• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Leon 1m 1.6 16V wymiana krzywej piasty i tarcz przednich

Radoslaw000

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radom
Witam
Z jakim kosztem muszę się liczyć z wymianą u mechanika tarcz przednich i jednej piasty z łożyskiem która ma bicie ?
Sam tego nie zrobię bo nie mam prasy.
Czy lepiej kupić używaną zwrotnice z piasta i samemu wymienić ?

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Zawsze będzie taniej, gdy sam zdemontujesz i zawieziesz komuś, kto ma prasę.
Taką praskę do łożysk możesz zrobić ze zwykłego lewarka hydraulicznego tylko trzeba sobie stelaż jakiś pospawać aby mieć na czym opierać zwrotnice.
Używki?
Używki w Polsce to głównie złom pochodzący ze złomu, którego nikomu nie udało się już sprzedać. Pomyśl, że czego może pochodzić zwrotnica z łożyskiem gdy jest już w częściach?

Druga sprawa - lepszy nowy Deckermann czy Febi jak ... używany Hart :) ze złomu.
Bierz nowe łożyska i szukaj kogoś kto ma praskę. Myślę że 50-100 maks za wymianę łożyska jeśli doniesiesz już wyjętą zwrotnicę.

Radoslaw000

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radom
Taką praskę do łożysk możesz zrobić ze zwykłego lewarka hydraulicznego tylko trzeba sobie stelaż jakiś pospawać aby mieć na czym opierać zwrotnice.
Używki?
Używki w Polsce to głównie złom pochodzący ze złomu, którego nikomu nie udało się już sprzedać. Pomyśl, że czego może pochodzić zwrotnica z łożyskiem gdy jest już w częściach?

Druga sprawa - lepszy nowy Deckermann czy Febi jak ... używany Hart :) ze złomu.
Bierz nowe łożyska i szukaj kogoś kto ma praskę. Myślę że 50-100 maks za wymianę łożyska jeśli doniesiesz już wyjętą zwrotnicę.
Ok, dzięki za poradę

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Droższych się omija dla zasady. Wyciśnięcie łożyska i wciśnięcie nowego trwa dosłownie 5 minut. Jeśli ktoś chce 200-300 to ile ten ktoś liczy za godzinę warsztatową? 5000?

Jeszcze 10 lat i mechanikowo skończy się w Polsce. Każdy pójdzie po nowego Logana do sklepu, wyjeździ 7-8-9 na spokojnie bez większych awarii i zezłomuje czyli wy...s..ra się na warsztaty.
Za granicą małych warsztatów tyle co kot napłakał. Polskę czeka to samo. Otomoto już stoi i kwiczy, udławił się cenami. Używany złom miesiącami widnieje wystawiony na sprzedaż. To samo czeka większą połowę mechaniorów, będą czekać tygodniami na klienta.

Nowe pokolenie mniej p..dolniętych już dorasta. Na razie mają 15-18 lat i już gardzą używkami albo kosmicznymi cenami. Poczekamy zatem aż lekko dorosną.

Ostatnia edycja:

Radoslaw000

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Radom
Panowie dzisiaj grzebałem trochę przy hamulcach i wychodzi, że prawa piasta przednia ma bicie 0,04 czyli powyżej normy. Na tarczy jest jeszcze większe bicie. Tylko po przekręceniu tarczy o 2 dziurki jest 0,03 czyli ok, zakładając, że norma dla tarczy to 0,05.
Tylko w tym przypadku drgania przy hamowaniu nadal występują. I teraz nie wiem, czy nadal winna jest ta piasta, skoro tarcza mieści się w granicach normy ?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Używki?

Takiś mądry to kup prasę za parę tysi lub jak piszesz zrób z lewarka i zrób to autorowi postu za piwko bo to przecież chwila...
co będziesz ździerał z Niego 50 czy 100 na piwko Ci starczy albo za dziękuję jeszcze lepiej

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Mam prasę. Mam taką za 600zł a nie za parę tysi.
Nie jestem p...dolnięty.
Dotarło do mnie, że na dowód można teraz bez wizy prawie wszędzie. Praska jest z Albani a skrawarkę mam z Mołdawii za podobną cenę.
W Polsce to ja mogę ale złomować lub sprzedawać - wszak przez najbliższe 20 lat nie kupię tam nawet wiertarki. Baaa, ufffa! Jakiej wiertarki!! Ja tam wierteł nie kupię.
Trzeba być nieźle ubity umysłowo, aby w Polsce kupować auta, maszyny i inne fanty, mając prawie komplet autostrad wylotowych z tego cyrku cenowego. No i jeśli dla kogokolwiek problemem jest 800-1200km w jedną mańkę to niech siedzi i kwiczy spłacając to wszystko.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Też pierd. to ile to za wyprasowanie i wprasowanie łożyska? 500?
100zł to max.

Wolałbym dorzucić "400" i zrobić z "lewarka".

Zresztą nawet bym nie dał, bo i tak by spierd. li

Wiadomo Grześka czy GorzołĘ nie podejrzewam o fuszerkę.
Właściciela warsztatu który dba o markę także.

...ale dla Czesia najważniejsze żeby się wcisnęło, a jak co to się powie że klient se kupił zjeb.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Uwierz mi na słowo honoru, te Cześki częściej wiedzą jak nie ugotować łożyska śrubą piasty aniżeli połowa warsztatów w Polsce.
Ja wymieniam łożyska np. piasty w cenie od 20 do max. 40EUR jeśli przyjdziesz ze zwrotnicą w łapie. Gdybym robił to w Polsce brał bym od 150 do 300 albowiem gdybym chciał brać 50 - nikt by nie przyszedł. W Polsce cena jest jakby wyznacznikiem jakości pracy, większa połowa naszej rodzimej rasy uznaje - że jak za 50 to to będzie ***** ***** robota.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Ja "Cześka" mam tylko jednego w wyobraźni. Jak on by Ci wymienił łożysko to byś się przeżegnał nogą.

Wolałbym to sam lewarkiem wymienić niż jemu dać na prasę.

I to mechanik pełną gębą...ale rozrządu już mu nie dają do roboty. Szef się boi :D Tu jego kompetencje się kończą.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
W każdym zakładzie między ludźmi starszymi jest jakiś Czesio. Czesio to nie Janusz, Czesio wie i umie więcej ale ....wlaśnie, strach dać coś poważniejszego. U mnie był taki diabeł kiedyś (ksywa) a ksywa bo wyglądał jak diabeł, gdy wyłaził z kanału. Długie czarne włosy, długa czarna broda i na dodatek wiecznie czarne łapy. Diabeł do rany przyłóż był gość. Prawdziwy kumpel po calości. Miał jednak wadę. On nie demontował..On rwał! Wszystko rwał. Jak przywozili graty z lawet na części to tylko do diabła szły. Do gołej blachy w nockę dwie sztuki robił.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Taaaa Czesiek też wszystko rwie....osłony, chłopie on Ci nie odkręci. Wyrywa.
Przecież klient i tak nie zajrzy :D
Tu akurat mnie nie zaskoczyłeś

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Droższych się omija dla zasady. Wyciśnięcie łożyska i wciśnięcie nowego trwa dosłownie 5 minut. Jeśli ktoś chce 200-300 to ile ten ktoś liczy za godzinę warsztatową? 5000?

Jeszcze 10 lat i mechanikowo skończy się w Polsce. Każdy pójdzie po nowego Logana do sklepu, wyjeździ 7-8-9 na spokojnie bez większych awarii i zezłomuje czyli wy...s..ra się na warsztaty.
Za granicą małych warsztatów tyle co kot napłakał. Polskę czeka to samo. Otomoto już stoi i kwiczy, udławił się cenami. Używany złom miesiącami widnieje wystawiony na sprzedaż. To samo czeka większą połowę mechaniorów, będą czekać tygodniami na klienta.

Nowe pokolenie mniej p..dolniętych już dorasta. Na razie mają 15-18 lat i już gardzą używkami albo kosmicznymi cenami. Poczekamy zatem aż lekko dorosną.
Już ja widzę jak w 5 min to robisz , czasami weź stoper przy takich robotach to się zdziwisz jak takie proste czynności zajmują czas ... jak jesteśmy przy takiej sytuacji to napisz mi czas przy każdym punkcie .
1.dzwoni klient pyta ile co kosztuje i mówi że musi przemyśleć spytać na forum czy to dużo )
2 dzwoni klient kolejny raz pyta kiedy( bo dzwonił wszędzie i pytał za ile i wyszło jednak że przyjedzie do Ciebie bo obiecałeś że zrobisz mu w 5min )
3.przyjechal klient musiałeś odebrać od niego zwrotnice i łożysko bo miał je kupione ( tu już nie pisze że sam zamawiasz odbierasz i wymieniasz na inne bo nie pasuje )
4 .idziesz na stanowisko gdzie masz prasę
5.ustawiasz wysokość prasy (ale Ty masz dobra prasę to nie musisz )
6.szukasz tulejek ( nawet jak masz piękne zestawy to musisz je dopasować i tu znowu nie tylko cena prasy, ale też tulejek . )
7.wyprasowujesz piastę i tu ciekawe jak podkładasz bo przeszkadza osłona termiczna i ogólnie jest nie foremne ( wybijasz młotkiem? Młotek też wliczony w cenę prasy za 600? )
8. bieżnia została na piaście co robisz ?
( Masz odklejacz w cenie tej prasy ,dali do zestawu ? Niestety odklejacz nie łapie bieżni bo bieżnia gładka albo jest koronka ABS na piaście . Co robisz wtedy ?
9.zmieniasz tarcze w szlifierce bo się zużyła
10.naciansz rowki na bieżni pod odklejacz albo rozcinasz całą i rozłupujesz młotkiem .
11. Wpadł Tobie opiłek do oka bo nie napisałem, że zakładałeś okulary bo czasu nie było, bo miałeś tylko 5 min
12 .ściągasz segera (na szczęście się nie przykleił i nie trzeba było młotkiem udarowym opukać )
13. Czujnik ABS się ładnie odkręcił i jeszcze łatwiej wyszedł lub nie przeszkadza albo już nie zwracasz uwagi bo i tak już koronkę na piaście pociełeś tak się spieszyło, więc tego nie liczymy
13 szukasz kolejnych tulejek (i tu znowu kombinujesz bo nie foremna zwrotnica nie ma jak podłożyć
14.wyprasowujesz łożysko
15. Czyścisz zwrotnice i piaste chociaż rowek pod segera.
16.szukasz znowu tulejek
17. Wprasowujesz łożysko ( tu nie ma problemu ,bo zazwyczaj jak zwrotnica nieforemna do wyprasowania to foremna do wprasowania i na odwrót , na pierścień magnetyczny nie musisz uważać i na poprawną stronę montażu .)
18zakladasz segera
19.zmieniasz wysokość prasy ,bo nie mieści się już zwrotnica z piasta
20. Wprasowujesz piastę
21 szukasz kartonu na części bo stwierdziłeś, że osłony termicznej tarczy a tym bardziej czujnika ABS nie bd przykręcać, niech klient sobie przykręci bo mierzyles czas stoperem i jednak w 5 min nie zdążyłeś .
22.Nie musisz dzwonić po klienta, bo stoi za Tobą, bo obiecałeś mu że zrobisz w 5 min
23.kasujesz klienta ,ale na szczęście miał 50 dyszek i nie trzeba było rozmieniać ,a i przy takiej cenie to nie trzeba było nawet paragonu drukować
23. Sprzątasz tuleje ,kartonik i stare łożysko.( W między czasie rozkminiasz czemu klient trzymał się za oko i uświadamiasz sobie, że pewnie mu też wpadł opiłek, bo miałeś tylko jedną parę okularów ,ale jak pisałem wcześniej że mimo że nie używałeś sam to czasu nie bylo mu ich dać ,ale cieszysz się ,że żyjecie oboje, bo jednak ta zwrotnica przy wyciskaniu stawiała opór a nie było jak podłożyć dobrze .

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Wiecie co? Jak tak to czytam, to chyba taniej kupić całą nową zwrotnicę z łożyskiem.
No ta sama cena wyjdzie :D
I ile czasu w kieszeni.

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Zwrotnice to raczej nie uzbrojone sprzedają ,ale wahacze to już często opłaca się kupić gotowe niż wymieniać same tuleje .
Nie chodzi mi już o cenę, chodź też jest śmieszne jak pisze o prasie za 600, a nie pomyśli ,że musi mieć tulejki pomieszczenie i zarówkę nad głową zasilana darmowa energia z fotowoltaiki za 30k ,Ja bd podawał Tobie części i narzedzia
Gdzie wszystko idzie bez problemu ,wszystko pasuje ,zakładasz nową piastę .
To i tak nie zrobisz w 5 min . I w ten sposób promujecie właśnie partactwo ,bo pomija się czynności typu czyszczenie itp. bo przecież na internecie piszą że 5 min łożyska wymieniają, a klocki to 1min (celowo o tych klockach pisze ,bo wiadomo ile czasu może to potrwać jak sie robi dokładnie)

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Może o taką przenośnie mu chodziło 600 600

A ja uważam że lepiej to zrobię "lewarkiem" poświęcając na to 10 godzin. Niż paprok w 30 minut. Bo ja robię dla siebie i pod siebie. A nie na odpierd. żeby tylko klient nie wrócił z reklamacją - reszta nieważna.

Więc popieram lewarek i "600" zł.
Partactwo? Ja mam czas nielimitowany, a warsztat ma ograniczony.
I robię dla siebie...
I w ten sposób promujecie właśnie partactwo ,bo pomija się czynności typu czyszczenie itp.
Właśnie dlatego nie dam komuś do roboty nawet jakby miał diamentową prasę.

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
218
Miasto
Gorzów Wlkp
Zapomniałeś napisać, że łożysko najtańsze z najtańszych i musisz znowu marnować czas na kłótnie z klientem, bo mu hałasuje albo ma luz i zapytał znawcę na forum a ten powiedział, że napewno nie podparłeś wewnątrz jak wciskałes piastę.

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Nie nie nie... klient patrzył na wszystko,był przy wymianie, nie w tym przypadku ,widział że masz prasę za 600 i było profesjonalnie

Do góry Bottom