• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Lokalizacja przewodu modułu sterowania

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Witam borykam sie z problemem braku sygnału na jednym przewodzie (chyba masowym) zaworka podciśneinia
Przewody
Czarno żółty
czerwono żółty
idą do modułu komfortu koło przekaźników (golf 4) ,Mam problem z znalezieniem gdzie podpiąć nowy przewód (sprawny) ,podsyłam zdjęcie,ponieważ tam gdzie czarno żółty jest grubszy o 1mm przewód czerwono żółty ,a w 2 sąsiedniej wtyczce tego modułu jest identyczny przewód czerwono żółty ,taki jak poza komorą pasażerską,
Mierzyłem te 2 przewody o róznej średnicy na sygnał (piszczyk) i na rezystancje i totalnie nic.

Czyli w podsumowaniu ,do tego modułu co wchodzi sprawny przewód wchodzą 2 przewody żółto czerwony ,i tam w ten moduł powinien być ten 2 podprowadzony ,tylko logika podpowiada że 2 przewody jednej wtyczki przy zaworku powinny iśc koło siebie w 2 pinach do modułu w 1 wtyczce ,a nie w 2 osobnych ,bo na to by wynikało skoro ten t pasowałby średnicą.

P.S Czy moduł komfortu ,odpowiada za zanikanie prądu w drzwiach niczym lampki w choince bożonarodzeniowej ?

Załączniki

• DSC_1060.JPG
    DSC_1060.JPG
    2,4 MB · Wyświetleń: 21
  • Bezasdasdddasdadas tytułu.png
    Bezasdasdddasdadas tytułu.png
    14,6 KB · Wyświetleń: 17
Ostatnia edycja:

peikman

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wejherowo
Jaki to zaworek podciśnieniowy? Bo podejrzewam, że przewody od tego zaworka nie wchodzą do kabiny tylko do sterownika silnika.

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
Jak zaworek podcisnienia to szukaj w sterowniku silnika jak pisał peikmen w golfie 4 sterownik na podszybiu ogólnie podałeś za mało danych od czego zawór jaki rok i jaki silnik znajduje się w aucie

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
opowiedz co sie dzieje z wozem bo widze grzebiesz w komforcie a chyba cos masz nie tak na sterowaniu silnikiem,bynamniej tak mozna wnioskowac z tego co piszesz

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Piszesz o elektrozaworze od turbiny lub EGR ?

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
98r. 1.6 SR benzyna ,doładowanie kolektora ssącego (plastikowe klapki ,gruszka i zaworek podciśnienia)
Po sprawdzeniu ciągłości przewodu ,jeden koniec jest w tej czarnej skrzynce wiec nie wiem czemu tak ,ale tak jest.
Przewody idą w oplocie materiałowym pod filtrem do kabniny

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
Niema opcji żeby zaworem podcisnienia klap kolektora sterował moduł komfortu szukaj schematu ecu jaki kod llitrowy silnika

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
wiesz co? masz schemat :) nie wiem jaki masz kod silnika ale moze to ci pomoże
98r. 1.6 SR benzyna ,doładowanie kolektora ssącego (plastikowe klapki ,gruszka i zaworek podciśnienia)
Po sprawdzeniu ciągłości przewodu ,jeden koniec jest w tej czarnej skrzynce wiec nie wiem czemu tak ,ale tak jest.
Przewody idą w oplocie materiałowym pod filtrem do kabniny

Załączniki

• golf.pdf
    201,3 KB · Wyświetleń: 21

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
to schemat sterownika silnika ,bo ma moduł abs ? Hmm ,właśnie jeden kabelek idzie do komfortu ,piszczyk piszczy jak przytknę 2 wtyczki ,czyli dziwna sytuacja , za to łącząc sprawny przewód z innymi wtykami wtyczki komfortu ,miałem wykrywana rezystancję

Ostatnia edycja:

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
bo to był pewnie masowy przewód wg kolorystyki (czarno ...) czerwony to +

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
w wielu przypadkach sterowanie jest masą i może sprawdzasz masowe przewody?
kolega Niewiadów jest z typu mechaników którzy nie czytają i nie uznają schematów:D na schemacie ma jak byk ten kabelek, fakt że wszystko po angielsku ale wszycho jest ...

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
Przejrzyj przejścia zaworu y102 z schematu arniego zasilanie bezpiecznik 10A f34 czerwono żółty masa to czarno żółty 64 pin sterownika

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Może auto jest w wersji ,,Komfort'' i klapami steruje moduł komfortu w celu zapewnienia większego komfortu :D Tak na poważnie , na jednym pinie masz mieć plus po stacyjce i to możesz sprawdzić np. żarówką. Drugi pin idzie na sterownik silnika i tu sygnał najlepiej oscyloskopem sprawdzić.

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Czyli przewóc czerwono żółty musze szukac jednak w serowniku,musi byc jakieś wyjscie

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
widzisz na schemacie pin64 czerwono-żółty, potem y102(sterownik klapami powietrza) i czarno żółty

Do góry Bottom