• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Lexus RX 330 AWD

md90

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Małopolska
Witam,
nie mogę ustalić co się dzieje z moim samochodem. Przejechane 130 000 km.
Objawy są takie, że samochód wpada (co jakiś czas) w wibracje (takie bardziej podskoki) i huk podczas jazdy (szczególnie przy równej prostej nawierzchni). Objaw ustaje gdy się zatrzymam, czasami mocno skręcę lub cofnę i ponownie ruszę...). Wymieniono mi już wał, poduszki, łożysko.... nawet nowe felgi kupiłem. Dalej jest to samo, z tym że coraz częściej i mocniej. Do tego dochodzi dźwięk co jakiś czas jakby kamień który wyskoczył z pod opony, z tym że bardzo głośno. Dziś usłyszałem taki dzwięk jakby pęknięcia, sporo głośniejszy jak z zatrzymania skręcałem w lewo ostro. Słychać dźwięki z lewej strony z tyłu. Ktoś coś wie ? tuleje sprawdzone. Objawy na pewno są z tyłu i raczej po lewej stronie. Przeguby podobno nie mają luzu

Ostatnia edycja:

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
przepraszam ale nie dodałem czegoś ważnego...
Jak dam podczas tych objawów na luz w skrzyni automatycznej N to objawy nie ustają. Czy dalej może być to dyfer ?
Tak bo dyfer pracuje póki koła się kręcą a przy skręcie bardziej bo jest różnica w prędkości kół.

md90

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Małopolska
No właśnie, tylko że u mnie tylko na prostej to się dzieje. Gdy jade po dziurach i zakrętach, nawet bardzo szybko objawów nie ma. Tylko jak jest z kilometr prostej nowej drogi... Wręcz dzieje się to gdy auto troche postoi. Jak już się jedzie z 200km to objawów nie ma

md90

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Małopolska
Witam,
dowiedziałem się, że:
Dyferencjał ok
półosie ok
przeguby ok
wał wymieniony ok
poduszki silnika, skrzyni ok,
piasty wymienili,
felgi proste nowiutkie.

Po wymianie piasty awaria nadal była w dodatku kilka razy usłyszałem głośne trzaskanie z jej okolicy...
Czy może to być jednak zawieszenie ? jakis luz na poduszcze czy cos ?

Do góry Bottom