• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Lewarek zmiany biegów poruszą się przód/tył LAGUNA II 1,9Dci

sycylyjczyk

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
EŁK
Problem ze zmianą biegów przerabiałem w modusie,wręcz nie można było czasami wbić 2 biegu.Gzieś na forum są zdjęcia.Zęby na kołach współpracujących z przesuwkami były zabite mułem.Po oczyszczeniu wszystko pracuje książkowo.Spuść olej i już coś ci to powie.

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Musialbys we dwie osoby sprawdzic czy ze skrzyni przy wrzucaniu biegow nie dochodza jakies metaliczne odglosy inne niz powinny lub odglosy tarcia.
Glupia rzecz moze ale wiem tez ze na problem z ciezkim wbijaniu biegow pomaga tez wymiana oleju na bardziej rzadki. Moze zacznij od tego..

deterek123

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Łódzkie
tak na postoju, jak jest auto zgaszone i wrzucam 2 lub 4 bieg to słychać jakby takie skrzypienie metaliczne ale nie czuć żadnego oporu itp., przy wrzucaniu 1,3 i 5 nie słychać tego, olej zalany na zgodne ze specyfikacją producenta ELF NFP

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Moze to walek atakujacy w skrzyni. On moze ma luz lub nie do konca dopycha zebatke. Sproboj najpierw z zadszym olejem to najtaniej Cie wyjdzie zanim zaczniesz skrzynie rozbierac

deterek123

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Łódzkie
znaczy że co - rzadszy olej skasuje luzy w skrzyni?? ten co mam wlany jest syntetyczny i rzadki

Grigorij89

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Leszno
Tak to jakos dziala. Ja spotkalem sie juz w kilku przypadkach ze to poskutkowalo. Tanio a noz sie uda rozwiazac problem

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Samochodem trzeba by sie przejechac zeby wlasciwie ocenic ale to duze prawdopodobienstwo ze masz uszkodzone lozysko na krotkim ataku. Masz w kolejnosci od od koła mtalerzowego 3-4-R wałek krotki i 6-5-2-1 wałek drugi.

Do góry Bottom