, w dużym pewnie też. Jeden i drugi się tak samo rejestruje. Jedyna różnica to cena między dystrybutorami a producentem (marzą) Wymieniałem same głowice w przypadku czerwonych i czarnych np. w przypadku uszkodzenia i producent bez żadnych problemów dopisuje je do swoich serwerów. Klientowi w Bydgoszczy zarejestrowali przed sprzedażą, nikt nie pamiętał hasła. Hasło odzyskane też bezpośrednio z launch (gdzie mi sprzedają ostatnio czarne) Czerwone duże mają dodatkowo często logo golo i np. tutaj więcej da się załatwić przez golo o w launchu im się nie chce, czarne w launchu nie ma problemu. Licencja i całym dokumentem jest mała czarna kartka która trzeba pilnować bo bez niej jest problem z ewentualną wymiana głowicy czy też ewentualnym odzyskaniem hasła w przypadku problemów na serwerach launch. Jak ktoś dostaje jakaś dziwna nazwę użytkownika ze sprzętem to dostał dwuletni sprzęt w którym minęła aktualizacja i ma dostęp do ruskich. Dystrybucja zawsze będzie się bronić bo im pełny uciekają. I dalej polski dystrybutor sprzedaje aktualizację za ok 3tys, mam to samo bezpośrednio od producenta za trochę więcej niż 50procent ich ceny. Pisałem z telefonu i może być trochę nie składnie ale wiadomo o co chodzi. Mam bezpośredni kontakt z producentem i nie ma problemu aby jakikolwiek sn zweryfikować czy ma od nich ważną aktualizację itd.
Co do języków launch od zawsze miał takie sobie tłumaczenie, niektóre marki pl inne eng ale dodali tłumacza w sofcie więc nie jest to już problem. Wszystkie mają dwa lata aktualizacji. Diagun to zabawka w porównaniu do pro jeżeli chodzi o funkcje, tj. mają te same co sprzęty za 500-700 pln