• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

legalizacja zbiornika lpg czy wymiana na nowy zbiornik lpg

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Z tego co ja się orientowałem o legalizacji wychodzi niewiele taniej niż nowa butla, a legalizację można dostać na 10 pod warunkiem że zbiornik będzie spełniał odpowiednie warunki ciśnieniowe zazwyczaj dają na 5 lat więc się nie opłaca , jakiś czas temu wymieniałem właśnie butle na nową (używka miała 3 miesiące ) z papierami trafiła się 300 zł 48l w koło i zatankowaną do pełna wyszło mnie w sumie 350 zł bo pojechałem po nią osobiście wymieniłem sam nic trudnego na warsztacie za całkiem nowa z montażem chcieli 480 zł , starą sprzedałem za 120 i wielozawor za 100 plus gaz który tam był także prawie się zwrocilo

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
Nie wiem panowie skąd te ceny macie legalizacja butli na 10 lat w Radomiu na Warszawskiej w grudniu ubiegłego roku 160PLN wszystko trwało ok 3 godzin

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Nie wiem panowie skąd te ceny macie legalizacja butli na 10 lat w Radomiu na Warszawskiej w grudniu ubiegłego roku 160PLN wszystko trwało ok 3 godzin
Stare to jest dobre wino. Pozatym stan zbiornika jest istotny, jeździł byś na takiej jak na wyżej załączonym obrazku? Woził byś dzieci autem z takim zbiornikiem?

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
Na takiej jak na obrazku na pewno nie u mnie był stan ideał fakt astra h więc ładnie schowane wewnątrz

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Stare to jest dobre wino. Pozatym stan zbiornika jest istotny, jeździł byś na takiej jak na wyżej załączonym obrazku? Woził byś dzieci autem z takim zbiornikiem?
Pytnie rzczej dlaczego przegląd tchniczny nie odwalił tej butli. U nas jest co rok a na zachodzie co dwa. Według nowych wytycznych EU , zbiorniki gazowe nowej generacji mają 10-lat homologacji producęta i przez następne dziesięć przedłuża to przegląd techniczny. Wizualnie z zewnątrz i szczelność systemu. Według badań przez dziesięci leciów zbiorniki nie są w stanie ulec korozji wewnętrznej przez 20 lat. Po idą na złom.

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
Tak 20 lat i na złom u kolegi tak było instalaja w samochodzie z Holandi skończył się termin więc pojechał na legalizacje i jemu na bank tą butlę wyjmowali i sprawdzali 2 dni im to zajęło ale widać że wyjmowana bo u mnie to chyba tylko nr spisali i u niego powiedzieli ze więcej nie da rady przedłuzyc

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
No bardzo ładny też nad takim myślałem ale trafiłem podobny gabarytowo ale wyłożony szamotem z Holandii za 0,7 więc siłą rzeczy pomysł upadł

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Trzeci sezon ciągnie bezawaryjnie, zero przepaleń tylko lekkie deformacje w miejscach najbardziej nagrzewających się.

majstrujeprzymechanice

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Warszawa
bit.ly
Ja dla świętego spokoju wymienił na nowy. Po co oszczędzać na czymś takim? Zawór i inne podzespoły butli będzie miał nowe a spalanie się zmniejszy. Nie wiele się zmniejszy, ale będzie to zauważalne. Kiedyś mi kumpel mechanik to powiedział to go wyśmiałem... Okazało się, że miał racje, ale nie wie dlaczego tak się bierze.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Zawór i inne podzespoły butli będzie miał nowe a spalanie się zmniejszy. Nie wiele się zmniejszy, ale będzie to zauważalne. Kiedyś mi kumpel mechanik to powiedział to go wyśmiałem... Okazało się, że miał racje, ale nie wie dlaczego tak się bierze.
A świstak siedzi i zawija w te sreberka.

Punktów
0
Miasto
Białystok
Normalne jest że zbiorniki zewnętrzne korodują i nie ma sensu ich legalizować bo nawet takiej legalizacji nie przejdą, a co do zbiorników wewnętrznych to jak najbardziej legalizacja, koszt legalizacji ok. 250 zł, koszt wymiany na nowy ok 490-500, po legalizacji butla jest ważna kolejne 10 lat.

Muminek

SuperMechanior
Punktów
73
z tego co wiem żaden szanujący się diagnosta/rzeczoznawca nie przedłuży legalizacji na zbiornik jeśli ten jest skorodowany, poza tym trzeba go wymontować i zawieźć do badania - mogą to być niepotrzebne dodatkowe koszty w przypadku gdy nie przejdzie badań- osobiście bym wymienił na nowy.

Do góry Bottom