• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Leon 1,9 tdi brak mocy na niskich obrotach

Adaś1Z

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Podebłocie
Cześć wszystkim. Mam problem ze swoim Leonem inne naprawiam a swojego uleczyć nie mogę. po kolei : Leon 1,9 tdi 110 koni. silnik asv. problemem jest słabe przyspieszenie poniżej 2,5 tys/obr. Było robione : nowy wcześniej podmieniany na inny zawór n75, sprawdzone podciśnienia na vacum, zaworu zwrotnym,Gruszka nowa.egr zaslepiony, wstawiony nowy chiński koras ale poprzednia tez słabo dmuchała w sumie przed awaria. sztanga ustawiana robione logi i wykresy. zmienna geometria chula , podciśnienia - 1 bar. Zderzak od sztangi regulowany nic nie dało. Map sensor czyszczony. generalnie auto ma wgrane mapy na 150 ale dół ma strasznie słaby. mapy ok bo w dwóch innych autach te same i jest super. robiłem próbę bez wydechu i bez różnicy chyba że musi być jakiś ciąg i bez tłumika Jeszcze gorzej?. nie wiem co zostaje? ten typ tak ma?rozrząd ustawiony wałek blokada a pompa na zegarek bo na 49-51 nastawy grupa 00 poz 2 słabo palił. może kto ma pomysła?. naprawdę siadam do innego 90 czy 110 i rwie od 1800 obrotów a ten jest muł.przekroczy 2,5 idzie ładnie turbo ładuje kopci jak głupi bo wiadomo mapy

Ostatnia edycja:

florek51

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Krotoszyn
odepnij przeplywke albo podloz inna dobrą nie koniecznie nowa chińską. no i parametry.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Na moje skoro był chip to teraz bym wrócił do ori i zobaczył jak na ori się zachowuje.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Wrzuć tą mapę i oryginał jak masz , zerkniemy.

Michal200848

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Lubelskie
Teraz to sobie można jak soft na 150 kuca zrobiny w asv HA HA HA i jeszcze turbo pokręcili, nawet podstawowych rzeczy nie zrobiłeś daj logi 008,011.
Ile jest podccisniena za n75 na wyjsciu na gruche, bo dziś robiłem takiego parcha co miał słaby dół i n75 był uj**any .

Podejrzewam że u ciebie dobra turbina załatwiła by sprawe w 100%.

Adaś1Z

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Podebłocie
Mapy wrzucę wieczorem bo teraz do pracy. na jałowym podciśnienie na gruche jest podobne jak na pompie vacum czyli vacummanometr pokazuje - 1. Mapy w dwóch innych autach są te same i jest luksus. Logi na trójce i opór tylko od ilu 1,5 tyś 2? Zapomniałem dodać że najpierw padła turbina potem wgrałem mapy. i przed i teraz słaby dół jak był tak został. Na starej turbiny i na chińskim korasie to samo. tylko stara mogła nie domagać a nowy może być szmelc.....

Michal200848

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Lubelskie
Nawet sie nie zastanwiaj tylko targaj turbo, miałem w beemie klinet przywiózł nowego chinola to jechać z dołu nie chciało.

Adaś1Z

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Podebłocie
Na nanometrze jest podziałka ale oznaczenie jest 0,5 potem znów skala wiec pewnie kolo 0,7 będzie. Czyli szukać turbo org z małym luzem? czy logi i dopiero.... a nie może to być wina pompy? Przyznam że nie wiem czy można sprawdzić ja VCDS'em? Logi jak w przypadku turbo?

Adaś1Z

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Podebłocie
Wrzucę logi na weekendzie bo takie gdybanie teraz. geometria regulowana x razy i to z kompem potem wykresy. ale dół zawsze do kitu. zobaczycie logi. Może coś się wyjaśni. A może być wina pompy np.nastawnika?

Do góry Bottom